Wat is een stenose?
De wervelkolom bestaat uit 24 wervels, keurig op elkaar gestapeld. In de wervelkolom loopt een holle buis tussen de wervellichamen en de wervelboog. Deze buis wordt het wervelkanaal genoemd. Uw ruggenmerg loopt door dit kanaal en is een bundel van zenuwen. Bij een stenose ontstaat er een vernauwing van het wervelkanaal waardoor de zenuwen worden bekneld. Stenose wordt ook wel kanaalstenose genoemd.
Stenose komt meestal voor in de rug, dit heet een lumbale stenose. De kanaalvernauwing kan ook in uw nek voorkomen, zie stenose in de nek.
Oorzaak van deze kanaalvernauwing
Als we ouder worden slijt onze wervelkolom. Bij de één gaat dit sneller dan bij de ander. Door de slijtage groeit er bot aan, verdikken de wervels en ontstaan er uitstulpingen of ophopingen. Het wervelkanaal wordt dan te nauw voor de zenuwen die erdoorheen lopen. Dit kan op verschillende plaatsen gebeuren.
Als het wervelkanaal zelf vernauwt, noemen we dit een spinale kanaalstenose.
Als de opening vernauwt en de zenuwwortels daar beknelt, dan spreken we van een foraminale stenose.
Een stenose komt voornamelijk bij oudere mensen voor die van nature al een nauw wervelkanaal hebben. Als uw rug langdurig op dezelfde manier is belast, kan dit invloed hebben op het ontstaan van stenose. Maar ook osteoporose, een hernia of een tumor kunnen stenose veroorzaken.
Normaal en vernauwd wervelkananaal (stenose)
Klachten
Door de vernauwing is er steeds minder plek in het wervelkanaal en kan er een druk ontstaan op de zenuwen die uw wervelkolom uitlopen, bijvoorbeeld naar uw benen. Door deze beknelling van uw zenuwen kunt u last hebben van:
- Pijn laag in uw rug of in uw billen als u loopt of staat
- Pijn of een moe gevoel in een of beide benen als u loopt of staat
- Gevoelloosheid, een doof of een tintelend of branderig gevoel in een of beide benen
- Langzamere reflexen, stuurloosheid, spasmen of kramp in uw beenspieren
De klachten ontstaan vaak tijdens of vlak na het lopen of staan. Mensen met een stenose gaan vaak voorovergebogen lopen. Als u bukt, hurkt of zit, dan verbreedt uw wervelkanaal en verdwijnen meestal uw klachten. Dit verklaart onder meer waarom u met een stenose vaak prima kunt fietsen.
Hoe weet u dat u een stenose heeft?
Voor de diagnose en behandeling van stenose kunt u met een verwijzing van uw specialist en een recente MRI direct terecht bij de specialisten van Neurospine.
Behandeling stenose
Zelf helpt vaak het naar voren buigen, op uw zij gaan liggen of uw benen optrekken. Soms kunnen fysiotherapie of pijnstilling verder helpen. Langdurige beknelling kan leiden tot onherstelbare schade. Als de klachten meer dan 3 maanden erg hinderlijk blijven of ernstig zijn, bekijken wij of een operatie kan helpen. De vernauwing in het wervelkanaal kan worden opgeheven door een interarcuaire kanaalverwijding of een laminectomie. Een alternatief is een implantaat, maar uit het Felix trial onderzoek waaraan de Neurospine neurochirurgen deelnamen, blijkt dit niet beter.
Deel uw ervaring
Wilt u ervaringen delen of praktische vragen stellen aan andere patiënten, dan kunt u lid worden van de besloten Facebook groep Stenose en Spondylose
Gerelateerde behandelingen
Gerelateerde aandoeningen
Op zoek naar informatie over andere klachten in en rond de wervelkolom? Bekijk ook de pagina's over: