Stenose

U hebt pijn in uw onderrug en benen of billen door een stenose. Dit wordt ook wel kanaalstenose genoemd, een vernauwing van het wervelkanaal. Hierdoor raken de zenuwen bekneld. Dat belemmert u in uw dagelijks leven. Wat is stenose, en hoe kan het worden behandeld? Bij Neurospine, verbonden aan HMC, zijn we gespecialiseerd in het behandelen van stenose. Onze neurochirurgen helpen u snel van uw klachten af.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Polikliniek Neurospine
088 979 70 07
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur
neurospine@haaglandenmc.nl

Polikliniek Neurochirurgie
088 979 43 65
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Cijfers

Gemiddeld aantal operaties afgelopen 5 jaar:
700 stenose en lage rughernia

Wat is een stenose?

neurospine 780

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels, keurig op elkaar gestapeld. In de wervelkolom loopt een holle buis tussen de wervellichamen en de wervelboog. Deze buis wordt het wervelkanaal genoemd. Uw ruggenmerg loopt door dit kanaal en is een bundel van zenuwen. Bij een stenose ontstaat er een vernauwing van het wervelkanaal waardoor de zenuwen worden bekneld. Stenose wordt ook wel kanaalstenose genoemd.

Stenose komt meestal voor in de rug, dit heet een lumbale stenose. De kanaalvernauwing kan ook in uw nek voorkomen, zie stenose in de nek.

Oorzaak van deze kanaalvernauwing

Als we ouder worden slijt onze wervelkolom. Bij de één gaat dit sneller dan bij de ander. Door de slijtage groeit er bot aan, verdikken de wervels en ontstaan er uitstulpingen of ophopingen. Het wervelkanaal wordt dan te nauw voor de zenuwen die erdoorheen lopen. Dit kan op verschillende plaatsen gebeuren.
Als het wervelkanaal zelf vernauwt, noemen we dit een spinale kanaalstenose.
Als de opening vernauwt en de zenuwwortels daar beknelt, dan spreken we van een foraminale stenose.

Een stenose komt voornamelijk bij oudere mensen voor die van nature al een nauw wervelkanaal hebben. Als uw rug langdurig op dezelfde manier is belast, kan dit invloed hebben op het ontstaan van stenose. Maar ook osteoporose, een hernia of een tumor kunnen stenose veroorzaken.

normaal en vernauwd wervelkanaal (stenose)

Normaal en vernauwd wervelkananaal (stenose)

Klachten

Door de vernauwing is er steeds minder plek in het wervelkanaal en kan er een druk ontstaan op de zenuwen die uw wervelkolom uitlopen, bijvoorbeeld naar uw benen. Door deze beknelling van uw zenuwen kunt u last hebben van:

  • Pijn laag in uw rug of in uw billen als u loopt of staat
  • Pijn of een moe gevoel in een of beide benen als u loopt of staat
  • Gevoelloosheid, een doof of een tintelend of branderig gevoel in een of beide benen
  • Langzamere reflexen, stuurloosheid, spasmen of kramp in uw beenspieren

De klachten ontstaan vaak tijdens of vlak na het lopen of staan. Mensen met een stenose gaan vaak voorovergebogen lopen. Als u bukt, hurkt of zit, dan verbreedt uw wervelkanaal en verdwijnen meestal uw klachten. Dit verklaart onder meer waarom u met een stenose vaak prima kunt fietsen.

Hoe weet u dat u een stenose heeft?

Voor de diagnose en behandeling van stenose kunt u met een verwijzing van uw specialist en een recente MRI direct terecht bij de specialisten van Neurospine.

Behandeling stenose

Zelf helpt vaak het naar voren buigen, op uw zij gaan liggen of uw benen optrekken. Soms kunnen fysiotherapie of pijnstilling verder helpen. Langdurige beknelling kan leiden tot onherstelbare schade. Als de klachten meer dan 3 maanden erg hinderlijk blijven of ernstig zijn, bekijken wij of een operatie kan helpen. De vernauwing in het wervelkanaal kan worden opgeheven door een interarcuaire kanaalverwijding of een laminectomie. Een alternatief is een implantaat, maar uit het Felix trial onderzoek waaraan de Neurospine neurochirurgen deelnamen, blijkt dit niet beter.

Deel uw ervaring

Wilt u ervaringen delen of praktische vragen stellen aan andere patiënten, dan kunt u lid worden van de besloten Facebook groep Stenose en Spondylose 

Facebook groep Stenose en Spondylose

Gerelateerde behandelingen

Gerelateerde aandoeningen

Op zoek naar informatie over andere klachten in en rond de wervelkolom? Bekijk ook de pagina's over:

Stenose

Waarom HMC?

  • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
  • Behandeling door een gespecialiseerd team
  • Zorg en behandeling van bewezen kwaliteit
  • Voor iedereen

Het team

foto van dr. M.P. Arts

dr. M.P. Arts

Neurochirurg

foto van I. van Beelen

I. van Beelen

Verpleegkundig specialist

foto van A. Kloet

A. Kloet

Neurochirurg

foto van dr. G.C.W. de Ruiter

dr. G.C.W. de Ruiter

Neurochirurg

foto van R. Walchenbach

R. Walchenbach

Neurochirurg

foto van J.F.C. Wolfs

J.F.C. Wolfs

Neurochirurg

foto van R. van Zijl

R. van Zijl

Physician assistant

Toon iedereen

Patiënt aan het woord

Mevrouw Sonius, Voorburg
Ik kreeg van de ene op de andere dag vreselijke pijn in mijn been. Ik kon niets meer, was compleet afhankelijk van anderen. Het bleek een stenose te zijn. Vooraf heeft de arts me alles duidelijk en rustig uitgelegd. Hij nam daar echt de tijd voor. De operatie zelf viel me alles mee. En het ziekenhuis? Dat is prima. Ik kom er al jaren naar volle tevredenheid. Na de operatie was de pijn gelukkig veel minder, maar niet weg. Je zenuwen hebben een immers een lange tijd nodig om te herstellen. Dat wist ik van tevoren. Je moet wel een jaar rekenen voor herstel en de eerste controle is pas na drie maanden. Maar als je tussendoor vragen hebt of je zorgen maakt, mag je altijd bellen. Dat geeft een veilig gevoel.
Mevrouw Sonius, Voorburg