Spreekuur vallen voorkomen (valpreventie)

Slecht lopen, duizeligheid en/of vallen: veel ouderen hebben er last van. Tijdens een speciaal spreekuur onderzoeken wij wat de oorzaak is. Op basis van de onderzoeken bespreken wij met u welke acties de risico’s kleiner kunnen maken voor u.

Afspraak en contact

HMC Bronovo, 088 979 53 86
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

Ziekenhuisbreed per jaar:
205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over het spreekuur vallen voorkomen (valpreventie)

Wij verwachten u binnenkort bij het Behandeladviescentrum Ouderengeneeskunde in HMC Bronovo. Daar onderzoeken wij u omdat u slecht loopt, last heeft van evenwichtsproblemen of duizeligheid en/of vaak valt.

Uw huisarts of de secretaresse van het Behandeladviescentrum heeft u misschien al iets verteld over de onderzoeken. Hieronder vertellen wij u meer over de onderzoeken die u krijgt. Wij vragen u om deze informatie goed door te lezen. Het kan zijn dat uw afspraak of afspraken iets anders gaan dan hieronder staat.

Waarom deze afspraken

Veel ouderen hebben last van evenwichtsproblemen, duizeligheid en/of slecht lopen. Dat is vervelend in het dagelijks leven. Maar door deze klachten kunt u ook vallen. Daardoor kunt u iets breken en ernstige verwondingen krijgen. Veel ouderen breken door een val bijvoorbeeld hun heup.

Het is daarom belangrijk om het risico dat u valt kleiner te maken. Met onze onderzoeken proberen wij erachter te komen waar uw problemen vandaan komen. Daarna kijken wij wat wij aan uw klachten kunnen doen.

Hoe gaan de afspraken

U krijgt in ieder geval één afspraak in het Behandeladviescentrum Ouderengeneeskunde. Soms krijgt u ook een tweede afspraak. Of dat bij u gebeurt, ligt aan wat uw klachten zijn en wat er uit de eerste afspraak komt.

Eerste afspraak

De eerste afspraak is met de verpleegkundige van het Behandeladviescentrum. Zij meet uw lengte, gewicht, bloeddruk en pols. Ook neemt de verpleegkundige met u uw medicijnen door en stelt ze u een aantal vragen. Als dat nodig is, maakt de verpleegkundige een hartfilmpje (ECG).

Daarna gaat u naar de internist ouderengeneeskunde. Een internist ouderengeneeskunde is een arts die is gespecialiseerd in de behandeling van ouderen. De arts bespreekt met u wat uw klachten zijn en welke medicijnen u gebruikt. De internist ouderengeneeskunde onderzoekt verder uw lichamelijke klachten.

Tweede afspraak

Soms krijgt u een tweede afspraak. Die is bij de internist ouderengeneeskunde, een neuroloog (arts gespecialiseerd in ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen) of een cardioloog (arts gespecialiseerd in hartziekten). Zij zullen u dan verder onderzoeken.

Hoelang duren de afspraken

De eerste afspraak duurt 1 uur. Krijgt u een tweede afspraak? Dan duurt die een half uur tot 1 uur.

Wat neemt u mee naar de afspraken

  • Het pasje van uw zorgverzekeraar.
  • Een legitimatiebewijs: een paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsvergunning.
  • Bent u kort geleden veranderd van huisarts of verhuisd? Neem dan de gegevens van uw nieuwe huisarts of uw nieuwe adres mee.
  • Uw leesbril, als u die gebruikt.
  • Een lijstje van de medicijnen die u gebruikt.

Afzeggen van de afspraak

Kunt u niet komen naar de afspraak? Laat dit dan uiterlijk 24 uur voor de afspraak weten aan onze secretaresse. U bereikt haar via telefoonnummer 088 979 53 86. Laat het ook even weten aan uw huisarts of andere arts die u heeft doorverwezen naar het Behandeladviescentrum Ouderengeneeskunde.

Waar vindt u het Behandeladviescentrum

Het Behandeladviescentrum is op de begane grond van Gezondheidscentrum Hubertusduin. Het Gezondheidscentrum ligt op het terrein van het Bronovo ziekenhuis. Volgt u als u het terrein van het ziekenhuis op komt de borden Hubertusduin.

Bereikbaarheid Gezondheidscentrum Hubertusduin (ziekenhuis Bronovo)

U bereikt Hubertusduin met het openbaar vervoer met bus 22 (halte Van Hogenhoucklaan/Bronovo ziekenhuis) en bus 23 (halte Van Alkemadelaan, halte Bronovo ziekenhuis).

Met de auto volg de route naar HMC Bronovo, Bronovolaan 5. U kunt parkeren op het terrein van het ziekenhuis. U betaalt geen parkeerkosten als u het Behandeladviescentrum Ouderengeneeskunde bezoekt.

Wachttijden

U kunt meestal binnen twee weken terecht voor een afspraak.

Klachten of problemen

Wij hebben bij het Behandeladviescentrum Ouderengeneeskunde veel aandacht voor de kwaliteit van de zorg.

De medewerkers van het Behandeladviescentrum doen hun werk zo zorgvuldig mogelijk. Maar ook zij kunnen menselijke vergissingen en fouten maken. Dat kan vervelend zijn voor u. Heeft u zo’n ervaring met een van onze medewerkers? Dan kunt u die het beste bespreken met de betreffende medewerker of haar/zijn leidinggevende.

Lost dit het probleem niet op? Dan kunt u een klacht indienen bij de klachtenfunctionaris of de klachtencommissie van HMC. Meer informatie hierover vindt u op onze website.

Spreekuur vallen voorkomen (valpreventie)

Ouderengeneeskunde (Geriatrie)
Themapoliklinieken

  • Geheugenklachten, somberheid en verwardheid
  • Mobiliteitsproblemen, duizeligheid en vallen
  • Hart- en vaatziekten
  • Multimorbiditeit
  • Geneesmiddelengebruik