Wat is spondylose?
Spondylose is degeneratie, slijtage of artrose van de wervelkolom. Vooral in de bewegende delen van de wervelkolom slijten de wervels en de tussenwervelschijven. Spondylose komt dan ook vaak voor in de nek (cervicale spondylose) of de onderrug (lumbale spondylose). Als de spondylose of slijtage ernstig is, kan er druk ontstaan op de zenuwen en krijgt u pijn.
Oorzaak van spondylose
Spondylose komt vaak voor bij mensen van 50 jaar en ouder, want de belangrijkste oorzaak is ouderdom. In de loop der jaren worden wervels brozer en tussenwervelschijven droger en dunner. Het lichaam maakt op slijtageplekken botweefsel aan om de wervelkolom te versterken. Dit kan op uw zenuwen gaan drukken en pijn, tintelingen en gevoelloosheid veroorzaken.
Spondylose komt ook bij jonge mensen voor, als gevolg van een aangeboren afwijking of een ongeval. Er zijn aanwijzingen dat spondylose een gevolg kan zijn van een zware overbelasting door een verkeerde lichaamshouding, zoals verkeerd slapen, veel rijden, zwaar tilwerk of te lang aan een stuk op de computer werken (RSI).
Spondylose klachten
Bij een spondylose in uw rug kunt u pijn hebben in de rug, die uitstraalt naar uw benen. Dit kan steeds erger worden waardoor lopen lastiger wordt.
Bij een spondylose in de nek kunt u pijn hebben in de nek, die uitstraalt naar uw armen. Soms kan er sprake zijn van verminderde kracht of verminderd gevoel in de armen of de benen. Ook kan een verminderde controle van de blaas veroorzaakt worden door de spondylose.
Hoe weet u dat u spondylose heeft?
Met een gewone röntgenfoto kunnen veranderingen aan de wervelkolom worden vastgesteld. Er is vervolgens een MRI nodig om de eventuele zenuwbeknelling te zien. Voor een diagnose en behandeling van een spondylose kunt u met een verwijzing van uw specialist en een recente MRI direct terecht bij de specialisten van Neurospine.
Spondylose behandeling door Neurospine
Spondylose klachten kunnen vaak onder controle gehouden worden met pijnstillers en ontstekingsremmers. Daarnaast kan oefentherapie helpen. Als de diagnose ‘spondylose’ is gesteld en de klachten zijn ernstig en houden aan, dan kan er gekozen worden voor een operatie. Als een operatie nodig is, dan kunt u hiervoor binnen twee weken bij de ervaren neurochirurgen van Neurospine terecht.
Bij een operatie wordt de tussenwervelschijf verwijderd en worden de wervels aan elkaar vastgezet, deze operatie heet een spondylodese. De beknelde zenuw krijgt dan weer voldoende ruimte. Gemiddeld gaan patiënten 4 tot 6 weken na de operatie weer aan het werk, natuurlijk afhankelijk van het herstel.
Facebookgroep Stenose en Spondylose
Wilt u ervaringen delen of praktische vragen stellen aan andere patiënten dan kunt u lid worden van de besloten Facebook groep Stenose en Spondylose.
Gerelateerde aandoeningen
Op zoek naar informatie over andere klachten in en rond de wervelkolom? Bekijk ook de pagina’s over: