Spondylose

Pijn aan uw rug of uw benen kan u in uw dagelijks leven behoorlijk hinderen. Bij Neurospine, verbonden aan HMC, zijn we gespecialiseerd in het behandelen van een spondylose. Onze neurochirurgen helpen u snel van uw klachten af.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Polikliniek Neurospine
088 979 70 07
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur
neurospine@haaglandenmc.nl

Polikliniek Neurochirurgie
088 979 43 65
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Cijfers

Gemiddeld aantal operaties afgelopen 5 jaar:
150 Laag complexe spondylodese

Wat is spondylose?

neurospine 780

Spondylose is degeneratie, slijtage of artrose van de wervelkolom. Vooral in de bewegende delen van de wervelkolom slijten de wervels en de tussenwervelschijven. Spondylose komt dan ook vaak voor in de nek (cervicale spondylose) of de onderrug (lumbale spondylose). Als de spondylose of slijtage ernstig is, kan er druk ontstaan op de zenuwen en krijgt u pijn.

Oorzaak van spondylose

Spondylose komt vaak voor bij mensen van 50 jaar en ouder, want de belangrijkste oorzaak is ouderdom. In de loop der jaren worden wervels brozer en tussenwervelschijven droger en dunner. Het lichaam maakt op slijtageplekken botweefsel aan om de wervelkolom te versterken. Dit kan op uw zenuwen gaan drukken en pijn, tintelingen en gevoelloosheid veroorzaken.

Spondylose komt ook bij jonge mensen voor, als gevolg van een aangeboren afwijking of een ongeval. Er zijn aanwijzingen dat spondylose een gevolg kan zijn van een zware overbelasting door een verkeerde lichaamshouding, zoals verkeerd slapen, veel rijden, zwaar tilwerk of te lang aan een stuk op de computer werken (RSI).

Spondylose klachten

Bij een spondylose in uw rug kunt u pijn hebben in de rug, die uitstraalt naar uw benen. Dit kan steeds erger worden waardoor lopen lastiger wordt.

Spondylose ofwel slijtage van de wervelkolom

Bij een spondylose in de nek kunt u pijn hebben in de nek, die uitstraalt naar uw armen. Soms kan er sprake zijn van verminderde kracht of verminderd gevoel in de armen of de benen. Ook kan een verminderde controle van de blaas veroorzaakt worden door de spondylose.

Hoe weet u dat u spondylose heeft?

Met een gewone röntgenfoto kunnen veranderingen aan de wervelkolom worden vastgesteld. Er is vervolgens een MRI nodig om de eventuele zenuwbeknelling te zien. Voor een diagnose en behandeling van een spondylose kunt u met een verwijzing van uw specialist en een recente MRI direct terecht bij de specialisten van Neurospine.

Spondylose behandeling door Neurospine

Spondylose klachten kunnen vaak onder controle gehouden worden met pijnstillers en ontstekingsremmers. Daarnaast kan oefentherapie helpen. Als de diagnose ‘spondylose’ is gesteld en de klachten zijn ernstig en houden aan, dan kan er gekozen worden voor een operatie. Als een operatie nodig is, dan kunt u hiervoor binnen twee weken bij de ervaren neurochirurgen van Neurospine terecht.

Bij een operatie wordt de tussenwervelschijf verwijderd en worden de wervels aan elkaar vastgezet, deze operatie heet een spondylodese. De beknelde zenuw krijgt dan weer voldoende ruimte. Gemiddeld gaan patiënten 4 tot 6 weken na de operatie weer aan het werk, natuurlijk afhankelijk van het herstel.

Facebookgroep Stenose en Spondylose

Wilt u ervaringen delen of praktische vragen stellen aan andere patiënten dan kunt u lid worden van de besloten Facebook groep Stenose en Spondylose.

facebook.jpg

Gerelateerde aandoeningen

Op zoek naar informatie over andere klachten in en rond de wervelkolom? Bekijk ook de pagina’s over:

Spondylose

Waarom HMC?

  • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
  • Behandeling door een gespecialiseerd team
  • Zorg en behandeling van bewezen kwaliteit
  • Voor iedereen

Het team

foto van dr. M.P. Arts

dr. M.P. Arts

Neurochirurg

foto van dr. C.F.E. Hoffmann

dr. C.F.E. Hoffmann

Neurochirurg

foto van A. Kloet

A. Kloet

Neurochirurg

foto van dr. G.C.W. de Ruiter

dr. G.C.W. de Ruiter

Neurochirurg

foto van R. Walchenbach

R. Walchenbach

Neurochirurg

foto van J.F.C. Wolfs

J.F.C. Wolfs

Neurochirurg

foto van R. van Zijl

R. van Zijl

Physician assistant

Toon iedereen

Patiënt aan het woord

Mevrouw Sonius, Voorburg
Ik kreeg van de ene op de andere dag vreselijke pijn in mijn been. Ik kon niets meer, was compleet afhankelijk van anderen. Het bleek een stenose te zijn. Vooraf heeft de arts me alles duidelijk en rustig uitgelegd. Hij nam daar echt de tijd voor. De operatie zelf viel me alles mee. En het ziekenhuis? Dat is prima. Ik kom er al jaren naar volle tevredenheid. Na de operatie was de pijn gelukkig veel minder, maar niet weg. Je zenuwen hebben een immers een lange tijd nodig om te herstellen. Dat wist ik van tevoren. Je moet wel een jaar rekenen voor herstel en de eerste controle is pas na drie maanden. Maar als je tussendoor vragen hebt of je zorgen maakt, mag je altijd bellen. Dat geeft een veilig gevoel.
Mevrouw Sonius, Voorburg