Spanningshoofdpijn

U bent op de spoedeisende hulp (geweest) omdat u veel last heeft van spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende soort hoofdpijn. Hieronder leest u wat spanningshoofdpijn is en wat u er tegen kunt doen.

 

Specialismen en team

Afspraak en contact

Wat te doen bij spoed? Dat leest u hier. 

HMC Westeinde
088 979 79 00

24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend. 

Let op: Op de locatie HMC Antoniushove en HMC Bronovo is geen SEH aanwezig.

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over spanningshoofdpijn

U bent op de spoedeisende hulp (geweest) omdat u veel last heeft van spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende soort hoofdpijn. Hieronder leest u wat spanningshoofdpijn is en wat u er tegen kunt doen.

Wat is spanningshoofdpijn

Veel mensen hebben wel eens hoofdpijn. Dit is meestal spanningshoofdpijn. De hoofdpijn duurt een uur tot een paar dagen.

De hoofdpijn zit vaak aan allebei de kanten van uw hoofd. Het kan ook zijn dat de pijn voelt als een band rondom uw hoofd. De pijn voelt drukkend en klemmend. Afleiding, sporten of ontspanning kan de pijn minder maken. Door slapen gaat de hoofdpijn vaak over.

Oorzaken van spanningshoofdpijn

U krijgt vaak spanningshoofdpijn als u gespannen bent. Maar het kan ook komen door:

 • een verkeerde houding
 • een stijve nek en stijve schouderspieren
 • slecht slapen
 • moe zijn, of
 • ergens tegenop zien

Soms krijgt u hoofdpijn zonder een duidelijke reden.

Adviezen bij spanningshoofdpijn

Wat helpt tegen hoofdpijn, is bij iedereen verschillend. Wel zijn frisse lucht, goed slapen, genoeg afleiding en ontspanning voor iedereen goed. Probeer er achter te komen wat bij u de oorzaak is van de hoofdpijn. De beste manier om daar achter te komen, is op te schrijven:

 • wanneer u de hoofdpijn krijgt
 • hoe u zich op dat moment voelt
 • wat u heeft gedaan, en
 • wat u heeft gegeten

Als u dit steeds opschrijft, houdt u een hoofdpijndagboek bij. U komt er zo vaak achter waardoor u hoofdpijn krijgt. U weet dan meestal ook wat u kunt doen om de pijn minder te maken of zelfs te voorkomen.

Medicijnen bij spanningshoofdpijn

U kunt paracetamol nemen als pijnstiller als u hoofdpijn heeft. Gebruik pijnstillers alleen als de hoofdpijn erg is. Slik geen paracetamol om te voorkomen dat de hoofdpijn erg wordt.

Gebruik de pijnstillers niet meer dan nodig is. Slik ze ook niet dagen achter elkaar. U kunt namelijk juist hoofdpijn krijgen als u vaak pijnstillers neemt.

Genezen van spanningshoofdpijn

Vaak helpt het hoofdpijndagboek u om er achter te komen wat u kunt doen tegen de hoofdpijn. Toch lukt het niet altijd om de reden te vinden voor de hoofdpijn.

Onderzoek in het ziekenhuis is bij spanningshoofdpijn niet nodig. Bij andere soorten hoofdpijn kan het wel verstandig zijn om u te laten onderzoeken. Heeft u langer last van hoofdpijn dan normaal? Maak dan een afspraak met uw huisarts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan gerust aan de arts of verpleegkundige. U kunt ook bellen met de spoedeisende hulp van HMC Westeinde. U bereikt ons via telefoonnummer 088 979 23 80.

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie ook de website sehzorg.nl.

Spanningshoofdpijn

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis