Slokdarmkanker

Slokdarmkanker (of oesofaguscarcinoom) ontstaat vanuit het slijmvlies in de slokdarm. Er zijn verschillende vormen van slokdarmkanker, de meest voorkomende zijn plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom.

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en
HMC Westeinde
088 979 43 07
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Cijfers

Over slokdarmkanker

Slokdarmkanker (of oesofaguscarcinoom) ontstaat vanuit het slijmvlies in de slokdarm. Er zijn verschillende vormen van slokdarmkanker, de meest voorkomende zijn plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in het slijmvlies dat normaliter de binnenzijde van de slokdarm bekleedt (plaveiselepitheel) en ontstaat meestal in het bovenste en middelste deel van de slokdarm. Een adenocarcinoom ontstaat meestal onderin de slokdarm. De meeste adenocarcinomen ontstaan uit een zogenoemde Barrett slokdarm.

Uitgebreide en betrouwbare informatie over slokdarmkanker vindt u ook op onderstaande websites:

Oorzaken van en symptomen bij slokdarmkanker

De exacte oorzaak van het ontstaan van slokdarmkanker is niet aan te wijzen. Wel zijn er factoren bekend die het risico op het ontstaan van slokdarmkanker vergroten. Vooral bij een combinatie van factoren is het risico groter. Het plaveiselcelcarcinoom komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Het adenocarcinoom komt vaker voor bij mannen.


De belangrijkste factoren die een rol spelen bij het ontstaan van slokdarmkanker zijn:

 • Roken en alcoholgebruik. Vooral de combinatie van deze factoren verhoogt het risico.
 • Overgewicht: teveel vetweefsel in de buik. Hierdoor neemt de kans op een middenrifbreuk toe. Dit vergroot de kans op een niet goed sluitende sluitspier, waardoor oprispend maagzuur in de slokdarm terecht komt.
 • Reflux: terugvloeien van maagzuur en gal in de slokdarm. Dit kan leiden tot een blijvende ontsteking van het slokdarmslijmvlies. Een ander woord hiervoor is Barrett-slokdarm. Mensen met een Barrett-slokdarm hebben een licht verhoogd risico op slokdarmkanker. Op www.kanker.nl kunt u meer lezen over een Barrett-slokdarm.
 • Mensen die in het verleden op het borstbeen bestraald zijn (bijvoorbeeld voor de behandeling van kanker). Zij hebben een verhoogd risico op slokdarmkanker
 • Mogelijk kunnen ook extreem hete dranken bijdragen aan het ontstaan van slokdarmkanker

Symptomen van slokdarmkanker treden vaak pas op als de tumor er al een tijd zit. Mogelijke klachten bij slokdarmkanker zijn: moeite met slikken, het eten blijft steken of wil niet goed zakken door de slokdarm, pijn achter het borstbeen tijdens het eten, gewichtsverlies, vermoeidheid en duizeligheid door bloedarmoede.

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose slokdarmkanker en de uitgebreidheid van de tumor vast te kunnen stellen, worden doorgaans de volgende onderzoeken verricht:

Multidisciplinair overleg (MDO)

De resultaten van de verrichte onderzoeken worden met de bij de behandeling van slokdarmkanker betrokken medisch specialisten in een multidisciplinair team samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) besproken. Dit team bestaat uit maag-darm-leverartsen, oncologisch chirurgen, internist oncologen, radiotherapeut-oncologen, radiologen, nucleair geneeskundigen, een patholoog en verpleegkundig specialisten. Indien nodig worden andere medisch specialisten geraadpleegd. Op basis van de uitslagen wordt een behandelplan voor u opgesteld, hiervoor wordt gebruik gemaakt van de geldende richtlijnen, uw eigen wensen en verwachtingen en uw lichamelijke conditie.

Mogelijke behandelingen

Wanneer de diagnose slokdarmkanker is vastgesteld wordt gekeken naar de voor u best passende behandeling. Een behandeling kan gericht zijn op genezing (curatieve behandeling), maar in sommige gevallen is genezing niet (meer) mogelijk en richt de behandeling zich op het behandelen of voorkomen van klachten en /of op het remmen van de ziekte (palliatieve behandeling).

Curatieve behandeling van slokdarmkanker

In het geval dat een tumor beperkt is, kan een behandeling bestaan uit het plaatselijk verwijderen van de tumor.
Meestal zijn de tumoren hiervoor echter te groot. De behandeling bestaat dan meestal uit een combinatie van bestraling en chemotherapie (chemoradiatie) gedurende 5 tot 6 weken als voorbehandeling voor een slokdarmoperatie.

Chemoradiatie kan ook gegeven worden als behandeling op zich, zonder dat dit gevolgd wordt door een operatie. Bijvoorbeeld omdat de tumor hoog in de slokdarm zit of omdat iemand niet geopereerd wil worden of de conditie van iemand niet goed genoeg is voor een operatie.

Palliatieve behandeling van slokdarmkanker

Een palliatieve behandeling is gericht op het behandelen van of voorkomen van klachten en/of het remmen van de ziekte. De behandeling kan bestaan uit:

 • Bestraling : de bestraling is bedoeld om de tumor te verkleinen en daarmee de klachten te verminderen. Uitzaaiingen die klachten geven kunnen soms ook worden bestraald.
 • Het plaatsen van een buisje dat de slokdarm open houdt (stent) waardoor het eten en drinken wat makkelijker door de slokdarm gaat.
 • Chemotherapie: het doel van chemotherapie is het remmen van de ziekte en klachten te verminderen. Soms wordt chemotherapie gecombineerd met doelgerichte therapie indien uit onderzoek is gebleken dat de tumor veel HER2 eiwit-receptoren bevat.

Filmpjes en geschreven informatie over de behandeling

Meer weten over de behandeling van slokdarmkanker? U vindt geschreven informatie en nuttige filmpjes op de website van het Regionaal Oncologienetwerk West. 

Specialismen

 • Maag-, darm- en leverziekten
 • Interne geneeskunde
 • Oncologie
 • Radiotherapie
 • Chirurgie LUMC:
  Mocht u een operatie nodig hebben, dan vindt deze plaats in het LUMC. De voorbehandeling (chemoradiatie) vindt plaats in HMC. HMC en het LUMC werken nauw samen om beter in te spelen op alles wat er bij uw zorg komt kijken. Dat doen we door de specialistische kennis en ervaring van onze ziekenhuizen te bundelen. Door samen te werken, maken we dus gebruik van elkaars kennis en kunde.
 • Diëtetiek

Aanvullende zorg

 

Slokdarmkanker

Waarom HMC?

 • Snel terecht en snel duidelijkheid
 • Persoonlijk behandelplan
 • Samenwerking binnen het Universitair Kankercentrum (UKC)
 • State of the art behandeling

Het team

foto van dr. H.M. Ceha

dr. H.M. Ceha

Radiotherapeut-oncoloog

foto van dr. F.J.F. Jeurissen

dr. F.J.F. Jeurissen

Internist-oncoloog

foto van A. Jochems

A. Jochems

Internist-oncoloog

foto van dr. E.M. Stoop

dr. E.M. Stoop

MDL-arts

Toon iedereen