Slikadviezen bij een slikstoornis

U bent in HMC (Haaglanden Medisch Centrum) opgenomen en heeft moeite met het slikken. De logopedist is hiervoor bij u langs geweest. Op deze webpagina vindt u informatie over slikstoornissen en enkele adviezen over een veilige manier van slikken.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Als het nodig is, schakelt uw behandelend arts of de verpleegkundige de logopedist in. Deze komt bij u langs op de verpleegafdeling. Wordt u doorverwezen naar de polikliniek? Dan wordt u opgeroepen voor een afspraak.

Telefoonnummer: 088 979 2428
ma t/m vr van 08.30-17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over slikadviezen bij een slikstoornis

U bent in HMC (Haaglanden Medisch Centrum) opgenomen en heeft moeite met het slikken. De logopedist is hiervoor bij u langs geweest. Op deze webpagina vindt u informatie over slikstoornissen en enkele adviezen over een veilige manier van slikken.

Slikken

De medische term voor problemen met of moeilijkheden bij het slikken is dysfagie. Dys betekent slecht of moeilijk en fagie betekent slikken. Een normale slikbeweging vindt plaats in verschillende fasen, waarbij 25 verschillende spieren en vijf verschillende zenuwen zijn betrokken. Dit is dus een complex mechanisme.
Tijdens de slikbeweging wordt het eten of drinken van de mond naar de maag getransporteerd. Het eten wordt eerst gekauwd en verzameld op de tong. De tongspieren brengen het eten of drinken naar de keel. Dan wordt het doorgeslikt en komt het in de slokdarm en vervolgens in de maag terecht.

Een slikstoornis

Kenmerken van een slikstoornis zijn:

 • Verslikken tijdens of vlak na het eten of drinken. U gaat hoesten, niezen of blauw aanlopen. Ook kunt u een borrelige, hese stem of traanogen krijgen.
 • Speeksel, eten of drinken loopt uit uw mond.
 • Het drinken komt via uw neus naar buiten.
 • U heeft het gevoel dat medicijnen of voedsel in uw keel of in uw slokdarm blijven steken.
 • Er blijven voedselresten achter in uw mond.

Hoe ontstaat een slikstoornis

Een slikstoornis kan ontstaan door bijvoorbeeld een beroerte, multiple sclerose of de ziekte van Parkinson. Bij u is de slikstoornis ontstaan door een herseninfarct of een hersenbloeding.

Risico’s bij slikproblemen

Wanneer u zich verslikt, komt er eten of drinken in de luchtpijp terecht in plaats van in de slokdarm. Meestal zult u een hoestbui krijgen, waardoor het voedsel uit de luchtpijp of longen wordt geblazen. Als het voedsel in de longen terechtkomt, kan een longontsteking ontstaan. Soms is dit levensbedreigend. Ook is er kans op verstikking.

Door de slikproblemen kost het eten meer tijd of is de eetlust verminderd. Hierdoor kunt u in een korte periode veel afvallen. As u te weinig vocht binnenkrijgt, kunt u uitdrogen.

Slikadviezen

Slikadviezen zijn afhankelijk van de slikstoornis. De logopedist bespreekt de adviezen met u. Hieronder volgen enkele algemene adviezen waarop u kunt letten tijdens het slikken.

 • Zorg dat u goed rechtop zit.
 • Slik per hap/slok twee keer voordat u de volgende hap/slok neemt.
 • Neem rustig de tijd voor het eten en drinken.
 • Houd uw hoofd niet naar achteren tijdens het slikken. De slikbeweging is juist veiliger als u uw kin naar uw borst brengt.
 • Controleer met uw tong of uw vingers of uw mond leeg is nadat u gegeten heeft.

Rol van de logopedist

De logopedist is de deskundig op het gebied van slikproblemen. In het eerste consult brengt zij uw klachten in kaart door het stellen van vragen. Vervolgens onderzoekt de logopedist de spieren en het gevoel van uw mond en gezicht. Verder observeert zij u terwijl u iets eet of drinkt.
Na dit onderzoek beoordeelt de logopedist, in overleg met de behandelend arts, of het voor u veilig is om te eten of te drinken. Het kan zijn dat u het advies krijgt om dranken te verdikken of om bepaalde voedingsmiddelen niet te gebruiken.
Gezien de ernstige gevolgen die slikproblemen kunnen hebben, is het belangrijk om deze adviezen strikt op te volgen.

Contact

Als u vragen heeft over de problemen rondom het slikken, kunt u bellen met de logopedist. De afdeling Logopedie is te bereiken via telefoonnummer 088 979 26 84 of 088 979 24 28.

Slikadviezen bij een slikstoornis

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis