Slechter zien door een refractieafwijking

De oogarts heeft met u gesproken over de refractieafwijking in uw oog. Op deze webpagina leest u wat een refractieafwijking is en wat de behandelmogelijkheden zijn.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over slechter zien door een refractieafwijking

De oogarts heeft met u gesproken over de refractieafwijking in uw oog. Op deze webpagina leest u wat een refractieafwijking is en wat de behandelmogelijkheden zijn.

Refractieafwijkingen

Om scherp te kunnen zien moeten lichtstralen precies op het netvlies van het oog samenvallen. Bij een gezond oog zorgen het hoornvlies en de lens in het oog voor scherp zien. Bij een refractieafwijking kan het oog niet scherp zien. Dit heeft verschillende oorzaken:

Bijziendheid

Het hoornvlies is te bol. De lichtstralen komen daardoor niet samen op het netvlies maar op een punt dat voor het netvlies ligt. U kunt dan dichtbij goed zien, maar veraf kunt u slechter zien.

Verziendheid

Het hoornvlies is te vlak. De lichtstralen komen daardoor niet samen op het netvlies maar op een punt dat achter het netvlies ligt. U kunt dan veraf goed zien, maar dichtbij kunt u slechter zien.

Astigmatisme

Het hoornvlies is niet precies bolvormig. De breking van de lichtbundel gaat in twee richtingen. Het beeld is dan niet scherp.

Ouderdomsverziendheid

Bij het ouder worden vermindert het vermogen van de ooglens om scherp te stellen voor dichtbij. Dit kan voorkomen vanaf ongeveer het veertigste levensjaar.

h0533_1.jpg

Dwarsdoorsnede van een oog

Behandeling

Om met een refractieafwijking scherp te kunnen zien moet de sterkte van uw ogen gecorrigeerd worden. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Bril

Om bijziendheid te verhelpen krijgt u een bril met negatieve (-) glazen. Bij verziendheid krijgt u een bril met positieve (+) glazen. Een bril om astigmatisme te verhelpen heeft cilindrische glazen. Een bril voor ouderdomsverziendheid gecombineerd met bijziendheid of verziendheid is een multifocale bril. Deze zijn verkrijgbaar met een zichtbaar en een onzichtbaar leesstukje voor het lezen. Aan multifocale glazen moet u vaak wel enige weken wennen.

Contactlenzen

Een andere mogelijkheid om beter te zien zijn contactlenzen. Er zijn twee soorten contactlenzen.

  • Harde contactlenzen zijn kleine lenzen met een doorsnede van maximaal 10mm. De lenzen kunnen gemiddeld twee jaar mee.
  • Zachte contactlenzen zijn iets groter, gemiddeld zijn ze 14 mm. De lenzen zijn zacht omdat ze water opnemen. Het nadeel van zachte contactlenzen is dat er een verhoogd risico is op een oogontsteking. Het is belangrijk de lenzen goed schoon te maken en op tijd te vervangen. Er zijn dag-, week-, maand- en halfjaarlenzen.

Astigmatisme kan met een contactlens worden verholpen. Het is mogelijk een contactlens te kiezen met een leesgedeelte in de lens waarmee u beter kunt zien tijdens het lezen.

Laserbehandeling

Met een laserbehandeling kan de sterkte veranderd worden. Een laser¬behandeling kan niet bij elk oog uitgevoerd worden. Uw ogen worden eerst onderzocht om te beoordelen of uw ogen geschikt zijn voor een laserbehandeling.

Operatie

Om de sterkte te corrigeren kan er een lens aangebracht worden voor de eigen lens. Deze behandeling kan niet bij elk oog toegepast worden. Uw ogen worden eerst onderzocht om te beoordelen of uw ogen geschikt zijn voor een implantlens.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek Oogheelkunde is bereikbaar van ma t/m vr van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30 of via info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl.

Voor meer informatie over een laserbehandeling of een implantlens kunt u contact opnemen met het Refractiecentrum Haaglanden, telefoon 088 979 30 00 of kijk op www.refractiecentrum.nl.

 

Slechter zien door een refractieafwijking

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis