Slaaponderzoek (polygrafie)

Een slaaponderzoek heet ook wel een polygrafie. Met dit onderzoek kunnen we zien of u slaapapneu heeft. U doet het onderzoek thuis.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 24 76
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over slaaponderzoek (polygrafie)

Een slaaponderzoek heet ook wel een polygrafie. Met dit onderzoek kunnen we zien of u slaapapneu heeft. U doet het onderzoek thuis.

Uw afspraak is op:


_______________dag ______________  om ___________ uur.

Locatie: HMC Bronovo polikliniek Longgeneeskunde, 1e etage, route 65

De apparatuur moet terug zijn op:


_______________dag ______________ voor 10.00 uur.

U kunt de apparatuur afgeven bij de inschrijfbalie van HMC Bronovo (begane grond)

Als u niet kunt komen

Kunt u niet komen op de afgesproken tijd? Bel dan zo snel mogelijk om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Doe dit niet later dan 24 uur voor de afspraak. Bellen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 uur - 16.30 uur op telefoonnummer 088 979 24 76.

We kunnen in uw plaats dan een andere patiënt helpen. Zegt u uw afspraak niet of niet op tijd af? Dan moet u helaas betalen voor de afspraak.

Wat is slaapapneu?

Bij slaapapneu houdt uw ademhaling even op tijdens de slaap. Deze pauze in de ademhaling duurt langer dan 10 seconden. U schrikt daardoor even wakker of uw slaap wordt minder diep. Daarna gaat u weer normaal ademhalen en slaapt u weer verder.

Wat is een polygrafie?

Voor dit slaaponderzoek doen we een elastische band om uw borst. Ook doen we een elastische band om uw buik. Aan de band om uw borst maken we een klein apparaat vast. Aan dit apparaat maken we verschillende sensoren vast. Ook maken we een sensor vast aan een vinger. U mag de banden en sensoren er pas na het onderzoek weer afhalen.
We leggen u uit wat u ’s avonds zelf nog moet aansluiten en vastplakken voordat u gaat slapen. Hierna gaat u naar huis. U slaapt ook gewoon thuis.

Voorbereiding

Wij adviseren u het volgende:

 • Neem het T-shirt of hemd mee naar het ziekenhuis waarin u gaat slapen. U kunt het ook alvast aantrekken voor uw afspraak in het ziekenhuis. We doen de elastische banden om uw T-shirt of hemd.
 • Doe de kleding en sieraden die u ’s nachts niet draagt ‘s middags al uit/af.
 • Trek wijde kleding aan. Zo kan niemand de banden en draden zien als u na uw afspraak in het ziekenhuis weer naar huis gaat.
 • Gebruik geen nagellak of gelnagels.

Heeft u al een CPAP-apparaat om slaapapneu te voorkomen? Dan geldt de extra voorbereiding hieronder:

 • Kunt u uw eigen CPAP-apparaat gebruiken bij de polygrafie? Dan vragen we u om uw eigen slang en masker mee te nemen naar de afspraak op de polikliniek Longgeneeskunde. Wij kunnen alles dan goed vastmaken.
 • Gebeurt de polygrafie zonder een CPAP-apparaat? Dan vragen we u om uw CPAP-apparaat vanaf 1 week voor de afspraak NIET te gebruiken.

Thuis

 • Voor het slaaponderzoek is het belangrijk dat u een rustige avond heeft. Plan dus niet te veel in. Doe verder zoveel mogelijk wat u normaal ook doet op een avond.
 • Vul alle vragenlijsten in. Dit is belangrijk om de juiste conclusies te kunnen trekken uit het onderzoek.
 • U mag gewoon autorijden.
 • De hand waaraan een sensor zit, mag niet nat en/of vies worden. U kunt daardoor bijvoorbeeld niet douchen of in bad.
 • Bij het opstaan mag u zelf het apparaat en alles wat erbij hoort weghalen van uw lichaam. Doe dit voorzichtig. Gebruik geen scherpe voorwerpen zoals een schaar! We hebben u uitgelegd hoe u alles op de goede manier kunt weghalen.
 • U stopt alles in het tasje dat we u hebben gegeven. Stop ook de vragenlijsten in dit tasje.
 • Voor 10.00 uur brengt u of iemand anders het apparaat in het tasje naar de inschrijfbalie van HMC Bronovo.

Vervolg

Verschillende artsen bespreken de resultaten van het slaaponderzoek in een overleg met elkaar. Zij bespreken dan ook welke behandeling voor u het beste is.
De longarts of de KNO-arts vertelt u daarna tijdens een afspraak wat er uit het slaaponderzoek kwam. Ook bespreekt de arts met u hoe we u kunnen behandelen.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Belt u dan gerust met de Longfunctieafdeling van HMC Bronovo. Wij nemen graag de tijd om uw vragen te beantwoorden. Tijdens uw afspraak in het ziekenhuis kunt u ook vragen stellen als u dat wilt.
U bereikt de Longfunctieafdeling via telefoonnummer 088 979 24 76. U kunt ons bellen op maandag t/m vrijdag tussen 08.00 uur en 16.30 uur.
Wilt u meer lezen over snurken, slaapapneu en de behandeling hiervan? Dan kunt u ook kijken op de website van de Nederlandse Vereniging SlaapApneu Patiënten: www.apneuvereniging.nl.

Slaaponderzoek (polygrafie)

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis