Slaapapneu (OSAS) en snurken

U snurkt en wordt niet uitgerust wakker. Mogelijk is er bij u dan sprake van slaapapneu, ook wel obstructief slaapapneu syndroom (OSAS) genoemd. Bij slaapcentrum van het HMC onderzoekt en behandelt een gespecialiseerd team van neurologen, KNO-artsen, longartsen en tandartsen uw klachten.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Westeinde
ma t/m vrij van 08.30 - 17.00 uur

Eerste afspraak en 
Vervolgafspraken en recepten
088 979 27 22 - keuze 2
Slaaponderzoeken 088 979 27 22 - keuze 1
Afdeling Slaappsychologie 
088 979 27 22 - keuze 3

Locatie

Cijfers

1.800 nieuwe patiënten per jaar
80 % geslaagde behandelingen bij slapeloosheid

Over slaapapneu (OSAS) en snurken

U snurkt en wordt niet uitgerust wakker. Mogelijk is er bij u dan sprake van slaapapneu (ook wel OSAS genoemd). Bij slaapcentrum van het HMC onderzoekt en behandelt een gespecialiseerd team van neurologen, KNO-artsen, longartsen en tandartsen uw klachten.

Wat is OSAS?

Als slaapproblemen worden veroorzaakt door een onregelmatige ademhaling gedurende de nacht, spreken we van OSAS. Dit is een afkorting voor het obstructieve slaapapneusyndroom.
Apneu betekent 'zonder lucht’. Een slaapapneu is een pauze van de ademhaling van meer dan 10 seconden tijdens de slaap. Dit komt meestal voor in combinatie met snurkproblemen. U houdt dus even op met ademen, waardoor u wakker wordt. De ademhaling herstelt zich dan en u slaapt verder tot de volgende adempauze. Als dit heel vaak gebeurt, 15 keer per uur of meer, dan heeft dit grote gevolgen voor uw gezondheid.

Mogelijke verschijnselen van OSAS

 • zwaar snurken;
 • stoppen met ademhaling;
 • (benauwd) wakker schrikken;
 • droge mond en keel bij ontwaken;
 • vermoeidheid overdag;
 • concentratieverlies of vergeetachtigheid.

Mogelijke gevolgen van slaapapneu

Door verstoring van de kwaliteit van uw slaap, soms zonder dat u dat zelf weet, kunt u overdag last hebben van slaperigheid, vermoeidheid, geheugenklachten en concentratieverlies. Ook kan dit meespelen bij gewichtstoename, het ontstaan van suikerziekte of glaucoom. Daarnaast heeft u een hoger risico andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Omdat OSAS de slaap verstoort en mensen slaperig kunnen zijn overdag kan dit (tijdelijke) gevolgen hebben voor uw rijbevoegdheid.

Hoe wordt de diagnose slaapapneu gesteld?

Er is sprake van slaapapneu als u meer dan 5 keer per uur stopt met ademhalen tijden de slaap in combinatie met klachten zoals snurken en vermoeidheid. Het aantal ademstops kan worden gemeten tijdens een nachtslaaponderzoek. Dit kan een polygrafie of een polysomnografie zijn.

 • Polygrafie: Bij dit onderzoek wordt de ademhaling, zuurstof, hartslag, de slaaphouding en het snurkgeluid gemeten tijdens de slaap. Dit onderzoek gebeurt op HMC Antioniushove, HMC Bronovo en HMC Westeinde.
 • Polysomnografie: Bij dit onderzoek worden naast de ademhaling, zuurstof, hartslag, de slaaphouding en het snurkgeluid ook de hersenactiviteit en de beenbewegingen gemeten. Met dit onderzoek kunnen naast slaapapneu ook andere slaapstoornissen worden onderzocht, zoals slapeloosheid, slaapwandelen of rusteloze benen. Dit onderzoek gebeurt alleen via het slaapcentrum op HMC Westeinde.

Persoonlijk behandelplan

Na het stellen van de diagnose slaapapneu kiest u samen met uw arts de behandeling die het beste bij u past. Meestal bestaat de behandeling uit een slaapbeugel (MRA) of behandeling met een luchtdruk (CPAP). In een enkel geval kan een operatie ook een behandelmogelijkheid zijn. U bekijkt samen met uw arts welke behandeling het beste bij u past.

MRA behandeling

Bij de behandeling met MRA wordt er een beugel aangemeten door een speciaal daarvoor opgeleide tandarts. Hiermee wordt de onderkaak tijdens de slaap een klein stukje naar voren getrokken, zodanig dat de bovenste luchtweg verder wordt geopend. Doordat de bovenste luchtweg niet meer wordt geblokkeerd door de zachte delen uit de keel vermindert het snurken en worden de ademstops voorkomen.

CPAP behandeling

Bij behandeling met CPAP gebruikt u tijdens uw slaap een masker dat met een slang verbonden zit aan het CPAP apparaat. Daarmee wordt onder druk kamerlucht in uw keel geblazen waardoor de luchtweg open blijft en u er normaal door in- en uit kan ademen. Dit voorkomt de ademstops. In het geval van CPAP behandeling krijgt u bij ons altijd persoonlijke begeleiding van een van onze CPAP laboranten. Bij hen kan u laagdrempelig terecht met vragen.

Operatieve behandeling

Soms is er een duidelijke oorzaak waarom de luchtweg (deels) afgesloten wordt tijdens de slaap. Bijvoorbeeld als iemand grote keelamandelen heeft of een grote slappe huig. Ook bij mensen bij wie de onderkaak meer naar achteren staat kan een operatie soms uitkomst brengen. Bij deze behandelingen spelen de KNO arts en kaakchirurg een belangrijke rol.

Het slaapcentrum van HMC is een geaccrediteerd algemeen slaapcentrum. Dat betekent dat we alle soorten slaapproblemen behandelen. We doen dat in een multidisciplinair team waarbij neurologen, KNO-artsen, longartsen, tandartsen en kaakchirurgen samen werken aan de beste oplossing voor uw slaapprobleem. Hierdoor kunnen we een voor u optimale behandeling van de slaapapneu bieden. Daarnaast bekijken we of er mogelijk nog andere slaapproblemen meespelen. Ook daarvoor hebben we alle expertise in huis. Daarom bent u bij het Slaapcentrum van HMC verzekerd van optimale zorg en behandeling van uw slaapklachten.

Gerelateerde behandeling(en)

Slaapapneu (OSAS) en snurken

Waarom HMC?

 • Speciaal spreekuur voor OSAS
 • Gespecialiseerd multidisciplinair behandelteam
 • Patiënt staat centraal
 • Geaccrediteerd slaapcentrum
 • Persoonlijk behandelplan
 • Hoge tevredenheid CPAP behandeling