Ongewenst gedrag tijdens de slaap

Als u last heeft van ongewenst gedrag tijdens uw slaap, kan dat bijzonder vervelend zijn. Een voorbeeld hiervan is slaapwandelen. U kunt hiervoor terecht bij het Slaapcentrum van HMC. Ons gespecialiseerde team van artsen stelt de juiste diagnose en kiest samen met u een behandeling die past bij uw persoonlijke situatie.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Westeinde
ma t/m vrij van 08.30 - 17.00 uur

Eerste afspraak en 
Vervolgafspraken en recepten
088 979 27 22 - keuze 2
Slaaponderzoeken 088 979 27 22 - keuze 1
Afdeling Slaappsychologie 
088 979 27 22 - keuze 3

Locatie

Cijfers

1.800 nieuwe patiënten per jaar
80 procent geslaagde behandelingen bij slapeloosheid

Over ongewenst gedrag tijdens de slaap

Als u last heeft van ongewenst gedrag tijdens uw slaap, kan dat bijzonder vervelend zijn. Een voorbeeld hiervan is slaapwandelen. U kunt hiervoor terecht bij het Slaapcentrum van HMC. Ons gespecialiseerde team van artsen stelt de juiste diagnose en kiest samen met u een behandeling die past bij uw persoonlijke situatie.

Ongewenste verschijnselen of gedrag tijdens de slaap of tijdens de overgang van waken naar slaap worden ook wel parasomnieën genoemd. De meest bekende parasomnie is het slaapwandelen.

Klachten

Parasomnieën kunnen verschillende soorten klachten geven. Vaak heeft de patient zelf geen herinnering aan zijn of haar nachtelijk gedrag. Voorbeelden van een parasomnie zijn:

 • Slaapwandelen: de patiënt ontwaakt uit diepe slaap en vertoont complex gedrag (wandelen, planten begieten, eten klaarmaken, sexueel gedrag).
 • Plotseling rechtop in bed gaan zitten, een angstige indruk maken: de patiënt transpireert, heeft wijde pupillen, hartkloppingen, een snelle ademhaling.
 • Verward ontwaken in de nacht.
 • Dromen dat men wordt aangevallen (soms met gewelddadig gedrag tegenover de bedpartner).
 • Nachtmerries.
 • Periode van korte verlamming van alle lichaamsspieren behalve oog- en ademhalingsspieren (bij het ontwaken, uitslapen of bij het in slaap vallen).
 • Luid geluid horen of de sensatie hebben dat er iets in of rondom het hoofd explodeert.
 • Benauwd wakker worden alsof men stikt.

Oorzaken

Van de meeste parasomnieën is de oorzaak onbekend. Parasomnieën ontstaan meestal op de kinderleeftijd en verdwijnen vaak op latere leeftijd. Regelmatig komt het ook voor bij andere familieleden. Stress of slaapgebrek kunnen ervoor zorgen dat een parasomnie in bepaalde periodes vaker optreed.

De aan de droomslaap gebonden parasomnie (REM sleep behaviour disorder of RBD) vormt hierop echter een uitzondering. Deze ontstaat vaak op oudere leeftijd. Een droomslaap gebonden parasomnie kan een eerste symptoom zijn van een neurologische ziekte zoals de ziekte van Parkinson of bepaalde vormen van dementie. Ook kunnen bepaalde medicijnen (psychofarmaca) een rol spelen. Het is bij nachtelijk ongewenst gedrag daarom belangrijk om te onderzoeken of er sprake is van een goedaardige parasomnie, een droomslaap gebonden parasomnie, of een hele andere oorzaak zoals nachtelijke epilepsieaanvallen of een psychiatrische aandoening.

Nachtslaaponderzoek met video

Om een parasomnie goed te onderzoeken krijgt u een nachtslaaponderzoek met video registratie. Zeker als het gedrag pas op latere leeftijd ontstaat is het van belang om te onderzoeken in welke slaapfase het gedrag voorkomt. Ook krijgt u diverse elektroden op uw lichaam om de ademhaling en beenbewegingen te registreren. Zo kunnen we zien of de parasomnie bijvoorbeeld wordt uitgelokt door een lichamelijke wekprikkel.

Behandeling

De arts bespreekt met u op welke manier uw klachten het beste behandeld kunnen worden. Meestal is de slaappsycholoog ook bij de behandeling betrokken. Voorbeelden van een behandelmethode zijn:

 • gezonde slaap hygiëne adviezen, zoals voldoende lange en regelmatige bedtijden;
 • ontspanningsoefeningen;
 • het behandelen van eventueel uitlokkende medische oorzaken of het staken van uitlokkende medicatie;
 • psychologische begeleiding en/of hypnotherapie. 

Gerelateerde behandeling(en)

Slaap, - ongewenst gedrag tijdens de

Waarom HMC?

 • Zeer ervaren behandelteam
 • Geaccrediteerd door federatie voor Nederlandse slaapcentra
 • Moderne technieken
 • Grootste slaapcentrum in de regio Haaglanden