Skelet-scintigrafie

Uw arts heeft een skelet-scintigrafie bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. Op deze webpagina leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn.

Afspraak en contact

Afdeling Nucleaire geneeskunde HMC Westeinde

088 979 22 43
ma t/m vr van 08.00 -17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over skelet-scintigrafie

Uw arts heeft een skelet-scintigrafie bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. Op deze webpagina leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn.

Datum onderzoek:    

Tijd injectie:    

Tijd onderzoek:    

Afdeling:

HMC Westeinde
Nucleaire Geneeskunde (Blauw 2)
Lifthal Blauw
De afdeling Nucleaire Geneeskunde is op de 2e etage
Telefoonnummer 088 979 22 43

Wij vragen u op tijd aanwezig te zijn.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 979 22 43. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht. De materialen die bij het onderzoek worden gebruikt zijn duur. Als het onderzoek niet doorgaat, gaan deze materialen verloren.

Doel van het onderzoek

Met dit onderzoek wordt gekeken naar verschillende soorten aandoeningen van het skelet. U krijgt eerst een stof toegediend met een zeer zwakke dosis radioactiviteit die door het skelet wordt opgenomen. Met een gammacamera wordt de verdeling van de radioactieve stof zichtbaar gemaakt.
Voor algemene informatie over radioactieve straling en de afdeling Nucleaire Geneeskunde verwijzen wij u naar de webpagina “Nucleaire Geneeskunde”. U kunt deze webpagina vinden op de website van het HMC.

Onderzoek bij kinderen

Kinderen zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen. Toch kunnen kinderen ook worden onderzocht. Bij kinderen wordt de hoeveelheid radioactieve stof aangepast aan het gewicht.

Voorbereidingen

  • U kunt gewoon eten, drinken en eventueel uw medicijnen innemen.
  • Wanneer de mogelijkheid bestaat dat u zwanger bent of als u borstvoeding geeft, dan moet u voor het onderzoek contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Het kan zijn dat het onderzoek dan niet door kan gaan.
  • Op de dag van het onderzoek, nadat de radioactieve vloeistof is toegediend, moet u direct contact met kleine kinderen beperken., Dit betekent onder andere niet langdurig een kind dragen, op schoot nemen of knuffelen. U kunt wel met kinderen in één ruimte verblijven.

Het onderzoek

U meldt zich bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De laborant brengt u naar de behandelkamer. U krijgt een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof ingespoten in een ader in uw arm. Van de radioactieve vloeistof merkt u niets.
De ingespoten vloeistof moet twee tot vier uur inwerken voordat de foto’s kunnen worden gemaakt. Deze inwerktijd kunt u elders doorbrengen. Het is belangrijk dat u meer drinkt dan gewoonlijk (zes glazen) en regelmatig uitplast.

Vlak voor er foto’s worden gemaakt, vragen we u om uit te plassen op het toilet. Een volle blaas kan het onderzoek verstoren. Metalen voorwerpen kunnen het onderzoek eveneens verstoren. Als er metaal in uw kleding zit, bijvoorbeeld een riem, dan moet u deze afdoen.
Tijdens het maken van de foto’s ligt u op een onderzoekstafel met een camera vlak boven u. Het maken van alle foto’s duurt 30 tot 45 minuten.
Let op: voor de kwaliteit van de foto’s is het belangrijk dat u tijdens het maken van de foto’s zo stil mogelijk blijft liggen.

Na het onderzoek

U kunt na afloop van het onderzoek weer naar huis, naar uw werk of, als u opgenomen bent, naar de verpleegafdeling. Het onderzoek heeft geen invloed op uw rijvaardigheid. Binnen 24 uur is de radioactieve stof weer uit uw lichaam verdwenen.

De uitslag

De foto’s worden na het onderzoek bewerkt en beoordeeld. Daarom krijgt u de uitslag niet direct. Uw behandelend arts zal u de uitslag meedelen bij uw eerstvolgende afspraak.

Contact

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde bellen. Het secretariaat is bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 979 22 43.

Skelet-scintigrafie

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis