Sedatie met lachgas

We willen u of uw kind lachgas toedienen tijdens de behandeling. Op deze webpagina leest u hier meer over.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Wat te doen bij spoed? Dat leest u hier. 

HMC Westeinde
088 979 79 00

24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend. 

Let op: Op de locatie HMC Antoniushove en HMC Bronovo is geen SEH aanwezig.

Locatie

Cijfers

60.000 patiënten per jaar
6 acute kamers
45 behandelplaatsen

Over sedatie met lachgas

We willen u of uw kind lachgas toedienen tijdens de behandeling. Op deze webpagina leest u hier meer over.

Wat is lachgas?

Lachgas is een gas, dat gebruikt kan worden om onnodige pijn en angst tijdens medische ingrepen te voorkomen. Wanneer lachgas ingeademd wordt, werkt het kalmerend. Het effect treedt binnen een paar minuten op. Het lachgas is ook weer na enkele minuten uitgewerkt.

Wat is sedatie met lachgas?

Sedatie is het toedienen van specifieke medicijnen om de patiënt te kalmeren. Het effect hiervan is dat de patiënt zich minder bewust is van wat er om hem/haar heen gebeurt. Lachgas is een van de middelen die hiervoor gebruikt kunnen worden.

Bij sedatie met lachgas krijgt u of uw kind via een kapje over de mond en neus een mengsel toegediend van lachgas en zuurstof. Wanneer het lachgas ingeademd wordt, zorgt dat ervoor dat:

  • de patiënt zich meer ontspannen voelt;
  • de patiënt zich minder bang voelt;
  • de patiënt minder pijn voelt.

Een groot voordeel van lachgassedatie is dat de werking na vijf minuten is afgelopen, wanneer het inademen van het lachgas wordt gestopt. De patiënt hoeft dus niet lange tijd bij te komen. Het lachgas heeft ook weinig na-effecten.

Hoe verloopt de sedatie met lachgas?

De kamer is schemerig. De spullen die tijdens de behandeling worden gebruikt, blijven zoveel mogelijk uit het zicht. Het is belangrijk dat het tijdens de sedatie rustig is. Alleen de arts of verpleegkundige die de sedatie uitvoert, praat. Alle andere aanwezigen zijn stil. Op de achtergrond is wel het brommende geluid van het lachgasapparaat te horen.

De sedatie werkt het beste als de patiënt zich kan overgeven aan het dromerige gevoel en zich veilig voelt. Hij/zij kan nog wel reageren met handgebaren. Na de ingreep herinneren de meeste mensen zich niet precies wat er is gebeurd.

Verdoving

Een sedatie met lachgas maakt andere verdovingen niet overbodig. Vaak wordt bijvoorbeeld ook een verdovende zalf of een pijnstillend medicijn gebruikt. Lachgas werkt kort, terwijl plaatselijke verdovingen en pijnstillers langer effect hebben. Zij zorgen ervoor dat er minder pijn is op het moment dat het lachgas is uitgewerkt.

De behandeling

Nadat u of uw kind in de behandelkamer plaats heeft genomen, wordt er eerst een kapje gepast. Via dit masker wordt het mengsel van lachgas en zuurstof toegediend.

Tijdens de hele behandeling wordt het mengsel van lachgas en zuurstof toegediend. Na ongeveer drie tot vijf minuten voelt de patiënt zich prettig en ontspannen. Dan kan gestart worden met de behandeling.

Als dat nodig is, wordt er plaatselijke verdoving gegeven.

Na de behandeling wordt er vijf minuten zuivere zuurstof toegediend. Hiermee beëindigen we de sedatie, zodat de patiënt weer wakker wordt. Het kapje blijft nog voor het gezicht om het uitgeademde lachgas af te zuigen. Na vijf minuten is het lachgas uitgewerkt.

Beleving van sedatie met lachgas

Hoe iemand de lachgassedatie ervaart, verschilt per persoon. In het algemeen vertellen patiënten na de sedatie dat zij slaperig waren en het gevoel hadden te dromen. Zij herinneren zich bijna niks meer van de behandeling, terwijl ze tijdens de sedatie wel contact blijven behouden.

Hoewel bij het inademen van lachgas het eerste gevoel wat onwennig en vreemd kan zijn, zal dit in de meeste gevallen na een paar minuten veranderen in een aangenaam, warm, ontspannen en/of zweverig gevoel. De meeste patiënten voelen zich loom en een beetje afwezig. Het komt ook weleens voor dat een patiënt het een onprettig gevoel vindt.

Effecten van lachgas op de gezondheid

Wanneer lachgas op bovenstaande wijze gebruikt wordt (in lage concentraties en niet langer dan een uur) is dit ongevaarlijk voor de gezondheid.

Af en toe hebben mensen na de sedatie last van na-effecten zoals duizeligheid, licht in het hoofd, euforie, misselijkheid en braken.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, bespreek deze dan met de verpleegkundige of behandelend arts.

Als u na de behandeling thuis nog vragen heeft of zich zorgen maakt, kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde via telefoonnummer 088 979 23 80.

Sedatie met lachgas

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis