Schwannoom

Een schwannoom is een zenuwtumor. Hierdoor zwelt een zenuw en kunt u klachten krijgen als tintelingen, pijn of een verdoofd gevoel. In HMC kunnen we het schwannoom verwijderen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Polikliniek Neurochirurgie Antoniushove
088 979 70 07
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

HMC Westeinde
088 979 43 65
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Verpleegafdeling Neurochirurgie HMC Westeinde
088 979 21 67
Spoed, buiten kantooruren

Telefoonnummers polikliniek Neurospine en afdeling Fysiotherapie

Locatie

Cijfers

Jaarlijks 20 à 30 behandelingen van schwannomen in perifere zenuwen

Twee gespecialiseerde chirurgen

Over schwannoom

Een schwannoom is een zenuwtumor. Hierdoor zwelt een zenuw en krijgt u klachten als tintelingen, pijn of een verdoofd gevoel. In HMC kunnen we het schwannoom verwijderen.

Wat is een schwannoom?

Oorzaak

Een schwannoom is een zeldzame tumor die ontstaat in de cellen van Schwann. Dit zijn cellen die een beschermende laag om de zenuwvezels vormen. Schwannomen zijn goedaardig.

Klachten

Een schwannoom kan overal in het lichaam zitten. Een schwannoom zorgt voor een zwelling van de zenuw. Hierdoor kunt u tintelingen, pijn of een verdoofd gevoel bij de zenuw ervaren. Vaak geeft de zwelling geen klachten, maar voelt alleen aanraken heel vervelend. Als de druk op de zenuw heel groot is, kan dat ervoor zorgen dat u bijvoorbeeld een verminderd gevoel heeft in een lichaamsdeel, maar dit komt bijna nooit voor.

Behandeling

In HMC kunnen we et schwannoom verwijderen met een operatie, zodat uw klachten verdwijnen. De wachttijd voor een operatie aan een schwannoom is twee tot zes weken.

Lees het wetenschappelijk onderzoek over de chirurgische behandeling van periferezenuwschwannomen (Kloet en De Ruiter)

Voorbereiding

Afspraken

U heeft een verwijzing gekregen voor een afspraak in HMC Antoniushove of HMC Westeinde. Normaal gesproken kunt u binnen twee weken terecht voor uw eerste afspraak. U heeft deze afspraak met de verpleegkundig specialist, de neurochirurg of de physician assistant. Deze praat met u over uw klachten en onderzoekt u. Als er meer onderzoek nodig is (bijvoorbeeld een punctie), dan proberen we dat zo snel mogelijk in te plannen. Wanneer een operatie de beste keuze is, bespreken we met u wat de operatie precies inhoudt en plannen we een afspraak in met de anesthesist. Deze arts zorg voor de verdoving tijdens de operatie. Voor deze operatie is dat een algehele narcose. Deze verdooft het hele lichaam. U bent dan een tijdje buiten bewustzijn.

Kunt u niet naar een afspraak komen?

Heeft u een probleem waardoor u niet op tijd naar een afspraak kunt komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de polikliniek Neurospine – uiterlijk 24 uur voor de afspraak. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. U kunt zich afmelden van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantooruren. Als u een afspraak niet of te laat afmeldt, moeten we de afspraak helaas in rekening brengen.

Medicijnen

Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw HMC-arts of u moet stoppen met deze medicijnen vóór de operatie. Sommige medicijnen mag u gewoon innemen. Overleg hierover met de verpleegkundige.

Vervoer

Na de operatie kunt u niet zelf met de auto naar huis rijden. Regel daarom van tevoren vervoer.

Eten en drinken

U moet nuchter zijn vóór de operatie, vanaf 0.00 uur. Dit betekent dat u niets meer mag eten en drinken.

Opname

Op de dag dat u naar het ziekenhuis gaat, heeft u een gesprek met de verpleegkundige. U krijgt uitleg over de voorbereidingen op de operatie en u kunt vragen stellen. U krijgt een polsbandje om met uw naam, geboortedatum en afdeling.

Door wie wordt u geopereerd?

U wordt geopereerd door de chirurg die u heeft gezien op de polikliniek.

Operatie

De verpleegkundige neemt samen met u uw gegevens en medicijngebruik door. U gaat naar een kamer waar u zich kunt omkleden voor de operatie. U krijgt medicijnen tegen pijn.

De verpleegkundige brengt u naar de holding. Dat is de ruimte waar we u voorbereiden op de operatie. De anesthesiemedewerker prikt een infuus in uw hand of arm. Via het infuus krijgt u vocht en medicijnen binnen. De medicijnen zorgen ervoor dat u geen infectie krijgt en dat u minder pijn voelt. U krijgt plakkers op uw borst, waarmee we uw hartritme meten. U krijgt een band om uw arm, waarmee we uw bloeddruk meten. We doen een dopje op uw vinger, waarmee we het zuurstofgehalte in uw bloed meten. Vervolgens krijgt u een verdoving.

De operatie vindt plaats op een operatiekamer in HMC Antoniushove of HMC Westeinde. U mag geen sieraden dragen tijdens de operatie. Doe deze dus van tevoren af. Het tijdstip waarop de chirurg u opereert, is niet altijd precies te zeggen. Soms komt er een spoedoperatie tussendoor of loopt een eerdere operatie uit.

De neurochirurg zoekt eerst de zwelling rond de zenuw op. Dit gebeurt vaak met een echo. Op die manier kan de chirurg de snee in de huid zo klein mogelijk houden. Na de plaatsbepaling legt de chirurg de zenuw en de zwelling vrij. Vervolgens maakt de chirurg een sneetje in de buitenkant van de zenuw (A) en opent het laagje van de zenuw dat om het schwannoom zit. Vaak gebruikt de chirurg hierbij een microscoop. De neurochirurg pelt het schwannoom uit de zenuw (B). De tumor groeit meestal uit één vertakking van een zenuw (een zenuwtak) (C). Vaak is de functie van de aangedane zenuwtak uitgevallen of hebben omringende zenuwbundels de functie overgenomen. De chirurg stimuleert de zenuwtak om te om te zien of deze een reactie geeft in het lichaam, bijvoorbeeld in de hand of het been. Als het lichaam geen reactie geeft, snijdt de chirurg de zenuwtak door, voor en na de zwelling. Daarna verwijdert de chirurg het schwannoom. Het grootste deel van de zenuw blijft dus heel. Na verwijdering van het schwannoom (D) blijft het kapsel achter. Hierin zit soms een restje van de zwelling. De chirurg verwijdert het kapsel niet, omdat de grote zenuw – waar de zenuwtak vandaan komt – hierbij kan beschadigen. Daarna hecht de chirurg de wond.

Na de operatie maken we vaak een MRI-scan om er zeker van te zijn dat het schwannoom helemaal weg is.

webpagina ziektebeeld schwannoom fig1

Het schwannoom gaat voor onderzoek naar een patholoog. Deze onderzoekt het schwannoom om er zeker van te zijn dat het niet om een ander soort tumor gaat.

Na de operatie

Naar huis

Meestal kunt u dezelfde dag weer naar huis. Soms is de operatie uitgebreider, bijvoorbeeld als het schwannoom wat groter is of dieper ligt. Dan moet u wellicht een nacht in het ziekenhuis verblijven. De verpleegkundig specialist, de neurochirurg of de physician assistant bespreekt dit met u vóór de operatie.

Herstel

De wond geneest in enkele weken. De duur van de genezing hangt af van de plek waar het schwannoom zat.

Medicijnen

Als u pijn heeft, kunt u een paracetamol slikken. Neem maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 milligram.
Vaak geven we een recept mee voor Celebrex of Naproxen. Deze medicijnen gaan ontstekingen tegen.

Complicaties

Een complicatie is een extra medisch probleem dat zich voordoet. Bij een operatie aan een schwannoom komen complicaties maar heel soms voor. Mogelijke complicaties zijn:

 • roodheid bij de wond
 • een nabloeding
 • een wondinfectie
 • een beschadiging van de zenuw

Controle

 • Ongeveer twee weken na de operatie hoort u van de neurochirurg wat de uitslag is van het onderzoek van de patholoog.
 • Zes tot acht weken na de operatie gaat u voor een controle naar de neurochirurg. Deze bespreekt hoe het met u gaat en of u nog klachten heeft.

Wanneer moet u contact opnemen met HMC?

Neem meteen contact op met de polikliniek Neurochirurgie als u een of meer van deze klachten heeft:

 • hevige pijn
 • koorts
 • zwelling
 • wanneer er vocht of pus uit de wond komt

Dagelijks leven

 • U mag weer douchen nadat u het verband heeft verwijderd.
 • U mag gewoon zeep en shampoo gebruiken.
 • Het is belangrijk dat u normaal blijft bewegen, zonder veel druk op de wond te zetten. Na ongeveer twee weken is de wond hersteld en mag u deze weer belasten.

Schwannoom

Waarom HMC?

 • Twee gespecialiseerde chirurgen
 • Persoonlijke begeleiding
 • Grote expertise
 • Dagbehandeling

Het team

foto van I. van Beelen

I. van Beelen

Verpleegkundig specialist

foto van A. Kloet

A. Kloet

Neurochirurg

foto van N. Koster-den Dulk

N. Koster-den Dulk

Physician assistant neurochirurgie

foto van dr. G.C.W. de Ruiter

dr. G.C.W. de Ruiter

Neurochirurg

foto van R. van Zijl

R. van Zijl

Physician assistant

Toon iedereen