Schildwachtklier procedure bij mondkanker

Opereren we u bij mondkanker? Dan willen we weten of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren. Een schildwachtklier procedure kan dit duidelijk maken.

Afspraak en contact

Afdeling Nucleaire geneeskunde HMC Westeinde

088 979 22 43
ma t/m vr van 08.00 -17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over een schildwachtklier procedure bij mondkanker

Opereren we u bij mondkanker? Dan willen we weten of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren. Een schildwachtklier procedure kan dit duidelijk maken.

Uw arts heeft dit onderzoek voor u aangevraagd. Hieronder leest u meer over de schildwachtklier procedure. De schildwachtklier procedure heet ook wel de sentinel node procedure.

Waar gebeurt het onderzoek?

Het onderzoek gebeurt bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Onze contactgegevens zijn:

HMC Westeinde
ingang grote parkeerplaats
Route blauw, 2e etage, kamer A2-20
Telefoonnummer 088 979 22 43

Wij vragen u op tijd aanwezig te zijn. Dank u wel alvast!

Doel van het onderzoek

De schildwachtklier is een lymfeklier. In uw lichaam zitten honderden lymfeklieren. Witte bloedcellen in de lymfeklieren beschermen u tegen indringers als bacteriën en virussen. Helaas kunnen er in de lymfeklieren ook uitzaaiingen van kanker voorkomen. Bij mondkanker zitten er soms uitzaaiingen in de lymfeklieren van de hals.

Om te weten of de mondkanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren, zoeken we de schildwachtklier. Dit is de lymfeklier waar het lymfevocht uit de tumor het eerste naartoe gaat. Die schildwachtklier is bij iedere tumor anders. In de schildwachtklier procedure onderzoeken we welke lymfeklier in uw geval de schildwachtklier is.

De arts haalt deze schildwachtklier daarna tijdens de operatie uit uw hals. De afdeling Pathologie onderzoekt de schildwachtklier meteen. Zitten er geen kankercellen in de schildwachtklier? Dan zijn de andere lymfeklieren rondom de tumor meestal ook schoon. We hoeven die dan verder niet te behandelen.

Zitten er wel kankercellen in de schildwachtklier? Dan is het meestal nodig om de andere lymfeklieren in uw hals ook te verwijderen. Verder kan het zijn dat we dan adviseren om uw hals te bestralen.

Het onderzoek

  • U meldt zich op de afgesproken tijd bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De laborant brengt u naar de onderzoekskamer. U gaat op de onderzoektafel liggen. Uw KNO-arts of kaakchirurg spuit met een heel dun naaldje wat vloeistof net onder de huid. Dit doet de arts rond de tumor in de mond. In de vloeistof zit een klein beetje radioactief materiaal. Dit is niet gevaarlijk: niet voor u en ook niet voor de mensen om u heen.
  • Direct na de injectie maken we veel foto’s van de plek waar we u hebben geprikt met het naaldje. Dit gebeurt met een speciale camera die boven uw hoofd hangt. Die camera heet een gammacamera. Tijdens het maken van de foto’s moet u zo stil mogelijk blijven liggen. Het maken van deze foto's duurt een half uur. Daarna maken we een foto van de hals en oksels. Het maken van deze foto duurt ongeveer 10 minuten.
  • Vervolgens moet de ingespoten vloeistof nog minimaal 1,5 tot 2 uur inwerken. U kunt mag in die tijd zelf bepalen waar u heen gaat. U hoeft niet op de afdeling Nucleaire Geneeskunde te blijven.
  • Als de vloeistof is ingewerkt, maken we opnieuw foto’s van de hals en oksels. De camera gaat langzaam om uw hoofd draaien. Het maken van deze foto’s duurt ongeveer 30 minuten.
  • Daarna schuift de tafel waarop u ligt wat verder de camera in. We maken dan nog een CT-scan. Dit betekent dat we röntgenfoto's maken. Elke foto laat een plakje van uw lichaam zien. Als we die foto's op elkaar stapelen, vormen ze samen een 3D-plaatje. Het kan zijn dat we hierna ook nog een extra foto maken van uw hals en oksel. Tijdens het maken van de foto’s en de CT-scan moet u goed stil blijven liggen.
  • Met al deze foto’s en de CT-scan sporen we de schildwachtklier op. De plek waar deze klier zit, geven we aan op uw huid met een markeerstift. Uw arts weet zo precies welke lymfeklier hij of zij moet weghalen tijdens de operatie.

Na het onderzoek

De inkt van de markeerstift kan tegen water. U kunt dus gewoon douchen. De inkt blijft erop zitten. Na een tijdje zal de inkt vanzelf verdwijnen.

U kunt na het onderzoek weer naar huis of naar uw werk. Als u bent opgenomen in het ziekenhuis, gaat u naar de verpleegafdeling. U kunt gewoon autorijden na het onderzoek. Binnen 24 uur is de radioactieve stof weer uit uw lichaam.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan met het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde. U bereikt ons maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur op telefoonnummer 088 979 22 43.

Schildwachtklier procedure bij mondkanker

Voordelen

Waarom HMC?

  • Team van ervaren nucleair geneeskundigen
  • Samenwerking met andere specialismen
  • Gespecialiseerd in schildklierbehandelingen