Schildwachtklier procedure bij borstkanker

Opereren we u bij borstkanker? Dan willen we weten of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren. Een schildwachtklier procedure kan dit duidelijk maken. Hier leest u meer over dit onderzoek.

Afspraak en contact

Afdeling Nucleaire geneeskunde HMC Westeinde

088 979 22 43
ma t/m vr van 08.00 -17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over schildwachtklier procedure bij borstkanker

Opereren we u bij borstkanker? Dan willen we weten of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren. Een schildwachtklier procedure kan dit duidelijk maken. Hier leest u meer over dit onderzoek.

Datum onderzoek:    

Tijd injectie:    

Tijd onderzoek:    

Afdeling:

HMC Westeinde
Nucleaire Geneeskunde (Blauw 2)
Lifthal Blauw
De afdeling Nucleaire Geneeskunde is op de 2e verdieping
Telefoonnummer 088 979 22 43

Wij vragen u om er op tijd zijn.

Als u niet kunt komen

Kunt u op de afgesproken tijd niet komen? Bel dan zo snel mogelijk met het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Doe dit op zijn laatst 24 uur voor de afspraak. U kunt ons van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 tot 17.00 uur bellen op telefoonnummer 088 979 22 43. We kunnen in uw plaats dan een andere patiënt helpen.

Laat u niet of te laat weten dat u niet kunt komen? Dan moet u helaas betalen voor de afspraak. De materialen die we gebruiken bij dit onderzoek zijn duur. Die materialen kunnen we niet opnieuw gebruiken als u niet komt.

Doel van de schildwachtklier procedure

De schildwachtklier is een lymfeklier. In uw lichaam zitten honderden lymfeklieren. Witte bloedcellen in de lymfeklieren beschermen u tegen indringers als bacteriën en virussen. Helaas kunnen er in de lymfeklieren ook uitzaaiingen van kanker voorkomen. Bij borstkanker zitten er soms uitzaaiingen in de lymfeklieren van de oksels. Maar ze kunnen ook zitten in lymfeklieren rondom het sleutelbeen of naast het borstbeen.

Om te weten of de borstkanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren, zoeken we de schildwachtklier. Dit is de lymfeklier waar uitgezaaide kankercellen het eerst naar toe gaan. Die schildwachtklier is bij iedere tumor anders. In de schildwachtklier procedure onderzoeken we welke lymfeklier in uw geval de schildwachtklier is.
De arts haalt deze schildwachtklier daarna tijdens de operatie weg. De afdeling Pathologie onderzoekt de schildwachtklier meteen. Zitten er geen kankercellen in de schildwachtklier? Dan zijn de andere lymfeklieren rondom de tumor meestal ook schoon. We hoeven die dan verder niet te behandelen.

De schildwachtklier procedure

  • U meldt zich op de afgesproken tijd bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De nucleair geneeskundige brengt u naar de behandelkamer. Een nucleair geneeskundige is een arts die is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling met radioactieve stoffen.
  • U maakt uw bovenlijf bloot. Daarna gaat u zitten op de behandelstoel. De nucleair geneeskundige spuit met een heel dun naaldje wat radioactieve vloeistof in de borst. Dit gebeurt net onder de huid. De vloeistof is niet gevaarlijk: niet voor u en ook niet voor de mensen om u heen. De radioactieve vloeistof geeft maar een beetje straling af.
  • De vloeistof moet 1 tot 2 uur inwerken. U kunt mag in die tijd zelf bepalen waar u heen gaat. U hoeft niet op de afdeling Nucleaire Geneeskunde te blijven. De nucleair geneeskundige vertelt wanneer u weer terug moet zijn op de afdeling.
  • Als de vloeistof is ingewerkt, komt u terug op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We maken 2 foto’s van de plek waar we de vloeistof hebben ingespoten. Dit gebeurt met een speciale camera: de gammacamera. De camera hangt bij het maken van de foto’s boven uw borst. Het maken van elke foto duurt 6 minuten. Het is belangrijk dat u goed stil blijft liggen tijdens het maken van de foto’s.
  • De nucleair geneeskundige geeft na elke foto aan op uw huid waar de schildwachtklier zit. Dit doet de nucleair geneeskundige met een markeerstift. Het onderzoek duurt ongeveer 25 minuten.

Na de schildwachtklier procedure

Het is normaal dat uw plas in het begin blauwgroen is. Dit komt door de radioactieve stof die we u hebben gegeven tijdens het onderzoek. Dit kan geen kwaad en houdt vanzelf weer op.

De inkt van de markeerstift kan tegen water. U kunt dus gewoon douchen. De inkt blijft erop zitten. Na een tijdje zal de inkt vanzelf verdwijnen.

U kunt na het onderzoek weer naar huis of naar uw werk. Als u bent opgenomen in het ziekenhuis, gaat u naar de verpleegafdeling. U kunt gewoon autorijden na het onderzoek. Binnen 24 uur is de radioactieve stof weer uit uw lichaam.

Vragen over de schildwachtklier procedure

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan met het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde. U bereikt ons maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 979 22 43.

Schildwachtklier procedure bij borstkanker

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis