Schildklier uptake meting

Uw arts heeft een schildklier uptake meting bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. Op deze webpagina leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn. Het onderzoek is verdeeld over twee dagen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

afdeling Nucleaire geneeskunde HMC Westeinde

088 979 22 43
ma t/m vr van 08.00 -17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over schildklier uptake meting

Uw arts heeft een schildklier uptake meting bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. Op deze webpagina leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn. Het onderzoek is verdeeld over twee dagen.

Datum:    

Tijd inname capsule:    

Tijd onderzoek:    

Datum vervolgonderzoek:    

Tijd vervolgonderzoek:    

HMC Westeinde
Nucleaire Geneeskunde (Blauw 2)
Lifthal Blauw
De afdeling Nucleaire Geneeskunde is op de 2e etage
Telefoonnummer 088 979 22 43

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 979 22 43. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht. De materialen die bij het onderzoek worden gebruikt zijn duur. Als het onderzoek niet doorgaat, gaan deze materialen verloren.

Doel van het onderzoek

Met dit onderzoek kan de opname van radioactief jodium in uw schildklier gemeten worden. Dit wordt ook wel de uptake meting genoemd. Op de eerste dag krijgt u een kleine capsule met een zeer geringe hoeveelheid radioactief jodium, die u in zijn geheel moet inslikken. Met een gammacamera wordt de verdeling van de radioactiviteit in de schildklier bepaald.
Voor algemene informatie over radioactieve straling en de afdeling Nucleaire Geneeskunde verwijzen wij u naar de webpagina ‘Nucleaire geneeskunde’. U kunt deze webpagina vinden op de webpagina van het HMC.

Voorbereidingen

  • U kunt gewoon eten en drinken.
  • Wanneer de mogelijkheid bestaat dat u zwanger bent of als u borstvoeding geeft, moet u voor het onderzoek contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Het kan zijn dat het onderzoek dan niet door kan gaan.
  • Wij vragen u geen hooggesloten kleding (zoals een coltrui) en halssieraden te dragen, omdat we foto’s maken van uw hals.
  • Wilt u een lijstje meenemen met daarop de namen van de medicijnen die u gebruikt.

Medicijnen of jodiumhoudende middelen

  • Gebruikt u schildkliermedicijnen, jodiumhoudende middelen, homeopathische middelen (zoals kelp of zeewier), of eet u veel zeevis? Neemt u dan contact op met het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde.
  • Heeft u kortgeleden (drie tot vier weken) een radiologisch onderzoek met contrastvloeistof gehad? Neemt u dan contact op met het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde.

Het onderzoek

De schildklier uptake meting is verdeeld over twee dagen:

Dag 1

U meldt zich bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De laborant brengt u naar de behandelkamer. U krijgt een capsule met licht radioactief jodium, die u in zijn geheel met een beetje water moet innemen. Van de radioactieve stof merkt en proeft u niets.
De capsule moet vier uur inwerken voordat de meting uitgevoerd kan worden. Deze tijd kunt u elders doorbrengen. Na de inwerktijd meldt u zich weer bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De laborant brengt u naar de onderzoekkamer. U hoeft zich niet uit te kleden. Sieraden om de hals moet u wel afdoen. U gaat op een onderzoektafel liggen. De camera wordt vlak boven uw hals geplaatst. Er wordt een opname van de schildklier gemaakt.
De opname duurt tien minuten.

Dag 2

U meldt zich op de afgesproken tijd bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De laborant brengt u naar de onderzoekkamer. Er worden weer opnames van de hals gemaakt op dezelfde manier als op de eerste dag.

Let op: voor de kwaliteit van de foto’s is het belangrijk dat u tijdens het maken van de foto’s zo stil mogelijk blijft liggen.

Na het onderzoek

U kunt na afloop van elke meting weer naar huis, naar uw werk of, als u opgenomen bent, naar de verpleegafdeling. Het innemen van de capsule met licht radioactief jodium heeft geen invloed op uw rijvaardigheid.

Contact

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde bellen. Het secretariaat is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 979 22 43.

 

Schildklier uptake meting

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis