Schildklier-scintigrafie met Tc99m

Uw arts heeft een schildklier-scintigrafie bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. Op deze webpagina leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn.

Specialismen en team

Afspraak en contact

afdeling Nucleaire geneeskunde HMC Westeinde

088 979 22 43
ma t/m vr van 08.00 -17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over schildklier-scintigrafie met Tc99m

Uw arts heeft een schildklier-scintigrafie bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. Op deze webpagina leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn.

Datum onderzoek:    

Tijd onderzoek:     

Afdeling:
HMC Westeinde
Nucleaire Geneeskunde, Blauw 2
Lifthal Blauw
De afdeling Nucleaire Geneeskunde is op de 2e etage
Telefoonnummer 088 979 22 43

Wij vragen u op tijd aanwezig te zijn.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 979 22 43. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht. De materialen die bij het onderzoek worden gebruikt zijn duur. Als het onderzoek niet doorgaat, gaan deze materialen verloren.

Doel van het onderzoek

Met behulp van dit onderzoek kan worden gekeken naar het functioneren van de schildklier. Met een licht radioactieve stof (Tc99m) wordt de functie, vorm, grootte en ligging van de schildklier zichtbaar gemaakt. Deze stof wordt ingespoten in een ader in uw arm. De radioactieve stof wordt opgenomen door de schildklier. Met een gammacamera wordt de verdeling van de radioactieve stof in de schildklier zichtbaar gemaakt.

Voor algemene informatie over radioactieve straling en de afdeling Nucleaire Geneeskunde verwijzen wij u naar de webpagina ‘Nucleaire Geneeskunde’. U kunt deze webpagina vinden op de website van het HMC.

Voorbereidingen

 • U kunt gewoon eten en drinken.
 • Gebruikt u schildkliermedicijnen? Neemt u dan contact op met het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde.
 • Gebruikt u jodiumhoudende medicijnen, homeopathische middelen zoals kelp of zeewier of eet u veel zeevis? Neemt u dan contact op met het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde.
 • Heeft u kortgeleden (3 tot 12 weken) een radiologisch onderzoek met contrastvloeistof gehad? Neemt u dan contact op met het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde.
 • Wanneer de mogelijkheid bestaat dat u zwanger bent of als u borstvoeding geeft, moet u voor het onderzoek contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Het kan zijn dat het onderzoek dan niet door kan gaan.
 • Wij vragen u geen hooggesloten kleding (zoals een coltrui) en halssieraden te dragen, omdat we foto’s maken van uw hals.
 • Wilt u een lijstje meenemen met daarop de namen van de medicijnen die u gebruikt.

Het onderzoek

U meldt zich bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De laborant brengt u naar de behandelkamer. U krijgt een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof (Tc99m) ingespoten in een ader in uw arm. Van de radioactieve vloeistof merkt u niets. De ingespoten vloeistof moet ongeveer 15 minuten inwerken. Deze inwerktijd brengt u in de wachtkamer door.
Voor het maken van de foto’s hoeft u zich niet uit te kleden. Sieraden om de hals moet u wel af doen. U gaat op een onderzoektafel liggen. De camera wordt vlak boven uw hals geplaatst. Het maken van de foto’s duurt ongeveer 30 minuten.

Let op: voor de kwaliteit van de foto’s is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen.

Na het onderzoek

U kunt na afloop van het onderzoek weer naar huis, naar uw werk of, als u opgenomen bent, naar de verpleegafdeling. Het onderzoek heeft geen invloed op uw rijvaardigheid. Binnen 24 uur is de radioactieve stof weer uit uw lichaam verdwenen.

De uitslag

De foto’s worden na het onderzoek bewerkt en beoordeeld. Uw behandelend arts zal u de uitslag meedelen bij uw eerstvolgende afspraak.

Contact

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde bellen. Het secretariaat is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 979 22 43.

Schildklier-scintigrafie met Tc99m

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis