Scheelzien

Operatie bij volwassenen

U bent bij de oogarts en orthoptist geweest vanwege scheelzien. In overleg met u is besloten dat u geopereerd wordt. Tijdens uw afspraak bij de polikliniek Oogheelkunde heeft u informatie over de operatie gekregen. Op deze webpagina kunt u die informatie nalezen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

a. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over scheelzien

U bent bij de oogarts en orthoptist geweest vanwege scheelzien. In overleg met u is besloten dat u geopereerd wordt. Tijdens uw afspraak bij de polikliniek Oogheelkunde heeft u informatie over de operatie gekregen. Op deze webpagina kunt u die informatie nalezen.

Operatie bij scheelzien

De medische term voor deze operatie is strabismusoperatie. Scheelzien betekent dat de ogen niet in dezelfde richting kijken, maar naar binnen, buiten, omhoog of omlaag. Dit kan voorkomen met één oog of met beide ogen. De operatie gebeurt onder algehele narcose. U kunt dezelfde dag weer naar huis.

Het vooronderzoek

Een week voor de operatie komt u bij de orthoptist. De orthoptist meet welke oogspieren er tijdens de operatie verplaatst of ingekort moeten worden.

Voorbereiding

Voor de operatie heeft u een afspraak op de polikliniek Preoperatieve screening. De informatie die u daar krijgt, kunt u nalezen op de webpagina “Voorbereiding op de operatie en anesthesie”. De webpagina kunt u vinden op de website van het HMC.

Opname HMC Bronovo

U krijgt bericht over de datum en tijdstip van opname.

De opname

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de verpleegafdeling. De verpleegkundige brengt u naar uw kamer en informeert u over uw verblijf in het ziekenhuis. Voor de operatie krijgt u van de verpleegkundige een operatiejasje aan. De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de voorbereidingskamer van de operatieafdeling. Daar ziet u de anesthesioloog, de anesthesieassistent en de arts die de operatie uitvoert.

De operatie

Op de operatiekamer brengt de anesthesioloog u onder narcose. De oogspieren liggen aan de buitenkant van de oogbol. Om bij de oogspieren te komen, wordt het oog opzij gedraaid. Het oog wordt dus niet uit de oogkas genomen. Een of meer oogspieren worden tijdens de operatie een stukje ingekort of verplaatst, afhankelijk van de oogstand. De arts maakt de oogspieren weer vast aan de oogbol met enkele oplosbare hechtingen. De operatie wordt meestal gedaan aan beide ogen, om de stand zo symmetrisch mogelijk te krijgen. De operatie gebeurt onder algehele narcose en duurt ongeveer drie kwartier.

de_oogspieren.jpg
De oogspieren

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Hier komt u bij van de narcose. Als u weer wakker bent, mag u terug naar de afdeling. De oogarts komt bij u langs en bespreekt met u wanneer u weer naar huis mag.

Adviezen voor thuis

 • U krijgt een recept mee voor oogzalf of oogdruppels. Deze moeten infecties tegengaan.
 • U kunt na de operatie last hebben van prikkende ogen die moeilijk open te houden zijn.
 • U kunt last hebben van dubbelzien. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken, dit gaat meestal vanzelf over.
 • U mag tot twee weken na de operatie niet zwemmen in zee of chloorwater.
 • Na de operatie zijn de ogen rood. Ook pijn na de operatie is gewoon. U mag hiervoor zonodig maximaal drie keer per dag twee paracetamol van 500 mg innemen. Bij heftige pijn moet u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.
 • Komt er groenige of gelige pus uit het oog? Neem dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde. In zeldzame gevallen kan een oogontsteking optreden na de operatie. Deze kan worden behandeld met medicijnen.

Controle

Na één tot twee weken wordt de stand van de ogen gecontroleerd. U krijgt hiervoor een afspraak bij de orthoptist en de oogarts. Vaak is één operatie voldoende. Op langere termijn kan de stand van de ogen verslechteren en kan een ingreep weer nodig zijn.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen bereikbaar van 08.00 uur tot 17.00 uur.

 • HMC Westeinde                     088 979 29 30
 • HMC Antoniushove                 088 979 29 30
 • HMC Bronovo                     088 979 29 30
 • Alle locaties ’s avonds en in het weekend     088 979 79 00

Scheelzien Operatie bij volwassenen

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis