Rusteloze benen (RLS)

Als u last heeft van rusteloze benen (RLS), dan kan dat van invloed zijn op uw slaap.Het Slaapcentrum van HMC is een expertise centrum voor RLS. Ons gespecialiseerde team van artsen stelt de juiste diagnose en maakt samen met u een behandelplan dat past bij uw persoonlijke situatie. Ons doel: u weer zo goed mogelijk te laten slapen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Westeinde
ma t/m vrij van 08.30 - 17.00 uur

Eerste afspraak en 
Vervolgafspraken en recepten
088 979 27 22 - keuze 2
Slaaponderzoeken 088 979 27 22 - keuze 1
Afdeling Slaappsychologie 
088 979 27 22 - keuze 3

Locatie

Cijfers

1.800 nieuwe patiënten per jaar
80 % geslaagde behandelingen bij slapeloosheid

Over rusteloze benen (RLS)

Als u last heeft van rusteloze benen (RLS), dan kan dat van invloed zijn op uw slaap.Het Slaapcentrum van HMC is een expertise centrum voor RLS. Ons gespecialiseerde team van artsen stelt de juiste diagnose en maakt samen met u een behandelplan dat past bij uw persoonlijke situatie. Ons doel: u weer zo goed mogelijk te laten slapen.

Mensen met rusteloze benen hebben een onrustig of kriebelend gevoel in hun benen. Dit gevoel treedt vooral ’s avonds en ’s nachts op. Wie last heeft van RLS heeft de neiging om de benen voortdurend te bewegen. Tijdens het bewegen nemen de klachten af, maar zodra mensen hun benen weer stil houden, komen de klachten terug. Soms is daarnaast ook sprake van korte, schokkende bewegingen van de benen of kramp in de benen tijdens de slaap.

Klachten

Wie last heeft van rusteloze benen, kan te maken hebben met deze klachten:

 • moeilijk in slaap komen doordat men steeds de benen moet bewegen;
 • verstoorde slaap door spontane beenbewegingen;
 • slaperigheids- en vermoeidheidsklachten overdag.

Oorzaak

In veel gevallen is de oorzaak onbekend. In andere gevallen kan de stoornis ontstaan door:

 • een tekort van bepaalde stoffen in het lichaam (bijvoorbeeld ijzer);
 • het gebruik van bepaalde medicijnen.

Onderzoek

Een nachtslaaponderzoek in geval van RLS is vaak niet nodig. Soms wordt er een SIT test gedaan. Hiermee kunnen we meten in welke mate u last heeft van onrustige benen. Intussen registreren wij uw beenbewegingen met elektroden op uw benen. De test vindt plaats in een prikkelvrije omgeving. Gedurende de test geeft u 13 keer aan in welke mate u op dat moment last heeft van onrustige benen. Na dit uur kunt u weer naar huis.

Behandeling

Als we bij u een oorzaak voor deze aandoening vinden, behandelen we deze oorzaak. In andere gevallen kunnen we medicijnen voorschrijven. Het voornaamste doel hierbij is te zorgen dat u beter slaapt. Ook bekijken we of het mogelijk is om u te helpen om bepaald gedrag te veranderen dat de klacht verergert.

Gerelateerde behandeling(en)

Rusteloze benen (RLS)

Waarom HMC?

 • Zeer ervaren behandelteam
 • Expertisecentrum rusteloze benen (RLS)
 • Geaccrediteerd door federatie voor Nederlandse slaapcentra
 • Moderne technieken
 • Slaaponderzoek thuis mogelijk
 • Grootste slaapcentrum in de regio Haaglanden