Röntgenonderzoek van de slokdarm en de maag

U komt binnenkort naar de afdeling Radiologie van HMC voor een onderzoek van de slokdarm en/of maag. Bij dit onderzoek worden de slokdarm en/of maag met röntgenstralen en contrastvloeistof in beeld gebracht. Afhankelijk van het aangevraagde onderzoek worden röntgenfoto’s gemaakt van de slokdarm, maag of allebei.

Deze webpagina informeert u over het onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen. Op uw afsprakenkaart staat in welk ziekenhuis u moet zijn en welke route u moet volgen naar de afdeling Radiologie. Wilt u zich tien minuten vóór de afspraaktijd melden bij de receptie van de afdeling Radiologie?

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 46 00

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 72 45

ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

HMC heeft:
4 CT-scanners
4 MRI-scanners
(verdeeld over 3 locaties)

Over röntgenonderzoek van de slokdarm en de maag

U komt binnenkort naar de afdeling Radiologie van HMC voor een onderzoek van de slokdarm en/of maag. Bij dit onderzoek worden de slokdarm en/of maag met röntgenstralen en contrastvloeistof in beeld gebracht. Afhankelijk van het aangevraagde onderzoek worden röntgenfoto’s gemaakt van de slokdarm, maag of allebei.

Deze webpagina informeert u over het onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen. Op uw afsprakenkaart staat in welk ziekenhuis u moet zijn en welke route u moet volgen naar de afdeling Radiologie. Wilt u zich tien minuten vóór de afspraaktijd melden bij de receptie van de afdeling Radiologie?

HMC-patiëntenpas

Als u naar het ziekenhuis komt, neemt u dan alstublieft uw HMC-patiëntenpas mee. Heeft u geen HMC-patiëntenpas of zijn uw gegevens veranderd? Dan kunt u de pas vóór het onderzoek laten maken of de gegevens aanpassen. Dit kan bij de inschrijfbalie in de centrale hal. Wilt u daarvoor 15 minuten eerder naar het ziekenhuis komen, zodat u op tijd bent voor uw afspraak?

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) met de afdeling Radiologie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen.

Het telefoonnummer van HMC Radiologie is 088 979 46 00.
Bellen kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 tot 17.00 uur.

Houdt u bij het afzeggen of verplaatsen van uw afspraak rekening met uw vervolgafspraak bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Voorzorgsmaatregelen

Zwangerschap

Als u zwanger bent, of dit denkt te zijn, neem dan ruim voor het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met de arts wordt beslist of het onderzoek doorgaat of uitgesteld wordt.

Contrastvloeistof

Tijdens het onderzoek krijgt u een contrastvloeistof, bariumpap, te drinken. De bariumpap hecht zich aan de binnenwand van de slokdarm en houdt de röntgenstralen tegen. Dit is nodig om de slokdarm en maag zichtbaar te maken op de röntgenopnamen. De bariumpap heeft een witte kleur en een krijtachtige smaak. De pap wordt niet door het lichaam opgenomen en verlaat het lichaam met de ontlasting.
Soms wordt er een waterige, jodiumhoudende contrastvloeistof gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer de arts na een operatie een lekkage van de slokdarm wil uitsluiten of als u zich gemakkelijk verslikt. De radioloog besluit welk contrastvloeistof er gebruikt wordt.

Waardevolle zaken

Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing of beschadiging van uw persoonlijke eigendommen.

Kleding

Kies voor kleding die u met gemak kunt aan- en uittrekken. Draag bij voorkeur een broek met een lage broekrand en een hemd of T-shirt zonder bewerkingen. Deze kunt u dan aanhouden.

Sieraden

Metalen voorwerpen houden röntgenstraling tegen. Het gebied achter het metaal kan dan niet beoordeeld worden. Voor het onderzoek wordt u gevraagd om sieraden, zoals een ketting, oorbellen, piercings of haarspeldjes af te doen.

Voorbereiding

Nuchter

Het is belangrijk dat uw maag vóór het onderzoek goed leeg is. U moet met andere woorden nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf drie uur vóór het onderzoek niet mag eten en drinken.

Na afloop van het onderzoek kunt u weer eten en drinken.

Diabetes (suikerziekte)

Heeft u diabetes? Meldt u dit dan bij de receptie van de Radiologie. Wij proberen de afspraaktijd voor u aan te passen.

Overleg bij twijfel met uw arts of diabetesverpleegkundige over het feit dat u vanaf drie uur voor het onderzoek niet mag eten. Zij kunnen advies geven over het eventueel aanpassen van uw medicijnen, insuline of eten.

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze op de dag van het onderzoek volgens voorschrift innemen. Wanneer u medicijnen gebruikt die u met voeding moet innemen, dan mag u hiervoor tot twee uur voor het onderzoek een beschuitje en een kopje thee gebruiken.

Het onderzoek

Onderzoek van de slokdarm

Voor het onderzoek moet u uw bovenkleding uitdoen en sieraden afdoen. U kunt uw broek en een hemd of T-shirt aanhouden. Om de maag en de slokdarm in verschillende houdingen te kunnen bekijken, staat u tijdens het onderzoek op een tafel die kan kantelen. U krijgt van de radioloog een beker met de contrastvloeistof in uw hand. De radioloog vraagt u om een slok in de mond te nemen. Die slikt u door als de radioloog dit vraagt. De radioloog maakt tijdens het slikken direct de röntgenopnamen van de slokdarm. Dit wordt een paar keer herhaald. De radioloog vraagt u dan te draaien, zodat hij ook de slokdarm vanuit een andere richting kan bekijken.

Onderzoek van de maag

Bij het onderzoek van de maag worden er eerst staande röntgenopnamen met contrastvloeistof gemaakt. Dan wordt de tafel gekanteld. U ligt nu op de onderzoekstafel. De radioloog maakt in deze positie de röntgenopnamen. Dan wordt u gevraagd om een paar keer te draaien, zodat de contrastvloeistof zich goed door de hele maag verdeelt en aan de wand van de maag kan hechten. Daarna worden de laatste röntgenopnamen gemaakt.

Het onderzoek duurt 10 tot 15 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u weer normaal eten en drinken. Heeft u bariumpap gehad als contrastvloeistof? Vanwege de bariumpap heeft uw ontlasting tijdelijk een witte kleur. Daarnaast kan door de bariumpap uw stoelgang tijdelijk vertraagd zijn. U kunt dit voorkomen door de eerste twee dagen na het onderzoek één tot twee liter per dag extra te drinken.
Als u een vochtbeperking heeft, dan kunt u met uw arts overleggen over wat u kunt doen.

De uitslag

Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken tijdens een volgende afspraak.

Vragen

Heeft u vragen over het onderzoek? Dan kunt u bellen met de afdeling Radiologie. De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 088 979 46 00. Ook voor, tijdens of na het onderzoek kunt u uw vragen stellen.

Bij acute problemen buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde via telefoonnummer 088 979 23 80.

Röntgenonderzoek van de slokdarm en de maag

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis