Puncties en biopsieën op de afdeling Radiologie

Binnenkort wordt u voor een punctie of een biopt op de afdeling Radiologie (begane grond, route 64) van HMC Bronovo verwacht. Naar aanleiding van voorgaande onderzoeken is het nodig om een kleine hoeveelheid weefsel of cellen van een orgaan of lymfeklier verder te onderzoeken.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 46 00

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 72 45

ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

HMC heeft:
4 CT-scanners
4 MRI-scanners
(verdeeld over 3 locaties)

Over puncties en biopsieën op de afdeling Radiologie

Binnenkort wordt u voor een punctie of een biopt op de afdeling Radiologie (begane grond, route 64) van HMC Bronovo verwacht. Naar aanleiding van voorgaande onderzoeken is het nodig om een kleine hoeveelheid weefsel of cellen van een orgaan of lymfeklier verder te onderzoeken.

Het verschil tussen een punctie en een biopt is dat er bij een punctie met een dunne naald enkele cellen opgezogen worden en bij een biopt een stukje weefsel wordt weggenomen. Bij een biopt zal er dan ook een iets dikkere naald gebruikt worden. Een biopt of punctie wordt met behulp van echografie of CT-scan gedaan. Uw behandelend arts heeft u wellicht al iets over het onderzoek verteld. In deze webpagina willen we u uitleggen hoe het onderzoek verloopt. Het is mogelijk dat hiervan in uw geval enigszins wordt afgeweken. Wij adviseren u de hele webpagina door te nemen.

Voorbereiding

Voor puncties of biopten van bepaalde organen kan het zijn dat u nuchter moet komen. Voor de exacte voorbereiding die bij uw onderzoek hoort, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Wanneer er bij u een biopt zal worden uitgevoerd, wordt vooraf gecontroleerd of de bloedings- of stollingstijd in orde is.

Het onderzoek

Wanneer u in het ziekenhuis komt, meldt u zich eerst bij de receptie van de afdeling Radiologie. U kunt daarna in de wachtkamer plaatsnemen. Een radiodiagnostisch laborant zal u dan roepen als u aan de beurt bent.
Tijdens het onderzoek komt u op een onderzoekstafel te liggen met het betreffende lichaamsdeel ontbloot. Afhankelijk van de plaats waar de punctie of biopt genomen moet worden, bepaalt de radioloog of u op uw buik of op uw rug moet komen te liggen.
Allereerst zal de juiste plaats van waaruit het orgaan zal worden aangeprikt bepaald worden. Het gebied waar de punctie of het biopt plaatsvindt, wordt schoongemaakt. In het geval van een biopt zal de huid verdoofd worden, omdat hiervoor een klein sneetje gemaakt moet worden. Hierna wordt er een steriele doek over de aan te prikken plaats gelegd.
De radioloog prikt met de naald de plaats aan waarvan hij enkele cellen of weefsel nodig heeft. Dit doet hij met behulp van beelden die hij met het echoapparaat maakt of met behulp van CT-beelden. Een CT-scan wordt gemaakt met behulp van een ronde, korte buis waardoor de tafel heen en weer kan bewegen. De echografische afbeeldingen worden gemaakt door met een apparaatje met gel over uw buik te wrijven. Nadat de juiste plaats gevonden is, worden met de naald wat cellen opgezogen of weefsel weggenomen. Dit wordt naar het laboratorium gebracht om onderzocht te worden. Na het onderzoek wordt de huid weer schoongemaakt. U krijgt een gaasje of pleister waar de punctie of biopt heeft plaatsgevonden.

Is het onderzoek pijnlijk?

In het geval van een biopt wordt de huid verdoofd. Desondanks kan het onderzoek soms wat pijnlijk zijn. Bij de dunne naald punctie is de prik vergelijkbaar met bloedprikken.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15-30 minuten.

Na het onderzoek

Na een dunne naaldpunctie mag u meteen naar huis. Na een biopt moet u enkele uren bedrust houden. Bovendien moet u plat blijven liggen om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te houden. U kunt zonodig een paracetamol innemen. De pleister kunt u er zelf na een aantal uren weer afhalen.

Risico’s

Bij echografie wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven en niet van röntgenstraling. Echografie is een onderzoek wat al vele jaren wordt uitgevoerd. Tot nu toe zijn er in de praktijk en in wetenschappelijk onderzoek nog nooit nadelige gevolgen of schadelijke effecten aangetoond. Bij de CT-scan wordt wel gebruikgemaakt van röntgenstraling. Deze straling is op zichzelf niet ongevaarlijk, maar in de mate waarin het binnen de radiologie wordt toegepast is het risico verwaarloosbaar.

De keuze voor een radiologisch onderzoek wordt zorgvuldig afgewogen tegen de belangrijke informatie die het onderzoek kan opleveren. Als u zwanger bent of denkt dit te zijn, meldt u dit dan vóór het onderzoek aan de balie Radiologie.

Uitslag

Het celmateriaal of het weefsel dat bij dit onderzoek is verkregen, zal in het laboratorium worden onderzocht. De uitslag hiervan zal na ongeveer één week bij uw behandelend arts zijn. Deze zal de uitslag met u bespreken.

Waar vindt het onderzoek plaats?

De punctie of biopsie wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie van HMC Bronovo, begane grond route 64. Als u binnenkomt in de centrale hal, gaat u linksaf de gang in, waarna u bij de liften rechtsaf gaat. U kunt ook de bordjes naar de afdeling Radiologie volgen.

Tot slot

De afdeling streeft ernaar om u op uw afspraaktijd te helpen. Wilt u daarom op tijd aanwezig zijn voor het onderzoek en rekening houden met de tijd die nodig is voor parkeren? Mocht u onverhoopt de afspraak niet na kunnen komen of heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de afdeling Radiologie via telefoonnummer 088 979 46 00.

Puncties en biopsieën op de afdeling Radiologie

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis