Proximale rij carpectomie

Een proximale rij carpectomie is een operatie waarbij drie handwortelbeentjes worden verwijderd. Hiermee verminderen we de pijn die u heeft in uw pols.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over proximale rij carpectomie

Een proximale rij carpectomie is een operatie waarbij drie handwortelbeentjes worden verwijderd. Hiermee verminderen we de pijn die u heeft in uw pols.

Proximale rij

Het polsgewricht is opgebouwd uit acht botjes: de handwortelbeentjes. Het polsgewricht vormt samen met spaakbeen en ellepijp een beweeglijk gewricht. De drie handwortelbeentjes die het dichtstbij spaakbeen en ellepijp liggen, noemen we de proximale rij.

Klachten

Als er slijtage in de pols ontstaat, kunt u pijn, zwelling en stijfheid van uw pols ondervinden. De oorzaken van de slijtage (artrose) in de pols zijn divers. De slijtage kan bijvoorbeeld ontstaan na een ongeluk of door zware arbeid. De mate van slijtage in de pols bepaalt wat voor soort behandeling er mogelijk is.

Aanvullend onderzoek

Vaak is een röntgenfoto voldoende om de diagnose te stellen. Soms is een CT-scan nodig om de mate van artrose beter in beeld te brengen.

Behandeling

Bij een proximale rij carpectomie worden de drie handwortelbeentjes die het dichtstbij spaakbeen en ellepijp liggen operatief verwijderd. Daarmee worden de botjes waarin de slijtage zit verwijderd. De resterende handwortelbeentjes vormen daardoor een nieuw gewricht met ellepijp en spaakbeen.

Doel van de operatie

Verminderen van de pijnklachten ten gevolge van artrose in de pols en behouden van de beweeglijkheid van de pols.

Voorbereiding op de operatie

 • De plastisch chirurg bespreekt de operatie met u tijdens uw bezoek aan de polikliniek.
 • Na het consult bij de plastisch chirurg wordt er voor u de afspraak gemaakt voor de operatie op de operatiekamer. U krijgt een afspraak bij de anesthesist en uitleg over de anesthesie techniek (onder narcose of met verdoving van de gehele arm).
 • Als u bloedverdunners gebruikt, is het belangrijk om dit te melden.
 • Meldt overgevoeligheden van tevoren. Denk hierbij aan overgevoeligheid voor latex of pleisters.
 • U wordt opgenomen op de dag van operatie. Hiervoor moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u enkele uren voor de ingreep/opname niet meer mag eten en drinken. Voor de operatie krijgt u alle praktische informatie in een brief of telefonisch.

Hoe verloopt de operatie?

De operatie kan plaatsvinden op twee manieren:

 • onder algehele narcose;
 • onder verdoving van de hele arm. Daarbij krijgt u een injectie in de oksel of de hals.

De operatie vindt plaats onder bloedleegte van de arm. Dit betekent dat het bloed uit het operatiegebied wordt weggemasseerd. Met een opgepompte bloeddrukband wordt het gebied vervolgens “bloedleeg” gehouden.

U wordt op de dag van de operatie opgenomen en kunt een aantal uur na de operatie weer naar huis. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u voor een aantal weken gips.

Aansluitend hieraan krijgt u een afneembare spalk en wordt er ook gestart met handtherapie. De revalidatie periode neemt ongeveer drie tot zes maanden in beslag.

U mag na de operatie liggen of zitten zoals u wilt. Het is prettig om uw arm op een kussen te leggen. U krijgt een mitella om de arm rust te geven en de hand hoog te hebben, zodat deze niet opzwelt.

Als u een operatie met alleen verdoving van de arm heeft gehad, dan zal uw arm gedurende enkele uren zwaar en gevoelloos zijn. Als het gevoel weer terugkomt, mag u de vingers weer bewegen. Het is verstandig de mitella de eerste vijf dagen te dragen. Het is wel belangrijk regelmatig uw schouder en elleboog te bewegen!

Nazorg

De wond is gesloten door middel van hechtingen. Deze worden na 12 tot 14 dagen verwijderd op de polikliniek Plastische Chirurgie. Houd u er rekening mee dat u niet mag fietsen, autorijden of sporten gedurende minimaal acht weken.

Complicaties

Complicaties kunnen bij elke operatie optreden, maar komen gelukkig niet vaak voor bij een proximale rij carpectomie. Mogelijke complicaties kunnen zijn: infectie, wondproblemen en pijn die niet verdwijnt. Roken vergroot de kans op complicaties.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan zal de plastisch chirurg of de verpleegkundige van de polikliniek ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Proximale rij carpectomie

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis