Prostaatkanker

Heeft u misschien prostaatkanker? De urologen van HMC onderzoeken snel wat er aan de hand is en geven u de behandeling voor prostaatkanker die u nodig heeft.

Afspraak en contact

Polikliniek Urologie
088 979 41 44
ma t/m vr van 08.00 tot 16.30 uur

Spoedeisende Hulp (SEH) HMC Westeinde
088 979 23 80
Spoed, buiten kantooruren

Locatie

Cijfers

per jaar:
205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over prostaatkanker

Als u hoort dat u misschien prostaatkanker heeft, dan wilt u snel duidelijkheid. De urologen van HMC zijn gespecialiseerd in de behandeling van prostaatkanker. Ze onderzoeken snel wat er aan de hand is. Daarna geven ze u de behandeling die u nodig heeft.

Wat is de prostaat

De prostaat is een klier die prostaatvocht maakt voor de zaadcellen. De zaadcellen en het prostaatvocht vormen samen het sperma. De prostaat zit aan de uitgang van de blaas, rondom het eerste stuk van de urinebuis.

Wat is prostaatkanker

Prostaatkanker ontstaat en groeit in de klierbuisjes van de prostaat. Door de prostaatkanker verandert het weefsel van de prostaat. De arts kan het soms voelen als u prostaatkanker heeft. De arts voelt dan dat de prostaat groter is en/of harder dan normaal. Een grotere prostaat betekent trouwens niet automatisch dat u prostaatkanker heeft. Als mannen ouder worden, kan de prostaat groter worden. Daardoor kunnen mannen plasklachten krijgen.

Prostaatkanker komt vooral voor bij mannen ouder dan 65 jaar. Ongeveer één van de tien mannen krijgt uiteindelijk prostaatkanker. Jaarlijks krijgen 12.000 mannen te horen dat ze prostaatkanker hebben. De meeste mannen hebben geen last van het feit dat ze prostaatkanker hebben. Of ze krijgen er pas last van als de kanker flink is gegroeid.

Onderzoeken door de huisarts

De prostaat maakt het eiwit Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) aan. Er komt vanuit de prostaat een klein beetje van dit eiwit in het bloed. Met bloedonderzoek kunnen we meten hoeveel PSA er in uw bloed zit. Meestal vraagt de huisarts dit onderzoek in overleg met u aan. De huisarts zal daarnaast vaak via de anus voelen of uw prostaat anders aanvoelt dan normaal. Dit onderzoek heet een rectaal toucher.

Zit er bij u meer PSA in het bloed dan gebruikelijk? Dan kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Zo hebben veel oudere mannen meer PSA in hun bloed. Ook een ontsteking van de prostaat kan de oorzaak zijn. Maar het kan ook een aanwijzing zijn dat u misschien prostaatkanker heeft.

Vervolgonderzoeken in het ziekenhuis

Heeft u meer PSA in uw bloed dan gebruikelijk? En wijzen ook andere onderzoeken erop dat u misschien prostaatkanker heeft? Dan verwijst uw huisarts u meestal door naar het ziekenhuis. U krijgt dan een afspraak met een uroloog. Een uroloog is gespecialiseerd in aandoeningen en behandelingen van de urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen. De uroloog zal eventuele klachten met u bespreken. Ook zal de uroloog u verder (laten) onderzoeken:

 • U kunt bijvoorbeeld een echografie krijgen. Tijdens dit onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. De arts gebruikt een echosonde. Dit is een apparaatje van twee centimeter dik dat geluidsgolven uitzendt. De arts brengt de echosonde via de anus in de endeldarm, tot vlakbij de prostaat.
 • Een andere mogelijkheid is dat u een MRI-scan krijgt van de prostaat. U ligt tijdens dit onderzoek in een soort tunnel. Met behulp van magneetstraling en radiogolven brengen we uw organen, spieren, bloedvaten en andere weefsels gedetailleerd in beeld. Zo kunnen we zien of u prostaatkanker heeft. Op de pagina MRI van de prostaat leest u meer over dit onderzoek.
 • Het kan zijn dat u nog een PSA-onderzoek en/of rectaal toucher krijgt.
 • Na de onderzoeken die hierboven staan besluit de uroloog samen met u of weefselonderzoek van de prostaat nodig is. Daarbij halen we wat stukjes van uw prostaat weg. Die laten we vervolgens in het laboratorium onderzoeken. Meer over dit onderzoek staat op de webpagina Weefselonderzoek van de prostaat.

Van de diagnose naar behandeling

De uroloog bespreekt de uitslagen van de onderzoeken die u krijgt met andere betrokken artsen. Dit gebeurt in het Multi Disciplinair Overleg. Blijkt uit de onderzoeken dat u prostaatkanker heeft? Dan kunnen we u op verschillende manieren behandelen. HMC werkt namelijk samen met andere ziekenhuizen in de regio binnen het Anser prostaatcentrum . Samen beschikken we over veel kennis en mogelijkheden voor onderzoek en behandeling bij prostaatkanker.

Uit het Multi Disciplinair Overleg komt een advies hoe we de prostaatkanker bij u het beste kunnen behandelen. De uitslagen van de onderzoeken en het advies voor de behandeling bespreken we ook met u. Soms zijn er meer behandelingen mogelijk. U kunt dan terecht op het Anser combinatiespreekuur. Hier krijgt u uitleg over de verschillende behandelingen. Uiteindelijk beslist u samen met ons welke behandeling u krijgt. Bij die beslissing gaat het dus niet alleen om de medische mogelijkheden. Ook uw persoonlijke situatie en wensen zijn belangrijk.

Mogelijke behandelingen

We kunnen u in HMC en de andere ziekenhuizen binnen het Anser prostaatcentrum op de volgende manieren behandelen:

 • Actief volgen: Sommige vormen van prostaatkanker groeien nauwelijks en hoeven we niet direct te behandelen. We kunnen dan afwachten hoe de prostaatkanker zich verder ontwikkelt. U heeft dan voorlopig geen behandeling nodig, met alle bijwerkingen die daarbij horen. Soms heeft u zelfs helemaal geen behandeling nodig. We houden met regelmatige controles goed in de gaten of de prostaatkanker actiever wordt. Is dat zo? Dan kunnen we u snel behandelen. De controles bestaan uit bloedonderzoek, het voelen van de prostaat, beeldonderzoek zoals een MRI-scan en/of weefselonderzoek.
 • Een operatie: Het is soms het beste om de hele prostaat weg te halen. We opereren u dan met behulp van een robot in het Maasstad ziekenhuis. Deze operatie is heel precies. De kans dat u door de operatie geen erectie meer kunt krijgen of last krijgt van incontinentie (uw plas niet kunnen ophouden) is daardoor kleiner. Op deze pagina leest u meer over deze operaties.
 • Uitwendige bestraling: Bij deze behandeling bestralen we uw hele prostaat van buitenaf. Afhankelijk van de omstandigheden krijgt u tussen de vijf en dertig bestralingen. Op deze pagina leest u meer over deze behandeling.
 • Inwendige bestraling: Bij deze behandeling brengen we radioactieve korreltjes in de prostaat. Meer over deze behandeling leest u hier .
 • Hormonale therapie: Bij deze behandeling krijgt u eens in de drie of zes maanden een injectie in de buik. Het kan ook zijn dat u in plaats daarvan dagelijks een pil slikt. De injectie of de pil zorgen ervoor dat het mannelijk hormoon testosteron niet meer actief is. Dit remt de groei van de prostaatkanker af of stopt deze groei zelfs.

Ondersteuning door de casemanager

Als we u behandelen voor prostaatkanker, heeft u regelmatig contact met de casemanagers oncologie. Zij geven u informatie en beantwoorden uw vragen. Ook geven de casemanagers u ondersteuning en verwijzen ze u door naar andere zorgverleners als u dat wilt. Verder maken de casemanagers samen met de planner uw afspraken in het ziekenhuis. Daarbij zorgen ze ervoor dat de afspraken zoveel mogelijk op elkaar zijn afgestemd. U hoeft daardoor niet onnodig vaak naar het ziekenhuis te komen.

U kunt de casemanagers bellen of mailen als u tussen de afspraken door vragen of zorgen heeft. Ze zijn overdag van maandag tot en met vrijdagochtend bereikbaar via telefoonnummer 088 979 81 70. Neemt niemand op? Spreek dan duidelijk uw naam en geboortedatum en eventueel uw patiëntennummer in op onze voicemail. De casemanagers bellen u dan terug. U kunt de casemanagers verder goed bereiken via de mailadressen a.verheijhaaze@haaglandenmc.nl en m.smitgeubel@haaglandenmc.nl.

Animatievideo's 

Wilt u meer weten over prostaatkanker? Bekijk dan de animatievideo over prostaatkanker, over de diagnose en over de verschillende behandelmethoden.  

Gerelateerde behandelingen

Urologisch onderzoek bij mannen
Echografie van de prostaat met een punctie
MRI van de prostaat

Prostaatkanker

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis