Over prostaatkanker
Als u hoort dat u mogelijk prostaatkanker heeft, wilt u snel duidelijkheid. Bij HMC kunt u terecht voor een snelle diagnose en een persoonlijke behandeling. Onze urologen zijn gespecialiseerd in de behandeling van prostaatkanker.
Snel duidelijkheid
Via uw huisarts kunt u een afspraak maken voor een speciaal spreekuur voor prostaatkanker. U kunt dan meestal de volgende dag terecht. Als u geen bloedverdunners gebruikt, kunnen wij dan ook direct een stukje weefsel wegnemen (biopt). Dit onderzoeken wij vervolgens. Zo kunnen we u snel duidelijkheid geven: binnen 2 of 3 dagen weet u wat er aan de hand is.
Aanvullend onderzoek
Meestal doet de uroloog een aantal onderzoeken om de diagnose te kunnen stellen. Soms moet er ook een MRI-scan plaatsvinden. HMC heeft als enige ziekenhuis in de regio een echoapparaat dat de MRI-beelden samenvoegt met echobeelden. Daarmee is het nemen van het biopt erg nauwkeurig en minder belastend.
Persoonlijk: behandelplan en begeleiding
Omdat iedere patiënt en iedere tumor anders is, maken onze gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen een persoonlijk behandelplan. In dat plan staat beschreven welke behandeling het best aansluit op uw situatie. Samen met de arts beslist u of het plan echt bij u past. Uw behandeling gaat zo snel mogelijk van start. U krijgt een vast aanspreekpunt (casemanager) waar u terecht kunt met al uw vragen. Deze zorgt er ook voor dat alle afspraken met uw behandelend arts en de onderzoeken en behandelingen goed worden geregeld.
HMC is partner in het Anser prostaatnetwerk. Dit netwerk heeft zes multidisciplinaire Anser prostaatcentra voor diagnostiek, het opstellen van het behandelplan en de nazorg. Deze centra voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en beschikken over zeer gespecialiseerde en ervaren urologen, radiologen en verpleegkundigen. Zie voor meer informatie: www.anserprostaatcentrum.nl
Minister Bruins kijkt hoe HMC samenwerkt in goede zorg bij prostaatkanker
Video: HMC is trots op de goede zorg die we met zeven andere ziekenhuizen bieden aan mannen met prostaatkanker. Binnen het Anser prostaatnetwerk werken de ziekenhuizen volgens één en dezelfde diagnose en behandel zorgpad en met de modernste technieken. Wij zijn medeoprichter van dit netwerk en minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport kwam half november in het Anser prostaat centrum in HMC Antoniushove kijken hoe dat werkt. Twee patiënten vertelden wat deze zorg voor hen heeft betekend.
De urologen in het OLVG hebben onderzoek gedaan naar verbetering van diagnostiek bij prostaatkanker (wijze van biopteren en wel of niet inzetten van preventieve antibiotica). Het onderzoek is gepubliceerd in het laatste Tijdschrift voor Urologie: www.anserprostaatcentrum.nl/nieuws/grote-stap-in-verbetering-prostaatkanker-diagnostiek/
Speciaal spreekuur: erectieproblemen bij kanker
Als u behandeld bent voor kanker, ligt de focus vaak op uw herstel. Veel patiënten vinden het in zo’n periode lastig om erectieproblemen te bespreken. Met een speciale spreekuur hopen we u op een laagdrempelige manier te helpen. Tijdens het eerste consult spreekt u een uroloog en een bekkenbodemfysiotherapeut met specialiteit seksuologie. Zij maken samen een behandelplan. U kunt een afspraak maken met een verwijzing van uw behandelend arts.
Wat is prostaatkanker
Prostaatkanker komt vaak voor. Het is in Nederland de tweede belangrijkste doodsoorzaak bij mannen als gevolg van kanker. Vrouwen hebben geen prostaat en kunnen geen prostaatkanker krijgen. Prostaatkanker ontstaat in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor verandert het prostaatweefsel. Een arts kan deze verandering soms voelen als een vergroting of verharding van de prostaat. Uitzaaiingen naar andere lichaamsdelen kunnen voorkomen.
Plasklachten
Prostaatkanker geeft in het beginstadium vrijwel geen klachten. Bij sommige mannen wordt prostaatkanker ontdekt als ze met plasklachten bij de huisarts komen. Voorbeelden van plasklachten zijn:
- vaker moeten plassen
- pijn en branderig gevoel bij plassen
- troebele of bloederige urine
Plasklachten komen bij mannen op oudere leeftijd vaak voor. Meestal zijn ze het gevolg van een goedaardige vergroting van de prostaat of van een infectie aan de urinewegen. Plasklachten zijn voor uw huisarts vaak een aanleiding om u verder te onderzoeken.
Behandeling
Mogelijke behandelingen zijn:
- een operatie waarbij de arts uw prostaat verwijdert
- Radiotherapie:inwendige of uitwendige bestraling
- hormonale therapie
- onder controle blijven van uw arts en (nu) niets doen
Aanvullende zorg