Over proctologie spreekuur (anale aandoeningen)
U heeft een afspraak gekregen op het proctologie spreekuur op HMC Bronovo. Dit spreekuur is voor mensen die klachten hebben van of rond de anus, zoals jeuk, pijn, bloedverlies, zwelling en wratjes. Een arts voert onderzoek uit en kan eventueel kleine ingrepen uitvoeren, zoals het behandelen van aambeien. Een doktersassistent helpt hierbij.
Op deze webpagina geven wij u uitleg over het onderzoek en hoe u zich hierop voorbereidt. Ook leest u informatie over de behandeling die misschien bij u van toepassing is.
Voorbereiding
- Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. U mag gewoon eten en drinken.
- Wilt u het volgende meenemen naar het ziekenhuis: uw ziekenhuispas, eventuele verwijsbrief en actueel medicatieoverzicht (op te vragen bij uw apotheek).
- Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vraag dan aan uw verwijzend arts of u tijdelijk moet stoppen met deze middelen. Meldt dit dan ook bij de trombosedienst.
- U dient zich 15 minuten voor de afgesproken tijd te melden bij de polikliniek Heelkunde, route 23 in HMC Bronovo.
- Wij raden u aan om niet op de fiets, scooter of motor te komen en u door iemand te laten begeleiden.
- Wij adviseren om makkelijke kleding en schoenen te dragen.
Door wie wordt u behandeld?
U wordt behandeld door de chirurg die u heeft gezien op de polikliniek, een collega-chirurg of een arts-assistent. Een arts-assistent is een afgestudeerde arts, die we in het HMC opleiden tot specialist of die in ons ziekenhuis ervaring opdoet. Arts-assistenten voeren ook zelfstandig (delen van) behandelingen uit. De medisch specialist is altijd eindverantwoordelijk voor de behandelingen. Door verschillende artsen in te zetten, kunnen we de behandelingen beter plannen. Zo houden we de wachttijden zo kort
mogelijk. Wilt u liever dat de arts die u op de polikliniek heeft gezien, de behandeling uitvoert? Laat dit dan weten aan de arts of het Opnamebureau.
Verloop van uw bezoek
- De arts zal eerst met u uw klachten bespreken en informeren naar uw ziektegeschiedenis en medicijngebruik.
- Lichamelijk onderzoek: u trekt uw broek en schoenen uit en neemt plaats op de onderzoeksbank. U ligt op de linkerzij, met de knieën opgetrokken. De arts bekijkt de anus en het gebied eromheen.
- Rectaal toucher: de arts voert met de vinger een inwendig onderzoek uit. Hij/zij gebruikt hierbij wat verdovende zalf.
- Proctoscopie: u ligt op uw linkerzij. De arts brengt met behulp van wat verdovende zalf via de anus de proctoscoop in. Dit is een buisje van ongeveer 10 cm lang. Hierdoor kan de arts de binnenkant van de endeldarm bekijken. Uw arts bespreekt direct met u de bevindingen en kan eventueel meteen een behandeling van aambeien uitvoeren. U kunt het onderzoek mogelijk als onprettig en wat pijnlijk ervaren. Als u probeert te ontspannen, scheelt dat zeker. Dit onderzoek duurt een paar minuten.
- Eventuele behandeling van aambeien d.m.v. het plaatsen van rubberbandjes (zie ‘Mogelijke behandelingen’).
Mogelijke behandelingen
Poliklinische behandeling van aambeien
Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen van de endeldarm. Deze zitten normaal gesproken vlak boven de anus. Deze kussentjes sluiten de endeldarm lucht- en waterdicht af. Als er veel druk op staat, kunnen ze uitrekken, uitzakken en zelfs door de anus naar buiten komen. Dit geeft een onprettig en pijnlijk gevoel. Door stuwing van bloedvaatjes kunnen aambeien ook gemakkelijk gaan bloeden.
Tijdens de behandeling worden de uitgezakte aambeien met behulp van kleine elastiekjes afgebonden. De aambei sterft vervolgens af in zeven tot tien dagen. Hier zal u niet altijd wat van merken. U kunt wat bloedverlies hebben de eerste twee weken. Deze behandeling zal weinig pijn doen. De behandeling kan indien nodig enkele keren herhaald worden.
Operatie bij aambeien
Bij zeer grote aambeien is het soms nodig een uitgebreidere ingreep uit te voeren op de operatiekamer om deze te verwijderen. Dit gebeurt onder narcose of met een ruggenprik.
Behandeling van kloofje (fissuur)
Een kloofje in de anus geeft vaak klachten in de vorm van (scherpe) pijn tijdens of na de stoelgang. Vaak gaat dit gepaard met wat bloedverlies. Waarom het kloofje ontstaat, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met een soort kramp van een deel van de kringspier en daardoor een verstoorde bloedvoorziening. Meestal reageert een kloofje op eenvoudige maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan de stoelgang zacht houden (zie ‘Leefregels voor een soepele stoelgang’) en eventueel medicijnen. Hiernaast kan uw arts een bloedvatverwijdende en spierverslappende zalf voorschrijven, die u meerdere malen per dag moet aanbrengen op het kloofje. Dit dient u minimaal drie weken te doen voordat het resultaat geeft.
Wanneer het kloofje blijft bestaan, kan uw arts een Botox-injectie geven. Hierdoor vermindert de verhoogde spanning van de kringspier, waardoor het kloofje kan genezen. Deze botox-injectie gebeurt op de (poliklinische) operatiekamer of tijdens een nieuwe afspraak op het proctologie spreekuur.
Overige behandelingen
Behandeling van huidflapjes, wratten en fistels wordt op een ander moment uitgevoerd. Dit gebeurt op de (poliklinische) operatiekamer onder lokale verdoving.
Na afloop van het onderzoek en/of de behandeling
De arts bespreekt met u wat er gezien en/of gedaan is. Eventueel schrijft de arts medicatie voor en geeft (leef-)adviezen. Mogelijk krijgt u een nieuwe afspraak voor een vervolgbehandeling of controle.
Na afloop van de poliklinische aambeienbehandeling
- Direct na de ingreep kan een gevoel van aandrang ontstaan. Dit is geen echte aandrang, maar komt door het plaatsen van de rubberbandjes. Het is belangrijk om tot twee uur na de behandeling de ontlasting op te houden, anders bestaat de kans dat u de bandjes eruit perst. Na twee uur kunt u weer normaal naar het toilet.
- U kunt twee tot drie dagen na de ingreep last hebben van een onaangenaam, drukkend gevoel. U kunt hiervoor Paracetamol nemen. Een warm bad of douche helpt vaak ook tegen deze klachten.
- Er kan na de ingreep wat bloedverlies optreden. Dit duurt meestal een paar dagen. Verliest u veel bloed (meer dan een kopje vol)? Neem dan contact op met de polikliniek Heelkunde (telefoonnummer 088 979 43 59) of buiten kantoortijden met de spoedeisende hulp van HMC Westeinde via telefoonnummer 088 979 23 80.
- U kunt meestal na een dag uw dagelijkse bezigheden weer hervatten.
- Het is belangrijk om de stoelgang zacht te houden. Meestal krijgt u hiervoor een recept mee. Verder is het belangrijk om onderstaande leefregels in acht te nemen om te voorkomen dat u opnieuw last krijgt van aambeien.
Leefregels voor een soepele stoelgang
De onderstaande tips en adviezen om aambeien te behandelen en te voorkomen, zijn met name gericht op het voorkomen van verstopping en een verhoogde druk op de anus:
Eet gezond, gevarieerd en vezelrijk
Vezels zorgen voor een goede werking van de darmen en nemen vocht op in de ontlasting. Hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepel. Vezels zitten met name in groente, fruit en volkorenproducten. Een gezonde, gevarieerde voeding bevat alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig hebt. Raadpleeg bij twijfel uw huisarts of diëtist.
Drink voldoende
Drink dagelijks minstens 1,5 tot 2 liter vocht. Als u een vezelrijke voeding gebruikt, is het verstandig om extra te drinken. Vezels hebben namelijk vocht nodig om goed te kunnen werken.
Zorg voor voldoende beweging
Door regelmatig te bewegen, wordt de darmbeweging gestimuleerd en kunt u verstopping voorkomen. Door niet lange periodes achter elkaar te zitten, voorkomt u een verhoogde druk op de anus.
Zorg voor gezond toiletgedrag
Het is belangrijk om meteen naar het toilet te gaan als u aandrang hebt. Het ophouden van de ontlasting zorgt ervoor dat de ontlasting indikt. De kans op verstopping neemt daardoor toe. Als u aandrang heeft, perst u voorzichtig mee. Pers niet hard als er geen aandrang is. Een goede houding op het toilet is ook belangrijk. Zit iets voorovergebogen, met eventueel een voetenbankje onder uw voeten.
Zorg voor een goede hygiëne
Heeft u last van aambeien? Was uw anus dan na de stoelgang met lauwwarm water. Dep vervolgens de anus goed droog. Gebruik van zeep of geparfumeerd toiletpapier kan irritaties en jeuk geven. Een warm bad of douche kan helpen tegen pijn. Spoelen met koud water kan helpen tegen jeuk.
Tot slot
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Heelkunde van HMC Bronovo, via telefoonnummer 088 979 43 59. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.