Over poliklinische behandeling met radioactief jodium (I-131)
Uw arts heeft u doorverwezen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde voor een behandeling met radioactief jodium (I-131). Deze behandeling remt een te snel werkende schildklier af of verkleint een vergrote schildklier (strumareductie). Op deze webpagina vindt u informatie over deze behandeling. De behandeling vindt plaats in de polikliniek. Dat betekent dat u niet wordt opgenomen in het ziekenhuis.
Uw afspraak op HMC Westeinde
Naam: ______________________________________
Meld u in het ziekenhuis op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, 2e etage, route blauw
Datum en tijd ______________________________________
Voorbereiding:
☐ Licht ontbijt
Medicijnen | Stoppen vanaf: | Herstarten op: |
☐ Jodiumbeperkt dieet | Volgen vanaf: | Stoppen op: |
☐ Voorafgaand aan behandeling bloed laten prikken op begane grond
Wat is een poliklinische behandeling met radioactief jodium?
De behandeling bestaat uit het innemen van een capsule met radioactief jodium. De schildkliercellen nemen dit radioactieve jodium op. De inname van het jodium heeft geen effect op andere organen, omdat de schildklier het enige orgaan is dat jodium kan opnemen. De straling die het jodium afgeeft, remt de groei van de schildklier. Dat heeft als gevolg dat de schildklier minder hormonen gaat produceren of kleiner wordt. De behandeling is pijnloos. Het radioactieve jodium dat de schildkliercellen niet opnemen, verlaat het lichaam in de eerste twee tot drie dagen na de behandeling. Dit gebeurt voornamelijk via de urine. Een kleine hoeveelheid radioactief jodium verlaat het lichaam via speeksel, zweet en ontlasting. U voelt hier niets van.
Voorbereiding
Medicijnen
Uw arts bespreekt met u welke medicijnen u niet mag innemen en noteert deze boven aan deze webpagina. Daar noteert de arts ook op welke dag u weer moet beginnen met deze medicijnen. U hoort ook welke medicijnen u gewoon mag blijven innemen. U moet in ieder geval vóór de behandeling stoppen met het innemen van schildklierhormonen.
Jodiumbeperkt dieet
De arts bespreekt met u of u vóór de behandeling een jodiumbeperkt dieet moet volgen. Als u een jodiumbeperkt dieet gaat volgen, geven we hierover een webpagina/webpagina mee. Daarin staat wat u dan wel en niet mag eten en drinken.
Behandeling
Ontbijt
Op de dag van de opname mag u een beschuitje eten met jam, vruchtenhagelslag, honing of suiker. U mag gewoon drinken.
Melden
Als we dit vooraf met u hebben afgesproken, laat u op de dag van de behandeling eerst bloed prikken. Hiervoor moet u zijn op de begane grond, route blauw 0. Na het bloedgeven meldt u zich bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde, 2e etage, lifthal blauw.
Innemen capsule
U krijgt het radioactieve jodium in de vorm van een capsule. Deze heeft geen smaak. U slikt de capsule door met water. Hierna meten we de hoeveelheid straling in uw lichaam. Vervolgens mag u naar huis.
Na de behandeling
Eten en drinken
Een uur nadat u capsule heeft ingenomen, mag u weer eten. U begint ook met veel drinken, liefst elke dag drie liter, verdeeld over de dag.
Bijwerkingen
Soms voelt de schildklier een beetje pijnlijk aan na de behandeling. Dit verdwijnt binnen enkele dagen.
Heeft u binnen een week na de behandeling last van gejaagdheid, hartkloppingen of extreme vermoeidheid? Neem dan contact op te nemen met uw internist.
Medicijnen
Slikte u vóór de behandeling schildkliermedicatie? Start hier dan weer mee op de datum die u met de arts heeft afgesproken.
Controle
Na de behandeling maken we voor u een controleafspraak bij uw internist. Neem contact met ons op, als we nog geen afspraak hebben gemaakt.
Resultaat
Meestal merkt u het effect van de behandeling na anderhalf tot zes maanden. Uw internist past dan de schildkliermedicatie aan, als dat nodig is. Als een tweede behandeling nodig is, dan vindt deze plaats minstens zes maanden na de vorige behandeling. Wanneer de schildklier te langzaam gaat werken, dan schrijft uw internist schildklierhormoon voor.
Leefregels
Als u naar huis gaat, moet u zich goed aan de verschillende leefregels houden. Dit is heel belangrijk voor de gezondheid van de mensen om u heen. Uw arts vertelt u hoe lang u zich aan de leefregels moet houden.
Afstand
Houd zoveel mogelijk afstand tot uw huisgenoten en bezoekers. Houd in ieder geval meer dan één meter afstand. Houd twee meter of meer aan, wanneer u dertig minuten of meer met iemand samen bent. Hoe groter de afstand die u aanhoudt, hoe minder straling de ander opvangt.
Toilet
Om radioactieve besmetting van de toiletruimte te voorkomen, plast u zittend. U mag absoluut niet plassen onder de douche! Sluit het deksel van het toilet, voordat u de wc doorspoelt. Zo voorkomt u spatten. Spoel de wc twee keer door met het deksel dicht. Was uw handen goed nadat u het toilet heeft gebruikt.
Partner
Beperk direct lichamelijk contact (zoals knuffelen of seks) tot maximaal dertig minuten per dag. Slaap minstens twee meter bij uw partner vandaan. Het beste is als u beiden in een andere kamer slaapt. Zorg ervoor dat de bedden in die twee kamers niet tegen dezelfde muur staan. De straling gaat namelijk door de muur heen.
Kinderen
Kinderen tot en met tien jaar zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen. Beperk daarom direct lichamelijk contact met kinderen zoveel mogelijk. Houd zoveel mogelijk afstand. Neem kinderen niet te lang op schoot. Laat ze zoveel mogelijk door uw huisgenoten verzorgen. U mag uw kinderen wel even knuffelen of een zoen geven.
Vervoer
Als u reist met het openbaar vervoer, dan mag u maximaal één uur in de buurt van dezelfde medereizigers zitten. Reist u met zijn tweeën in een auto, ga dan schuin achterin zitten. De rit mag niet langer duren dan twee uur. Duurt uw rit langer dan twee uur of zit u met meer dan twee personen in de auto? Overleg dan hierover met de nucleair geneeskundige.
Openbare ruimtes
Openbare ruimtes waarbij u langer dan één uur naast dezelfde persoon zit, moet u zoveel mogelijk vermijden. Denk bijvoorbeeld aan u een reis, een bioscoopbezoek of een vergadering.
Werk
Als u het ziekenhuis heeft verlaten, kunt u meestal gewoon weer aan het werk. U hoeft zich dus niet ziek te melden. Hier zijn wel uitzonderingen op. Deze bespreken we met u voordat u weer naar huis gaat. Als u weer gaat werken tijdens de periode dat de leefregels gelden, bewaart u zoveel mogelijk afstand tot andere mensen. Hiervoor gelden dezelfde regels als thuis. Als u met kinderen tot en met tien jaar werkt, mag u sowieso nog niet werken. Dit is bijvoorbeeld het geval als u werkt in het basisonderwijs of in de kinderopvang. U meldt zich dan ziek. Dat duurt totdat de leefregels niet meer gelden.
Zwangerschap
U mag geen behandeling met radioactief jodium krijgen, wanneer u zwanger bent. We raden het vrouwen af om binnen vier maanden na de behandeling zwanger te worden. We raden mannen af om binnen vier maanden na de behandeling een kind te verwekken.
Borstvoeding
U moet stoppen met borstvoeding vóór de behandeling. Na de behandeling mag u niet verder gaan met de borstvoeding.
Ziekenhuisopname
Komt u in het ziekenhuis terecht in de periode waarin u zich aan de leefregels moet houden? Meld dan dat u een behandeling met radioactief jodium heeft gehad. De stralingsdeskundige van het ziekenhuis kan het zorgpersoneel vervolgens adviseren.
Vliegreis
Bent u van plan een (lange) vliegreis te maken, kort nadat u het ziekenhuis heeft verlaten? Vertel dit dan tijdens uw afspraak in de polikliniek. De nucleair geneeskundige geeft u dan een douaneverklaring mee, de zogenoemde vliegbrief. Hierin staat dat u een behandeling met radioactief jodium heeft gehad.
Vragen
Heeft u nog vragen? Bel dan het secretariaat van de afdeling Nucleaire Geneeskunde via telefoonnummer 088 979 22 43. Het secretariaat is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur.