Pleurapunctie

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Westeinde
maag-, darm-, leverziekten
088 979 43 37
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

Per jaar:
10.000 onderzoeken door maag- darm-leverartsen
1.200 onderzoeken door longartsen

Over pleurapunctie

Uw afspraak

U heeft een afspraak op:

___________________ dag ___________________ om ___________________ uur.

Wij vragen u om 15 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Endoscopie van:
☐    HMC Antoniushove, vierde verdieping, te bereiken via lifthal ROOD
☐    HMC Westeinde, tweede verdieping, te bereiken via lifthal ROOD

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de afdeling Endoscopie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op maandag tot en met vrijdag tussen 08.30-17.00 uur op onderstaand telefoonnummer. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Afdeling Endoscopie

HMC Antoniushove en HMC Westeinde: 088 979 43 37.

In overleg met uw longarts krijgt u een pleurapunctie. Dit is een ingreep waarbij de longarts vocht uit uw pleuraholte haalt voor onderzoek. We voeren deze ingreep zowel in HMC Westeinde als in HMC Antoniushove uit op de afdeling Endoscopie. Meestal mag u na de ingreep meteen naar huis. Daarvoor is het wel belangrijk dat er iemand met u mee is om u te begeleiden. Haalt de longarts een grotere hoeveelheid vocht weg? Dan blijft u na de ingreep even ter observatie op de uitslaapkamer van de afdeling Endoscopie. Het is ook in dit geval belangrijk dat iemand u ophaalt en naar huis begeleidt.

Wat is een pleurapunctie

Bij een pleurapunctie verwijdert een longarts vocht uit de pleuraholte. Dit is de ruimte tussen de longvliezen. Deze vliezen liggen om uw longen heen. Er is vocht in deze ruimte gekomen. Dit vocht drukt tegen uw long, waardoor u last kunt hebben van benauwdheid. De longarts prikt met een dunne naald in uw rug tussen twee ribben door naar de pleuraholte. Met deze naald zuigt de longarts het vocht weg. De ingreep duurt ongeveer een kwartier tot een half uur.

Voorbereiding op de ingreep

Belangrijk om door te geven

Wilt u van tevoren aan uw longarts doorgeven of u:

 • Allergisch bent voor bepaalde medicijnen;
 • Een longziekte heeft;
 • Zwanger bent.

Medicijnen

 • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan moet u hier een week van tevoren (tijdelijk) mee stoppen. Uw longarts bespreekt dit met u.
 • Heeft u nog vragen over de aanpassing van uw medicijnen? Overleg dan met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Eten en drinken

U mag voor de ingreep gewoon eten en drinken.

Wat neemt u mee

Op de dag van het onderzoek neemt u het volgende mee:

 • Uw HMC-patiëntenpas: u kunt uw pas laten wijzigen of een nieuwe laten maken bij het Inschrijf- en afspraakbureau in de centrale hal.
 • Eventueel de verwijsbrief van uw huisarts of specialist.
 • Eventueel uw medicatielijst.

De ingreep

U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Endoscopie. Het kan ook zijn dat u vanuit de afdeling Dagbehandeling naar de afdeling Endoscopie komt. Een endoscopie-verpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. U gaat op de rand van het bed of de onderzoekstafel zitten. U trekt uw bovenkleding uit.

De verpleegkundige ontsmet de plaats op uw rug waar de longarts gaat prikken. Gebruikt de longarts een dikkere naald voor de punctie, dan verdoven we eerst uw huid.
De longarts staat achter u. Hij brengt de naald tussen twee ribben door naar de pleuraholte. Op de punctienaald zit een spuit. De longarts zuigt met deze spuit het vocht op. Het zogenoemde pleuravocht wordt meestal opgestuurd voor onderzoek.
U krijgt een pleister op het wondje. U mag deze er na 24 uur zelf afhalen.

Na de ingreep

Als alles goed gaat, mag u na de punctie meteen naar huis. Daarvoor is het wel belangrijk dat er iemand met u mee is om u te begeleiden. De verpleegkundige houdt dit in de gaten. Haalt de longarts een grotere hoeveelheid vocht weg? Dan blijft u na de ingreep even ter observatie op de uitslaapkamer van de afdeling Endoscopie. Het is ook in dit geval belangrijk dat iemand u ophaalt en naar huis begeleidt. Zo nodig krijgt u instructies mee voor wat u thuis moet doen bij:

 • Benauwdheid;
 • Vochtlekkage;
 • Koorts.

Het kan zijn dat er nog een longfoto wordt gemaakt, voordat u naar huis gaat. Bent u opgenomen in het ziekenhuis? Dan brengt een verpleegkundige u na de ingreep terug naar de verpleegafdeling.

Klachten na de ingreep

Het kan zijn dat de plek waar u geprikt bent de eerste uren na de punctie nog gevoelig is. In overleg met de longarts mag u hiervoor een pijnstiller nemen.

Complicaties
Een pleurapunctie is over het algemeen een veilige ingreep. De kans is niet groot, maar het kan gebeuren dat de volgende complicaties optreden:

 • Uit de opening van de punctie komt soms nog wat vocht. Dit stopt meestal binnen één of twee dagen.
 • De kans is erg klein, maar het kan verder gebeuren dat er lucht komt tussen de longvliezen in de pleuraholte. Deze lucht drukt de long dan in elkaar. We noemen dit een klaplong. Als het maar weinig lucht is, verdwijnt deze meestal vanzelf. Heeft u last van kortademigheid of is er veel lucht in de pleuraholte gekomen? Dan krijgt u een longdrain. Voor deze ingreep moeten we u een paar dagen opnemen.

De uitslag

Bij uw eerstvolgende afspraak op de polikliniek Longgeneeskunde krijgt u de uitslag van de arts die de punctie voor u heeft aangevraagd.

Vragen

Heeft u naar aanleiding van deze webpagina nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Endoscopie. De afdeling Endoscopie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur via telefoonnummer: 088 979 43 37.

 

Pleurapunctie

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis