Plasklachten bij mannen

Veel mannen hebben last van plasklachten. Daardoor slaapt u misschien slecht. Of u heeft er last van in uw dagelijkse leven. Plasklachten komen vaak door een vergrote prostaat. Wij kunnen uw klachten goed behandelen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Polikliniek Urologie
088 979 41 44
ma t/m vr van 08.00 tot 16.30 uur

Spoedeisende Hulp (SEH) HMC Westeinde
088 979 23 80
Spoed, buiten kantooruren

Locatie

Cijfers

per jaar:
205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over plasklachten bij mannen

Veel mannen hebben last van plasklachten. Daardoor slaapt u misschien slecht. Of u heeft er last van in uw dagelijkse leven. Plasklachten komen vaak door een vergrote prostaat. Wij kunnen uw klachten goed behandelen.

Een vergrote prostaat

De prostaat is een klier die prostaatvocht maakt voor de zaadcellen. De zaadcellen en het prostaatvocht vormen samen het sperma. De prostaat zit aan de uitgang van de blaas, rondom het eerste stuk van de urinebuis.

Als een man ouder wordt, kan de prostaat groter worden. Deze groeiende prostaat kan de urinebuis dichtdrukken. Hierdoor kan urine moeilijker uit de blaas door de urinebuis stromen. Daardoor kunt u problemen krijgen met plassen.

Welke plasklachten kunt u krijgen?

De plasklachten die het meeste voorkomen bij een vergrote prostaat zijn:

 • een minder krachtige urinestraal
 • moeilijk kunnen beginnen met plassen
 • nadruppelen
 • plassen terwijl u dit niet wilt (incontinentie)
 • het gevoel hebben dat u moet plassen, maar er komt niets
 • heel vaak moeten plassen
 • vaak ‘s nachts moeten plassen
 • een onderbroken straal (u kunt niet in één keer alles uitplassen, het gaat stukje bij beetje)

Deze klachten komen niet altijd door een gegroeide prostaat. Het kan ook zijn dat u bijvoorbeeld een vernauwing heeft in de plasbuis, dat uw blaas overactief is of dat u een blaasontsteking heeft. Het is daarom belangrijk dat onze urologen goed onderzoeken waardoor uw plasklachten komen.

Meer informatie over plasklachten staat in deze video.

Onderzoeken bij plasklachten

We onderzoeken op verschillende manieren waardoor uw plasklachten komen:

 • U levert wat urine in. We onderzoeken deze urine. Zo kunnen we zien of u geen blaasontsteking heeft.
 • We nemen wat bloed af. Hiermee kunnen we onderzoeken hoe goed uw nieren werken en of u misschien prostaatkanker heeft.
 • We doen een op de polikliniek Urologie een uroflowmetrie. U plast daarbij op het toilet in een ingebouwde plasmeter. Deze plasmeter berekent de kracht van uw straal en hoeveel urine u uit plast.
 • De uroloog luistert naar uw verhaal en doet een lichamelijk onderzoek. Bij dit onderzoek zal de uroloog ook met de vinger voelen of uw prostaat vergroot is. Dit gebeurt via uw anus.

Behandelingen bij plasklachten

Afwachten

Zijn uw klachten niet zo erg dat we meteen moeten ingrijpen? Dan is afwachten een mogelijkheid. Klachten worden niet automatisch erger als we niets doen, zo blijkt uit verschillende studies.

Behandelen met medicijnen

Meestal behandelen we uw plasklachten eerst met medicijnen. Het hangt van de oorzaak van de plasklachten en de soort plasklachten af welke medicijnen u krijgt.

Operaties bij een vergrote prostaat

Helpen medicijnen niet? En liggen uw plasklachten aan een gegroeide prostaat? Dan is een operatie een mogelijkheid. Hieronder vertellen we u welke operaties we u dan kunnen geven.

TURP operatie
Meestal krijgt u een TURP operatie als u een vergrote prostaat heeft. Bij deze operatie halen we een deel van uw prostaat weg via de plasbuis. We doen deze operatie heel vaak. De operatie werkt meestal goed tegen de klachten en is heel veilig.

Meer over deze operatie staat hier. Adviezen na een TURP operatie staan hier.

Operatie via de buik (open prostatectomie)
Is de prostaat te groot is voor een operatie via de plasbuis? Dan kiezen we vaak voor een operatie via uw buik. Deze operatie heet ook wel een open prostatectomie.

De operatie gaat via een sneetje in de onderbuik. Daarna haalt de uroloog de prostaat er met de wijsvinger uit. U blijft na deze operatie vaak langer in het ziekenhuis dan na een TURP operatie. Dit komt omdat de open prostatectomie een grotere operatie is. Meer over deze operatie staat hier .

Gerelateerde behandelingen

Verwijderen van prostaatweefsel via de buik (Millin)
Adviezen na een prostaatoperatie via de plasbuis
Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP)

Plasklachten bij mannen

Waarom HMC?

 • Groot team van specialisten
 • Goede en snelle behandeling