Plaatsen, vervangen of verwijderen van een borstprothese

U wilt een borstprothese laten plaatsen, vervangen of verwijderen. Op deze webpagina leest u meer over deze ingrepen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Plaatsen, vervangen of verwijderen van een borstprothese

U wilt een borstprothese laten plaatsen, vervangen of verwijderen. Op deze webpagina leest u meer over deze ingrepen.

De borstprothese

Een borstprothese bestaat uit een zacht, maar stevig siliconen omhulsel dat meestal is gevuld met een vaste siliconen gel. Siliconen protheses voelen zacht aan en zijn veerkrachtig. Het is een lichaamsvreemd materiaal, dat door het lichaam wordt omhuld met een dunne laag bindweefsel. Er bestaan meerdere vormen (druppel/anatomisch of rond) en maten borstprotheses. Dit wordt tijdens uw bezoek aan de plastisch chirurg op de polikliniek met u besproken.
Na het plaatsen van de prothese vormt zich in het lichaam zoals gezegd een dun laagje bindweefsel. Dit wordt ook wel kapsel genoemd. Bij het vervangen of verwijderen van de prothese wordt soms ook dit kapsel verwijderd. Het verwijderen van het kapsel heet een capsulectomie.

Redenen voor het plaatsen van een borstprothese:

 • borstreconstructie;
 • het corrigeren van een verschil in borstgrootte;
 • een (cosmetische) borstvergroting.

Redenen voor het verwijderen/vervangen van borstprothese:

 • kapselvorming (waardoor de vorm van de borst verandert, de borst hard aanvoelt, u pijnklachten heeft);
 • verplaatsen van de prothese;
 • vervanging van de prothese, met of zonder lekkage vanwege ouderdom/infectie/asymetrie/double bubble fenoneem (eigen borst hangt over prothese heen);
 • het niet meer willen hebben van een siliconen borstimplantaat.

Een volledig symmetrisch resultaat kan bij geen van deze ingrepen worden gegarandeerd. Dit geldt zeker wanneer de borsten voor de operatie niet dezelfde vorm of grootte hadden. Op voorhand kan er dan ook nooit een garantie worden gegeven over het te bereiken resultaat.

Voor de operatie

Voordat de operatie wordt gepland, hebt u eerst een afspraak met de plastisch chirurg. Tijdens deze afspraak wordt van alles met u doorgesproken. Denk aan de mogelijkheden, eventuele gedeeltelijke vergoeding door uw verzekering, de operatie, de opname en nazorg.
De plaats van de littekens wordt uitgelegd. Tevens krijgt u bij dit bezoek advies voor de aanschaf van een bh. De spreekuur assistent zal u uitleg en advies geven.

Het is verstandig om te stoppen met roken. Doe dit bij voorkeur uiterlijk zes weken voor de ingreep.

Voor de operatie heeft u een afspraak met de anesthesist. Deze arts bespreekt de narcose met u. U krijgt ook een bloedonderzoek en er wordt een vragenlijst ingevuld. Vergeet niet uw medicatielijst en allergielijst mee te nemen naar de polikliniek Plastische Chirurgie en naar de anesthesist. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u hier soms tijdelijk mee ophouden.

De operatie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Dit betekend dat u volledig wordt verdoofd tijdens de operatie. De operatie duurt ongeveer anderhalf tot twee uur.
De plastisch chirurg verwijdert of plaatst via de borstplooi (onderzijde van de borst) de prothese. De arts verwijdert ook het eventueel verharde kapsel (bij het opnieuw plaatsen van de prothese).

De arts gebruikt bij de operatie bij voorkeur oude littekens. Soms moet hij of zij het litteken iets groter maken. De prothese wordt op- of onder de borstspier geplaatst. De plek is afhankelijk van wat met u besproken is voor de operatie. Maar ook wat mogelijk is tijdens de operatie en wat de plastisch chirurg beoordeelt, is van belang. Voor het hechten van de wond wordt oplosbaar hechtmateriaal gebruikt.

Meestal kunt u, als alles goed is verlopen, dezelfde dag weer naar huis.

Na de operatie

De plastisch chirurg laat soms een drain achter in de wond. Dit doet de arts om bloed of wondvocht op te vangen. De drain wordt meestal de volgende ochtend weer verwijderd. Als het nodig is de drain langer te laten zitten, dan kan u eventueel met de drain naar huis. We maken in dat geval een afspraak met u op de polikliniek Plastische Chirurgie om de drain te laten verwijderen.
U blijft doorgaans een nachtje in het ziekenhuis wanneer er veel kapsel is verwijderd. Na de operatie kan het zijn dat de borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen. Dit wordt meestal na een paar dagen minder.

Bij ontslag krijgt u een pasje met informatie over de geplaatste borstprothese. De geplaatste prothese worden ook geregistreerd in het landelijk implantaten register (DBIR). We maken een afspraak met u voor controle op de polikliniek Plastische Chirurgie. Deze afspraak is meestal 12-14 dagen na de operatie. Mocht u thuis vragen of klachten hebben, laat het dan altijd weten! De polikliniek is op werkdagen bereikbaar.

Adviezen voor thuis

 • Over het algemeen worden er oplosbare hechtingen gebruikt. Over het wondje zit een hechtpleister en een douchepleister. Wanneer u geen last heeft van dit verband, dan kunt u het laten zitten tot de controle op de polikliniek. Raakt de pleister los of irriteert de pleister, dan kunt u de pleister er voorzichtig afhalen.
 • De eerste zes weken moet u de bh dag en nacht dragen.
 • U kan gewoon douchen en uw haren wassen zodra de drains eruit zijn. In bad mag u pas als de wondjes goed zijn genezen.
 • Let er (met name de eerste vier tot zes weken) op niet te zwaar te tillen of uw armen boven schouderhoogte te brengen. Doe voorzichtig aan.
 • Als de wondjes dicht zijn, dan kunt u de littekens insmeren met vitamine E-crème. Start hier op zijn vroegst na drie weken mee.
 • In overleg met de behandelend arts kan u uw werkzaamheden hervatten. Dit kan afhankelijk van uw werk op zijn vroegst na drie weken. Ook het hervatten van sporten, autorijden en fietsen doet u in overleg met de behandelend arts.
 • De eerste zes weken raden we het u af om naar de zonnebank of sauna te gaan.
 • Een mammografie onderzoek mag u pas na drie maanden ondergaan. Geef altijd door dat u een siliconen borstprothese heeft!
 • Bescherm de littekens tegen zon of zonnebank gedurende het eerste jaar na de operatie. Een beschermingsfactor >30 is aan te raden.

Gevolgen en risico’s

 • Net als na elke operatie is er kans op klachten/complicaties, zoals een nabloeding, infectie, gestoorde wondgenezing, enig weefselversterf en lelijke littekens.
 • U kunt last krijgen van pijnklachten, vooral bij volledige verwijdering van het kapsel en/of plaatsing van de prothese onder de spier.
 • U kunt te maken krijgen met minder gevoel in de tepels, of juist extra gevoeligheid. Dit herstelt meestal na enkele maanden, maar kan ook blijvend zijn.
 • De prothese kan voelbaar of zichtbaar zijn.
 • Er bestaat een kans op kapselvorming.
 • Bij verwijdering van de prothese kan het zijn dat het volume en de vorm van de borst veranderen. Soms is het nodig dat u nog een hersteloperatie ondergaat.

DBIR

Het Dutch Breast Implant Registry (DBIR) is een landelijk register waarin de plastisch chirurgen sinds 2015 alle borstprotheses registreren die worden geplaatst of verwijderd. Hierdoor is er meer zicht op het gebruik en de kwaliteit van borstprotheses. Op de polikliniek is een informatiefolder aanwezig over dit register.

NVPC

De NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie) heeft een chirurgische bijsluiter voor vrouwen die een borstoperatie ondergaan met siliconen implantaten. Hierin vindt u veel informatie. De chirurgische bijsluiter is aanwezig op de polikliniek Plastische Chirurgie.

Tot slot

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00-17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie Telefoon: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Plaatsen, vervangen of verwijderen van een borstprothese

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis