Pijnstillers bij reuma

Op deze webpagina vindt u informatie over het gebruik van pijnstillende medicijnen bij reumatische aandoeningen. Als u pijn heeft kan dat ertoe leiden dat u uw gewrichten en spieren minder gebruikt. Daardoor worden ze stijf en nog pijnlijker. Het gebruik van pijnstillers kan dan helpen. Het is belangrijk om te weten dat pijnstillers de reuma niet genezen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde

088 979 17 41
ma t/m vr van 08.00 – 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over pijnstillers bij reuma

Op deze webpagina vindt u informatie over het gebruik van pijnstillende medicijnen bij reumatische aandoeningen. Als u pijn heeft kan dat ertoe leiden dat u uw gewrichten en spieren minder gebruikt. Daardoor worden ze stijf en nog pijnlijker. Het gebruik van pijnstillers kan dan helpen. Het is belangrijk om te weten dat pijnstillers de reuma niet genezen.

Combinatie met andere medicijnen

Het is belangrijk dat u uw reumatoloog vertelt welke pijnstillers u gebruikt, ook de pijnstillers die u zelf bij de apotheek of drogist koopt. Soms is een combinatie van medicijnen gevaarlijk. Daarom is het ook van belang dat u uw reumatoloog altijd op de hoogte brengt van andere medicijnen (bijvoorbeeld medicijnen die zijn voorgeschreven door de cardioloog of huisarts) die u gebruikt.

Paracetamol

Paracetamol heeft een pijnstillende en koortswerende werking en heeft weinig bijwerkingen, mits u niet meer gebruikt dan de maximale dosering. Het is in tablet, zetpil en als drank verkrijgbaar. Paracetamol helpt het best als u het verspreid over de dag op vaste tijden (elke 4 tot 6 uur) inneemt. De maximale dosering paracetamol is 3 gram per dag. Dit betekent dat u bijvoorbeeld 6 keer per dag een tablet van 500 mg mag nemen. Paracetamol is zonder recept te koop bij apotheek en drogist.

NSAID’s

NSAID’s hebben een pijnstillende en koortswerende werking en daarnaast zijn ze ontstekingsremmend. NSAID’s kunnen ervoor zorgen dat u uw gewrichten beter kunt gebruiken doordat u minder last van pijn en stijfheid hebt. In tegenstelling tot paracetamol is voor de meeste NSAID’s een recept nodig. Diclofenac (Voltaren®), ibuprofen (Advil®, Brufen®) en naproxen (Aleve® en Femex®) zijn zonder recept verkrijgbaar.

De belangrijkste bijwerkingen van NSAID’s zijn maag- en darmklachten. Om maagklachten te voorkomen kunt u de pillen het beste tijdens of na het eten innemen met een glas water of melk. Het gebruik van een NSAID kan soms tot een maagzweer leiden. Vaak schrijft de arts daarom naast de NSAID een maagbeschermend middel voor. Andere bijwerkingen van NSAID’s zijn verhoogde bloeddruk, verminderde bloedstolling, vermindering van de nierfunctie en het vasthouden van vocht.

Vanwege de invloed op de bloedstolling mag u geen NSAID’s gebruiken voor een operatie of andere bloedige ingreep (sommige tandheelkundige ingrepen en sommige maag-darm onderzoeken). Overleg met uw arts hoelang van tevoren u moet stoppen.

Gebruik bij voorkeur niet twee verschillende NSAID’s tegelijkertijd. Zo’n combinatie vergroot de kans op bijwerkingen en heeft meestal geen positief effect op het verlichten van de pijn. Een NSAID is wel te combineren met paracetamol. Deze middelen versterken namelijk elkaars werking. Neem een NSAID op vaste tijden in, dan werken ze het best.

COX-2 remmers

COX-2 remmers zijn een nieuwe soort NSAID’s. Celecoxib (Celebrex®), etoricoxib (Arcoxia®) en meloxicam (Movicox®) zijn voorbeelden. Een aantal bijwerkingen, zoals maagzweren, komen bij deze medicijnen veel minder voor. Deze soort pijnstillers hebben minder invloed op de bloedstolling. Het is dan ook meestal niet nodig het gebruik voor een operatie te stoppen. Bijwerkingen zoals verhoogde bloeddruk, vermindering van de nierfunctie en het vasthouden van vocht komen even vaak voor als bij gebruik van een gewone NSAID. COX-2 remmers kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Deze bijwerking hangt af van de dosis en ontstaat pas na langer gebruik.

Neem deze pijnstiller op vaste tijden in, dan werken ze het best.

Zwak werkende opioïden

Voorbeelden van deze soort pijnstillers zijn codeïne en tramadol (Tramal®). Deze pijnstillers worden (in combinatie met paracetamol) voorgeschreven wanneer NSAID’s of COX-2 remmers niet het gewenste effect hebben of niet geschikt zijn voor u. Bijwerkingen, zoals misselijkheid, obstipatie (verstopping) en sufheid, kunnen voorkomen. Deze medicijnen werken het best wanneer ze op vaste tijden worden ingenomen.

Sterk werkende opioïden

Voorbeelden van deze soort pijnstillers zijn morfine en medicijnen die morfine bevatten. Morfine bestaat als snelwerkende en langzaamwerkende tablet en in de vorm van pleisters met gereguleerde afgifte (Durogesic®). Deze pijnstillers worden bij reumatische aandoeningen zelden voorgeschreven. Veel voorkomende bijwerkingen van morfine zijn misselijkheid, obstipatie (verstopping), droge mond en sufheid. De kans op verslaving is aanwezig, gebruik ze liefst kort en volg het voorschrift van de arts.

Alcohol

Het matig gebruik van alcohol bij paracetamol, NSAID’s en COX-2 remmers is toegestaan. Wel kan alcohol in combinatie met de medicijnen sneller de maag irriteren.

Kinderwens, zwangerschap en borstvoeding

Kijk in de bijsluiter van het middel dat u gebruikt voor informatie over het medicijn in relatie tot kinderwens, zwangerschap en borstvoeding.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met uw reumatoloog of reumaconsulente. Dat kan op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur via telefoonnummer 088 979 17 41.

Onafhankelijke informatie over geneesmiddelen kunt u vinden op de website van het College voor Zorgverzekeringen: www.fk.cvz.nl en op www.apotheek.nl.

Voor deze informatie is gebruikgemaakt van een voorlichtingsfolder van het LUMC in Leiden.

Pijnstillers bij reuma

Reumatologie
Waarom HMC?

  • Speciaal spreekuur: handen
  • Snel overleg met andere specialisten
  • Hulp bij omgaan met reuma