Pijnbestrijding bij bevalling

U bent zwanger en ziet misschien op tegen de pijn bij de bevalling. HMC biedt verschillende soorten pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Lees verder

Afspraak en contact

HMC Bronovo
088 979 24 22

HMC Westeinde
088 979 24 22

Poliklinieken

Cijfers

Jaarcijfers ziekenhuisbreed

35.043 opgenomen patiënten
18.453 dagbehandelingen
188.013 verpleegdagen
87.012 SEH-bezoeken
329 medisch specialisten

Behandeling pijnbestrijding bij bevallingen

U bent zwanger en ziet misschien op tegen de pijn bij de bevalling. HMC biedt verschillende soorten pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Veel pijn? Vertel het ons!

Het lichaam maakt tijdens de bevalling stoffen aan die een pijnstillend effect hebben: endorfinen. Toch komt het regelmatig voor dat vrouwen (te) veel pijn ervaren. Als dit het geval is, kunt u dit tijdens de bevalling aangeven. De arts bekijkt dan de beste vorm van pijnbestrijding. Ook kunt u al tijdens de zwangerschap met de verloskundige of arts praten over pijnstilling. Wij doen er graag alles aan om de bevalling voor u zo prettig mogelijk te laten verlopen.

3 soorten pijnbestrijding

Tijdens de bevalling kunt u kiezen uit 3 vormen van pijnbestrijding:

  • injectie met pethidine
  • ruggenprik met verdovingsvloeistof
  • lachgas

Pethidine

Pethidine is een morfineachtig medicijn dat via een prik in het been of bil wordt gegeven. Hierdoor vermindert de ergste pijn en kunt u zich beter ontspannen tussen de weeën door. Pethidine maakt dat u slaperig wordt en minder merkt wat er om u heen gebeurt.

Ruggenprik

Bij een ruggenprik (epidurale anesthesie) wordt een dun slangetje aangebracht in een ruimte in de buurt van de ruggenwervels. Hier lopen zenuwen die pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem vervoeren naar de hersenen. Door het slangetje kan via een pompje verdovingsmiddel worden toegediend. Hierdoor worden deze zenuwen uitgeschakeld en voelt u de pijn van de weeën niet meer.

Lachgas

Lachgas is een mengsel van stikstofgas en zuurstof wat ingeademd wordt. Het heeft effect op de zenuwgeleiding van de pijnsignalen naar de hersenen toe. Bij 40-50% van de vrouwen helpt lachgas voldoende en is geen andere pijnbestrijding meer nodig.

Altijd mogelijk

Onze anesthesiologen staan 24 uur per dag en 7 dagen per week klaar om u een ruggenprik te geven. Vertel het ons dus gerust als u pijnstilling nodig heeft.

Pijnbestrijding bij bevalling

Voordelen

  • 24 uur per dag, 7 dagen per week ruggenprik mogelijk
  • Wij doen er alles aan om de bevalling zo prettig mogelijk te laten verlopen

Het team

foto van W.J. Engelbrecht

W.J. Engelbrecht

Anesthesioloog-intensivist

foto van C.E. Kam-Endtz

C.E. Kam-Endtz

Anesthesioloog

placeholder foto specialist

F. Kamerling

Anesthesioloog

foto van K.K. Muderlak

K.K. Muderlak

Anesthesioloog

foto van N. van der Wilk

N. van der Wilk

Anesthesioloog

Toon iedereen