Pijnbestrijding

Het specialisme Pijnbestrijding behandelt patiënten met verschillende chronische pijnklachten en is onderdeel van de afdeling Anesthesiologie. Naar deze polikliniek kunnen patiënten worden verwezen voor behandeling van acute en chronische pijn.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 23 16
ma t/m vr van 08.00-16.30 uur

Verwijzing

Voor een afspraak met de Pijnpolikliniek heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist.

Cijfers

Per jaar:
16.000 patiënten gehele narcose
10.600 plaatselijke verdoving
300 sedatie

Over pijnbestrijding

Het specialisme Pijnbestrijding behandelt patiënten met verschillende chronische pijnklachten en is onderdeel van de afdeling Anesthesiologie. Naar deze polikliniek kunnen patiënten worden verwezen voor behandeling van acute en chronische pijn.

Onze specialisten hebben veel ervaring met de meeste pijnbehandelingen. Het is goed te weten dat wij geen nieuw onderzoek doen naar de mogelijke oorzaak van uw pijnklacht. Dit is in een eerder stadium meestal al uitvoerig door andere specialismen gedaan.

We vragen u bij elk contact met de pijnpoli een schriftelijk actueel overzicht van uw medicijnen bij de hand te hebben. Op dit overzicht moet ook staan hoeveel van deze medicijnen u iedere dag gebruikt (de dosering). U kunt een overzicht opvragen bij uw apotheek. U kunt ook de originele verpakkingen van alle medicijnen die u neemt gebruiken in plaats van het medicatie-overzicht van de apotheek.

Persoonlijk behandelplan

Tijdens de eerste afspraak op de polikliniek wordt uw klacht in kaart gebracht en wordt samen met u een persoonlijk behandelplan opgesteld. Soms is extra onderzoek nodig, u wordt dan doorverwezen naar een ander specialisme voordat een definitief behandelplan wordt gemaakt. Een behandelplan bestaat uit een gerichte plaatselijke pijnbehandeling of het voorschrijven van (zenuwpijn) medicijnen. Het resultaat van de behandeling bespreken wij samen met u bij de controle afspraak. Dit kan ook telefonisch zijn. Het komt voor dat er meerdere behandelingen of medicatie aanpassingen noodzakelijk zijn voor een optimaal resultaat.

We streven met de behandeling van pijn naar een beter (dagelijks) functioneren. Het is niet altijd mogelijk uw pijn volledig weg te nemen. Daarom is het doel om een voor u acceptabel niveau van pijn te bereiken. Zo kan uw leven met pijn verbeteren doordat u minder beperkingen ervaart.

Veel voorkomende behandelingen zijn:

 • Behandeling met medicijnen
 • Zenuwwortelblokkades in de rug of nek
 • Facetdenervaties
 • Lokale zenuwblokkades.
 • Behandeling van pijn bij kanker
 • Epidurale injecties
 • Iontoforese
 • Qutenza pleiserbehandelingen

Voorbereiding behandeling

Bijna alle behandelingen gebeuren op de polikliniek en worden meestal gedaan met behulp van röntgendoorlichting of echografie. Uitgebreide informatie vindt u in de speciaal voor uw behandeling gemaakte folder. Deze ontvangt u wanneer uw behandelplan is gemaakt.

Heeft u nog vragen?

Neem dan gerust contact op met de polikliniek via: 088 979 2316.

Afspraak maken

Voor een afspraak met de pijnpolikliniek heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. De meeste verwijzingen komen elektronisch bij ons binnen. Er wordt dan automatische een afspraak voor u gemaakt. U krijgt bericht over deze afspraak. Huisartsen verwijzen patiënten meestal via het ZorgDomein systeem. Het ZorgDomein verwijzingsnummer is nodig voor het maken van de eerste afspraak. Elke werkdag is dde Pijnpolikliniek telefonisch bereikbaar van 9.00-16.30 uur. 088 979 2316.

Afspraak maken

Voor uw afspraak aan de polikliniek ontvangt u van ons een online vragenlijst. Dit helpt ons uw klachten goed in kaart te brengen.

Pijnbestrijding

Waarom HMC?

 • Speciaal spreekuur voor patiënten met chronische pijn
 • Samenwerking met andere specialisten bij chronische pijnbestrijding

Het team

foto van W. van Alphen

W. van Alphen

Anesthesioloog-pijnspecialist

foto van C.F. den Hartog

C.F. den Hartog

Anesthesioloog-pijnspecialist

foto van A.H. Swadi

A.H. Swadi

Anesthesioloog-pijnspecialist

placeholder foto specialist

dr. B.A. in 't Veld

Anesthesioloog-pijnspecialist

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Anesthesiologie HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Behandeling
Pijnbehandelcentrum * - - -
Wachttijden in dagen. Laatste update: 24 juni 2022