Photodynamische therapie

Photodynamische therapie is een behandeling waarbij de afwijkende en aangetaste huidcellen extreem gevoelig worden gemaakt voor rood licht. Dit gebeurt tijdens het eerste deel van de behandeling. Na ongeveer drie uur volgt het tweede deel van de behandeling waarbij de gevoelig gemaakte cellen worden belicht. Door de belichting sterven deze cellen af. De afgestorven cellen worden na een aantal weken vervangen door nieuwe gezonde huidcellen.

Specialismen en team

Afspraak en Contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 44 03
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Buiten kantooruren
Hadoks
070 346 96 69

Locatie

Cijfers

Per jaar
Meer dan 10.000 patiënten op de polikliniek Dermatologie

Over photodynamische therapie

In overleg met uw dermatoloog krijgt u binnenkort photodynamische therapie voor uw huidaandoening. De behandeling vindt op de polikliniek Dermatologie van HMC Antoniushove plaats. U mag na afloop van de behandeling weer naar huis. Op deze webpagina vindt u uitleg over photodynamische therapie bij de huid­aan­doe­ningen actinische keratose, Morbus Bowen en basaalcelcarcinoom (BCC).

Uw afspraak

Wij verwachten u voor photodynamische therapie op:

datum: _________________________ om: _________________________ uur.

Voor een eventuele tweede behandeling verwachten we u op:

datum: _________________________ om: _________________________ uur.

U kunt zich melden op de polikliniek Dermatologie van HMC Antoniushove. U vindt de polikliniek op de
1e etage, route kleur groen.

Bent u onverwacht verhinderd? Geeft u dit dan zo spoedig mogelijk door. Dat kan op werkdagen van
08.00 - 16.30 uur via telefoonnummer 088 979 44 03. U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken.

Wat is photodynamische therapie?

Photodynamische therapie is een behandeling waarbij de afwijkende en aangetaste huidcellen extreem gevoelig worden gemaakt voor rood licht. Dit gebeurt tijdens het eerste deel van de behandeling. Na ongeveer drie uur volgt het tweede deel van de behandeling waarbij de gevoelig gemaakte cellen worden belicht. Door de belichting sterven deze cellen af. De afgestorven cellen worden na een aantal weken vervangen door nieuwe gezonde huidcellen.

Photodynamische therapie bij actinische keratose

Actinische keratose zijn ruwe schilferende plekken op de huid. Behandeling is belangrijk omdat actinische keratosen zich kunnen ontwikkelen tot huidkanker. Deze aandoening wordt meestal behandeld door bevriezing met vloeibare stikstof. Photodynamische therapie is voor u een alternatief omdat deze behandeling:

 • effectiever is dan behandeling met vloeibare stikstof
 • de gezonde huid niet aantast
 • een mooier cosmetisch resultaat geeft.

Photodynamische therapie bij Morbus Bowen

Morbus Bowen is een huidafwijking waarbij zich aan de oppervlakte afwijkende cellen bevinden. Deze aandoening wordt beschouwd als het laatste stadium vóór huidkanker (plaveiselcelcarcinoom). Om te voorkomen dat deze aandoening zich verder ontwikkelt tot huidkanker, is behandeling erg belangrijk. Net als bij actinische keratose is photodynamische therapie voor u een goed alternatief voor de gebruikelijke behandeling met vloeibare stikstof. Deze therapie heeft als voordeel dat het effectief is, uw gezonde huid niet aantast en een goed cosmetisch resultaat heeft. U krijgt een week later een tweede behandeling.

Photodynamische therapie bij basaalcelcarcinoom (BCC)

Basaalcelcarcinoom (BCC) is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Meestal wordt BCC onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderd (excisie). Maar BCC kan ook worden behandeld met:

 • intensieve bevriezing met vloeibare stikstof
 • radiotherapie (bestraling)
 • celdodende crème
 • photodynamische therapie.

Photodynamische therapie bij BCC is niet altijd mogelijk. In uw geval kan dit wel. Deze therapie heeft als voordeel dat het effectief is, uw gezonde huid niet aantast en het geeft een goed cosmetisch resultaat. U krijgt na een week een tweede behandeling.

Voorbereiding op de behandeling

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Geef dit dan door aan uw dermatoloog. Als u zwanger bent, is photodynamische therapie niet geschikt vanwege de crème die gebruikt wordt bij de behandeling.

Gebruik geen vette zalf op de dag van een eventuele tweede behandeling

Na de behandeling smeert u dagelijks vette zalf op de behandelde huid. Het kan zijn dat u na een week nog een tweede behandeling krijgt. Het is voor het slagen van de behandeling belangrijk dat u op de dag van een eventuele tweede behandeling geen vette zalf op de eerder behandelde huid smeert.

Photodynamische therapie

Eerste deel van de behandeling

U meldt zich bij de balie van de polikliniek Dermatologie. De doktersassistent verwijdert indien nodig eerst de schilfers van de plek die behandeld gaat worden.Dit is niet pijnlijk. Vervolgens brengt de doktersassistent crème met methyl-aminolevulinaat aan op uw huid. Deze stof wordt door de aangetaste huidcellen opgenomen en maakt ze extreem gevoelig voor rood licht. De ingesmeerde huid wordt daarna afgedekt met plastic folie en vervolgens met een laag aluminiumfolie voor een lichtwerende laag. Omdat de crème moet inwerken, wacht u drie uur op het tweede deel van de behandeling.

U wacht drie uur in het ziekenhuis

U hoeft niet op de polikliniek te wachten, maar u moet wel in het ziekenhuis blijven. U krijgt een bon voor een lunch en een kop koffie in het restaurant in de hal op de begane grond. Ook krijgt u op de polikliniek twee tabletten paracetamol. Wilt u deze een uur voor het tweede deel van de behandeling innemen? De pijnstiller kan dan voldoende inwerken.

Verder vragen wij of u zich op tijd voor het tweede deel van de behandeling op de polikliniek Dermatologie wilt melden.

Tweede deel van de behandeling

De doktersassistent verwijdert de overgebleven crème en maakt uw huid schoon. De doktersassistent belicht vervolgens uw huid gedurende enkele minuten met rood licht. De aangetaste huidcellen sterven door deze belichting af en worden afgestoten. Daarvoor in de plaats komen gezonde huidcellen. De belichting kan soms pijnlijk zijn. Wilt u dit doorgeven aan de doktersassistent? Met koeling, verdoving of door onderbreking van de behandeling proberen we uw pijn te verlichten. De behandelde huid wordt daarna ingesmeerd met een vette zalf (zoals vaseline) om de huid soepel te houden. U krijgt een pleister op de behandelde huid. Na 24 uur mag u de pleister verwijderen. U mag na de behandeling meteen naar huis.

Bijwerkingen

Het kan zijn dat het voelt alsof uw huid verbrand is door de zon. Koelen van de behandelde huid kan helpen. U kunt een koud, nat washandje (uit de koelkast) op de behandelde plek leggen. Of koel de huid met een icepack of coldpack. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist.

Verder kan het zijn dat uw behandelde huid de eerste dagen tot weken nog reageert op de behandeling. De behandelde huid kan:

 • tot vierentwintig uur na de behandeling pijnlijk zijn
 • één tot twee weken na de behandeling rood zien
 • twee tot vier dagen na de behandeling dik worden
 • twee tot vier weken na de behandeling van kleur veranderen
 • na een eventueel verdovingsprikje wat blauw en/of gezwollen zijn, vooral in het gebied rond de ogen: dit is normaal en trekt vanzelf weer weg.
 • Verder kunnen op de behandelde huid korstjes of puistjes ontstaan of verkleuringen van de huid optreden.

Dit zijn normale bijwerkingen waar u zich niet ongerust over hoeft te maken.

Neem contact op met de polikliniek Dermatologie als u de volgende verschijnselen heeft:

 • er een grote wond ontstaat
 • de behandelde huid ontstoken raakt.

Dat kan op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur via telefoonnummer 088 979 44 03. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost.

Den Haag, Hadoks: 070 346 96 69
Zoetermeer: 079 343 16 00
Westland: 0174 63 87 38
Leiden SHR: 0900 513 80 39

Controle op de polikliniek

Drie maanden na de behandeling heeft u op de polikliniek Dermatologie een afspraak met uw dermatoloog om het resultaat van de behandeling te bekijken en te bespreken.

Adviezen voor thuis

 • U mag gewoon douchen. Als de behandelde huid nog gevoelig is, kunt u deze voorzichtig droog deppen en zo nodig koelen.
 • Bescherm de behandelde huid minimaal één dag tegen dag- en zonlicht met een gaasje of pleister.
 • Om verkleuring van de huid te voorkomen, adviseren we u om direct zonlicht drie tot zes weken te vermijden.
 • Bij pijn mag u één of twee tabletten Paracetamol van 500 mg innemen. U mag dit zo nodig na enkele uren herhalen. U mag niet meer dan zes tabletten Paracetamol per dag.

Bescherm uw huid tegen de zon

 • Blijf niet te lang in de zon.
 • Bescherm uw huid bij zonnig weer met zonnebrandcrème, liefst met een beschermingsfactor hoger dan 30.
 • Draag een pet of hoed als u in de buitenlucht bent.

Vragen

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie, HMC Antoniushove. De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur via telefoonnummer 088 979 44 03.

Voor deze webpagina is gebruikgemaakt van voorlichtingsfolders van het Erasmus MC, LUMC en de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).

Photodynamische therapie

Waarom HMC?

 • Team van ervaren dermatologen
 • Samenwerking met andere specialismen
 • Speciaal spreekuur voor verdachte plekjes
 • Speciaal spreekuur voor pigmentaandoeningen
 • Speciaal spreekuur voor spataderen
 • Gespecialiseerd in de behandeling van huidkanker