PET-CT-scan naar neuro-endocriene tumoren

Uw arts heeft een PET-CT-scan aangevraagd voor u. Hieronder leest u meer over het onderzoek en hoe u zich hierop voorbereidt.

Specialismen en team

Afspraak en contact

afdeling Nucleaire geneeskunde HMC Westeinde

088 979 22 43
ma t/m vr van 08.00 -17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over PET-CT-scan naar neuro-endocriene tumoren

Uw arts heeft een PET-CT-scan aangevraagd voor u. Hieronder leest u meer over het onderzoek en hoe u zich hierop voorbereidt.

Afspraak PET-CT-scan voor:

De heer/mevrouw:        
Datum:        
Tijd:        

Wat zijn de belangrijkste voorbereidingen?

Probeer in de 2 uur voor het onderzoek 1 liter water drinken. U kunt gewoon naar het toilet gaan.

Waar meldt u zich voor het onderzoek?

U meldt zich bij het Radiologie Centrum van HMC Antoniushove. Hiervoor volgt u op de begane grond route blauw.

Wat moet u doen als u niet kunt komen?

Kunt u niet komen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U bereikt ons via telefoonnummer 088 979 22 43.

Wat is een PET-CT-scan?

Een PET-CT-scan is een combinatie van een PET-scan en een CT-scan. Bij de PET-scan geven we u via een infuus de licht radioactieve stof ‘Gallium-68-DOTATOC‘. Een infuus is een slangetje dat met een naald in uw bloedbaan gaat. Met hulp van de radioactieve stof sporen we neuro-endocriene tumoren op. Een neuro-endocriene tumor (NET) is een zeldzame vorm van kanker, die ontstaat uit neuro-endocriene cellen. Dit zijn cellen die in allerlei weefsels van het lichaam voorkomen. Meestal zitten ze in het maag-darm kanaal, de alvleesklier en de longen. Het opsporen van de neuro-endocriene tumoren is belangrijk. We kunnen u dan zo goed mogelijk te behandelen.

Met de CT-scan kunnen we daarna precies zien waar deze tumoren in uw lichaam zitten. Bij een CT-scan maken we een serie röntgenfoto’s van uw lichaam. Elke foto laat een plakje zien van uw lichaam. Als we die foto’s op elkaar stapelen, vormen ze samen een 3D-plaatje.

CT-scan met contrastmiddel

Soms krijgt u na de PET-CT-scan nog een extra CT-scan. Of dit gebeurt, hangt af van wat uw arts wil weten en welke onderzoeken u al heeft gehad. Bij die extra CT-scan brengen we via het infuus een contrastmiddel met jodium in uw lichaam. U kunt bij het inbrengen van het contrastmiddel een warm gevoel krijgen in uw hele lichaam. Ook kunt u het idee hebben dat u plast. Dit gevoel trekt binnen een paar minuten weer weg.

Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek?

 • Probeer in de 2 uur voor het onderzoek 1 liter water te drinken. U kunt gewoon naar het toilet gaan. U mag verder gewoon eten en drinken.
 • Gebruikt u medicijnen die we hieronder noemen? Dan vragen we u om hier (in overleg met uw behandelaar) tijdelijk mee te stoppen. Blijft u deze medicijnen slikken? Dan is de PET-CT-scan misschien niet betrouwbaar. Hieronder leest u welke medicijnen dit zijn en wanneer u ermee moet stoppen.
  • Kortwerkend octreotide (Sandostatine) of somatostatine: 24 uur voor het onderzoek mee stoppen
  • Langwerkend octreotide (Sandostatine LAR / Siroctid): 4 weken voor het onderzoek mee stoppen
  • Lanreotide (Somatuline): 4 weken voor het onderzoek mee stoppen
  • Pasireotide (Signifor): 4 weken voor het onderzoek mee stoppen
 • Tijdens de scan mag u geen kleding aanhouden waarin metaal zit. Denk bijvoorbeeld aan een rits, een riem of de sluithaakjes van uw beha.
 • Laat sieraden zoveel mogelijk thuis.
 • Bent u allergisch voor het contrastmiddel met jodium? Laat dit dan voor het onderzoek weten aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U kunt het ook vertellen aan de laborant die de voorbereidingen doet voor de PET-CT-scan.
 • Bent u (misschien) zwanger? Of geeft u borstvoeding? Laat dit dan voor het onderzoek weten aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U hoort dan of het onderzoek wel of niet door kan gaan.

Straling

U komt bij de PET-CT-scan in aanraking met straling via de radioactieve stof die we u geven. We beperken de straling tot het minimum. De radioactieve stof die u krijgt toegediend, is niet gevaarlijk. De meeste radioactieve straling verdwijnt binnen een paar uur weer uit uw lichaam.

De laboranten die het onderzoek uitvoeren, hebben iedere dag te maken met straling. Voor hun eigen veiligheid houden de laboranten daarom zoveel mogelijk afstand van u nadat we u de radioactieve stof hebben gegeven.

Kunt u iemand meenemen?

U mag een begeleider meenemen naar het ziekenhuis. Deze begeleider mag door de straling niet bij het onderzoek zelf aanwezig zijn.

We raden het u sterk af om kinderen of zwangere vrouwen mee te nemen naar het ziekenhuis als u een PET-CT-scan krijgt.

Na de PET-CT-scan kunt u gewoon weer veilig met iedereen contact hebben.

Hoe verloopt het onderzoek?

Inbrengen infuus en inwerken van de radioactieve stof

 • Een laborant haalt u op uit de wachtkamer. U gaat naar de voorbereidingskamer. In deze kamer gaat u op een stoel te zitten. De laborant legt u uit wat er gaat gebeuren.
 • Hierna krijgt u een infuus in een ader van uw arm.
 • We geven u de radioactieve stof via dit infuus. Deze stof heeft geen bijwerkingen.
 • De radioactieve vloeistof moet ongeveer 1 uur inwerken. Daarna kunnen we de PET-CT-scan maken. U blijft dit uur in de voorbereidingskamer.
 • U mag tijdens de inwerktijd iets lezen en/of naar muziek luisteren. Neemt u daarvoor dan uw eigen leesmateriaal, mp3-speler of mobiele telefoon met oordopjes/koptelefoon mee.
 • De medewerkers van de afdeling letten op u via een camera.
 • In de kamer is een drukbelletje. Hiermee kunt u in geval van nood een medewerker om hulp vragen. Er is altijd een laborant in de buurt. Die kan direct bij u komen als dat nodig is.
 • Na de inwerktijd plast u goed uit. Bij de voorbereidingskamer is een toilet. We vragen u om zittend te plassen. Daarna brengt een laborant u naar de PET-CT-scanner.

De PET-CT-scan

 • Voor de PET-CT-scan doet u alle kleding uit waarin metaal zit.
 • U doet sieraden af en losse gebitsprotheses uit.
 • U gaat op uw rug liggen op een smal bed. Uw hoofd gaat in een steun. Meestal liggen uw armen omhoog naast uw hoofd.
 • Tijdens de scan bent u alleen in de scanruimte. Medewerkers letten op u via een camera. Via de intercom kunt u met hen praten.
 • U kunt tijdens het maken van de scan naar de radio luisteren als u dat wilt.
 • Aan het begin van de scan schuift het bed een paar keer heen en weer door het apparaat.
 • Hierna schuift het bed stapsgewijs door de scanner.
 • Het maken van de PET-CT-scan duurt ongeveer een half uur. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen.
 • Eventueel maken we na de PET-CT-scan nog een CT-scan met een contrastmiddel met jodium. Dit contrastmiddel krijgt u via het infuus in uw arm.
 • Na de PET-CT-scan halen we het infuus uit uw arm. U kunt zich daarna aankleden en mag naar huis.

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 2 uur.

Hoe gaat het na het onderzoek?

Na het onderzoek mag u weer naar huis. Een groot deel van de radioactieve stof gaat binnen een paar uur uit uw lichaam via de urine. Het is daarom verstandig om goed te drinken na het onderzoek. Zo stimuleert u het plassen. De rest van de radioactiviteit verdwijnt in de loop van de tijd vanzelf.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De nucleair geneeskundige beoordeelt het onderzoek. Hij of zij maakt een verslag dat naar uw arts gaat. Uw arts vertelt u de uitslag van het onderzoek.

Productie van de radioactieve stof

De radioactieve stof wordt ‘s nachts gemaakt. De productie van de stof is erg ingewikkeld. Het kan daardoor gebeuren dat de geproduceerde stof niet helemaal goed is en wordt afgekeurd. Dit horen wij pas op de ochtend van uw onderzoek. Is de stof afgekeurd? Dan laten wij het u direct telefonisch weten. We moeten het onderzoek dan helaas verzetten naar een andere dag. Het kan zijn dat u dit bericht pas krijgt als u al onderweg bent, of zelfs al in het ziekenhuis bent. Wij begrijpen dat dit erg vervelend is.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 16.30 uur op telefoonnummer 088 979 22 43.

PET-CT-scan naar neuro-endocriene tumoren

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis