Patiënteninformatie misoprostol

De arts heeft bij u een miskraam vastgesteld en met u besloten om misoprostol (Cytotec®) tabletten te gebruiken voor de behandeling. Het voordeel van misoprostol is dat u deze behandeling thuis kunt ondergaan.

Specialismen en team

Afspraak en contact - Gynaecologie

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 24 22
ma t/m vr van 08.00 – 16.30 uur
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar, 088 979 72 45
ma t/m vr van 08.30 – 17.00 uur

Contact per e-mail

Afspraak en contact - Verloskunde

HMC Bronovo
HMC Westeinde 088 979 24 22
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Spoed (ook overdag) en buiten kantooruren 088 979 21 04

Contact per e-mail

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over patiënteninformatie misoprostol

De arts heeft bij u een miskraam vastgesteld en met u besloten om misoprostol (Cytotec®) tabletten te gebruiken voor de behandeling. Het voordeel van misoprostol is dat u deze behandeling thuis kunt ondergaan.

Werking

Misoprostol is een medicijn dat krampen van de baarmoeder veroorzaakt. Door deze krampen wordt het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder gedreven. Dit lukt bij 80-90% van de vrouwen, bij ongeveer 10-20% vindt alsnog een curettage plaats.

Gebruik

U krijgt 4 tabletten misoprostol. Deze moet u vaginaal inbrengen, bij voorkeur ’s ochtends. U brengt de tabletten zo diep mogelijk in de vagina, na het inbrengen 15 minuten blijven liggen. Indien de eerste dosis niet effectief is kan eventueel een tweede dosis gegeven worden na 48 uur.

Bijwerkingen

Misoprostol is in Nederland officieel alleen geregistreerd voor maagklachten. Het geeft als bijwerking krampen van de baarmoeder, en van deze bijwerking wordt nu gebruik gemaakt. Misoprostol heeft verder als bijwerkingen: diarree, buikkrampen, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, koude rillingen en geringe temperatuursverhoging, en soms koorts.

Na inname

Het kan een aantal uur tot een aantal dagen duren voordat de miskraam op gang komt. Een miskraam gaat gepaard met buikpijn en bloedverlies, meer dan u van een menstruatie gewend bent. U kunt hierbij stolsels en weefsel verliezen. Als de vruchtzak uit de baarmoeder gedreven is, worden het bloedverlies en de buikkrampen minder.

Pijnstilling

NSAID’s (bijvoorbeeld naproxen, ibuprofen, diclofenac) werken beter dan paracetamol. De maximale dosering vindt u in de bijsluiter, deze mag u niet overschrijden.

Na de behandeling

Na behandeling met misoprostol kunt u tot 6 weken wisselend bloedverlies bemerken. Mocht het bloedverlies na 6 weken niet gestopt zijn, neemt u dan contact op met de polikliniek gynaecologie.
De menstruatie komt na 4 tot 6 weken op gang, soms iets later. Mocht u opnieuw zwanger willen worden, hoeft u geen wachttijd aan te houden.

Risico op infectie

Na de behandeling staat de baarmoedermond nog een tijd open. Dit geeft een klein risico op infectie. Gedurende de tijd dat u bloedverlies heeft mag u daarom geen tampons gebruiken, niet vrijen, en niet zwemmen of in bad. Heeft u koorts (temperatuur boven 38,5°C) binnen 2 weken na de behandeling, neemt u dan contact op.

Controle op polikliniek

Twee weken na behandeling krijgt u een controle op de polikliniek om te kijken of de miskraam compleet is. Bij ongeveer 10-20% is er nog een (deel van de) vruchtzak aanwezig. Dan kan alsnog worden gekozen voor een curettage.

Telefoonnummers

Op maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek Gynaecologie/verloskunde HMC: 088 979 24 22

Buiten kantoortijden bellen naar het algemene HMC nummer 088 97 97 900 en vragen naar de dienstdoend arts assistent Gynaecologie.

Patiënteninformatie misoprostol

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis