Overmatige slaperigheid overdag

U valt overdag vaak zomaar in slaap, zonder dat u er iets tegen kunt doen. Of u bent overdag extreem vermoeid. Het is mogelijk dat dit het gevolg is van een slaapziekte. Bij het Slaapcentrum onderzoeken wij uw klachten en stellen de juiste diagnose. Vervolgens stellen we in overleg met u een effectief behandelplan op.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Westeinde
ma t/m vrij van 08.30 - 17.00 uur

Eerste afspraak en 
Vervolgafspraken en recepten
088 979 27 22 - keuze 2
Slaaponderzoeken 088 979 27 22 - keuze 1
Afdeling Slaappsychologie 
088 979 27 22 - keuze 3

Locatie

Cijfers

1.800 nieuwe patiënten per jaar
80 % geslaagde behandelingen bij slapeloosheid

Over overmatige slaperigheid overdag

U valt overdag vaak zomaar in slaap, zonder dat u er iets tegen kunt doen. Of u bent overdag extreem vermoeid. Het is mogelijk dat dit het gevolg is van een slaapziekte. Bij het Slaapcentrum onderzoeken wij uw klachten en stellen de juiste diagnose. Vervolgens stellen we in overleg met u een effectief behandelplan op.

Overmatige slaperigheid gedurende de dag noemen we ook wel hypersomnie. Hypersomnie is dus niet hetzelfde als vermoeidheid. Mensen met hypersomnie slapen erg vel en hebben overdag aanvallen van ongewild in slaap vallen. Hypersomnie kan veroorzaakt worden door:

 • slaapziekte (narcolepsie);
 • hypersomnie met een onbekende oorzaak (idiopatische hypersomnie);
 • slechte slaapkwaliteit door een andere slaapstoornis, zoals bijvoorbeeld een slaapademhalingsstoornis (slaapapneu-syndroom);
 • maar vaak is er gewoon sprake van een chronisch slaaptekort dat door gedrag wordt veroorzaakt.

Narcolepsie

Narcolepsie is een neurologische aandoening. Hierbij ontbreekt er een belangrijk stofje (hypocretine) in de hersenen die de waak en slaap reguleert. Mensen met narcolepsie hebben vaak:

 • vanaf de kinderjaren of vanaf de pubertijd onbedwingbare aanvallen van slaperigheid overdag;
 • aanvallen van krachtverlies bij positieve of negatieve emoties. Hierbij kan men door de benen zakken of dingen uit de handen laten vallen (kataplexie);
 • korte periodes van niet kunnen bewegen van armen en benen bij het in slaap vallen of wakker worden (slaapverlamming);
 • hallucinaties bij het in slaap vallen of wakker worden (hypnagoge hallucinaties).

Idiopatische hypersomnie

Ook mensen met deze aandoening hebben te maken met overmatige slaperigheid en vermoeidheid overdag. Als u aan deze aandoening lijdt, kunt u last hebben van extreem lange slaaptijden (meer dan 12 uur per etmaal). De oorzaak van dit ziektebeeld is onbekend.

Slaapapneu-syndroom

Apneu betekent 'zonder lucht’. Een slaapapneu is een pauze van de ademhaling van meer dan 10 seconden tijdens de slaap. U houdt dus even op met ademen, waardoor u wakker wordt. De ademhaling herstelt zich dan en u slaapt verder tot het volgende slaapapneu. Als dit heel vaak gebeurt, 15 keer per uur of meer, dan heeft dit grote gevolgen voor uw welbevinden. U slaapt slecht, soms zonder dat u dat zelf weet, en bent daardoor overdag erg moe. Daardoor kunt u overdag vaak zomaar in slaap vallen. Deze aandoening komt meestal voor in combinatie met snurkproblemen.

Het slaapapneu-syndroom behandelen wij in een speciaal spreekuur.

Slaperigheid door slaaptekort

Hierbij zijn mensen overdag slaperig door een tekort aan slaap in de nacht. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld drukke werkzaamheden of ploegendiensten. Voor een volwassene ligt een normale slaapduur tussen de 6 en de 9 uur slaap per nacht. Wat voor de een dus voldoende lange bedtijden zijn kan voor de ander te kort zijn.

Onderzoek naar overmatige slaperigheid

Narcolepsie en idiopathische hypersomnie zijn zeldzame ziekten. Bij onderzoek naar overmatige slaperigheid wordt daarom altijd ook gekeken naar veel voorkomende oorzaken voor slaperigheid overdag zoals een slechte slaapkwaliteit, bijvoorbeeld door slaapapneu of te korte en/ of onregelmatige bedtijden. Ook medicatie of psychologische problemen, zoals depressie, kunnen een toegenomen slaapbehoefte geven.

Bij verdenking op hypersomnie wordt vaak een serie onderzoeken gedaan. Een actigrafie om te kijken naar uw slaapritme, een nachtslaaponderzoek om uw slaapkwaliteit en slaapduur te onderzoeken en een dutjes tets) om de slaperigheid overdag te onderzoeken. Bij een sterke verdenking op narcolepsie op basis van deze onderzoeken wordt er soms een ruggenprik gedaan om het hypocretine in het hersenvocht te kunnen bepalen.

Meer informatie over deze onderzoeken vindt u op de pagina slaaponderzoek van het Slaapcentrum.

Behandeling

Afhankelijk van de uitslag van het onderzoek zal uw arts in overleg met u een behandeling op maat opstellen.
Deze kan bestaan uit:

 • het behandelen van eventuele onderliggende slaapstoornissen, zoals slaapapneu;
 • het stoppen van medicatie (in overleg met uw huisarts of specialist);
 • het reguleren van waak- en slaaptijden met behulp van een van de psychologen van het Slaapcentrum;
 • het doen van gereguleerde dutjes;
 • het voorschrijven van medicijnen.

Gerelateerde behandeling(en)

Overmatige slaperigheid overdag

Waarom HMC?

 • Zeer ervaren behandelteam
 • Geaccrediteerd door federatie voor Nederlandse slaapcentra
 • Behandeling van alle slaapproblemen
 • Behandeling van slaapproblemen bij kinderen
 • Moderne technieken
 • Slaaponderzoek thuis mogelijk
 • Grootste slaapcentrum in de regio Haaglanden