Overactieve blaas

Adviezen na een behandeling met botuline-toxine

U heeft een behandeling met botuline-toxine gehad vanwege een overactieve blaas. Het is van groot belang dat u na de behandeling een aantal adviezen opvolgt. De adviezen staan op deze webpagina.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Vragen of aanvragen van herhaalrecepten via E-consult in patientenportaal mijnHMC

Ook kunt u ma t/m vr contact opnemen met de polikliniek Urologie

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over overactieve blaas

U heeft een behandeling met botuline-toxine gehad vanwege een overactieve blaas. Het is van groot belang dat u na de behandeling een aantal adviezen opvolgt. De adviezen staan op deze webpagina.

Voldoende drinken

Er is vocht nodig om de blaas goed te spoelen. Daarom is het goed om dagelijks minimaal twee liter te drinken (twee liter is tien glazen of twaalf kopjes). U kunt water, sap, melk, limonade, thee, koffie en soep drinken. U kunt het beste drinken tussen het ontbijt en het avondeten. Als u in de loop van de avond te grote hoeveelheden drinkt, bestaat de kans dat u gedurende de nacht een of meerdere keren moet opstaan om te plassen.
Het is belangrijk dat u in de eerste week na de behandeling niet meer dan één glas per dag drinkt van een alcoholhoudende drank.

Pijn

Als u pijn hebt, mag u tot maximaal drie keer per dag twee tabletten 500 mg paracetamol innemen. U kunt het gebruik van dit medicijn afbouwen als de pijn afneemt.

Bloedverdunnende medicijnen

Als u voor de operatie bloedverdunnende medicijnen gebruikte zoals carbasalaatcalcium (Ascal®), acenocoumarol (Sintrommitis®) of fenprocoumon (Marcoumar®), mag u deze weer gaan gebruiken als uw uroloog dit heeft voorgeschreven. Voordat u naar huis gaat, hoort u van de arts of verpleegkundige wanneer u de antistollingsmedicijnen weer moet gebruiken.

De periode na de behandeling

Soms kan na de behandeling de urine iets bloederig (roodgekleurd) zijn. Dit komt doordat er op 10 tot 25 plaatsen in de blaasspier met een injectienaald vloeistof ingespoten is. U hoeft daar niet van te schrikken; dit is een normaal genezingsproces.
Om de genezing te bevorderen, is het verstandig om gedurende twee weken niet te fietsen. Het kan drie dagen tot drie weken duren voordat u resultaat merkt van de behandeling. Botuline-toxine werkt zes tot twaalf maanden. Als het middel uitgewerkt is, kan de behandeling herhaald worden.

Seksualiteit

Geslachtsgemeenschap na deze behandeling is toegestaan.

Complicaties

Als u thuis last krijgt van de onderstaande klachten, dan adviseren wij u om contact op te nemen met uw uroloog:

  • Bij koorts boven 38,5˚C of als u langer dan 24 uur 38,0˚C koorts heeft.
  • Als u niet meer kunt plassen, of niet volledig meer kunt uitplassen. Wacht u in dit geval niet langer dan 12 uur om het ziekenhuis te bellen.
  • Als u hevige buikpijn heeft die niet verdwijnt na het innemen van pijnstillers.
  • Als u meerdere dagen last heeft van bloed in de urine en het bloeden niet minder wordt en de urine donkerrood van kleur is.
  • Als u zoveel moeite heeft met plassen dat u het gevoel heeft de blaas niet helemaal leeg te kunnen plassen.
  • Als u veel vaker moet plassen dan voor de behandeling het geval was.

Contact

Deze webpagina geeft algemene informatie over de behandeling. Heeft u na het lezen van de webpagina nog vragen kijkt u dan op www.allesoverurologie.nl.

Continentie consulent: 088 979 60 24

Uw vragen kunt u ook stellen via e-consult via het patiëntenportaal ‘mijnHMC’. Kijk op: www.haaglandenmc.nl en kies voor ‘Mijn HMC’.
Houd uw DigiD code gereed.

Bij spoed bel de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Overactieve blaas

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis