Orale glucosetolerantietest (OGTT)

Met een orale glucosetolerantietest (OGTT) kunnen we bepalen hoe goed uw lichaam glucose verwerkt. Deze test is nodig om eventueel de diagnose suikerziekte (diabetes) te stellen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Polikliniek Pre-analyse
HMC Antoniushove
088 979 28 54
ma t/m vr 07.00 - 16.15 uur

Polikliniek Pre-analyse
HMC Bronovo
088 979 28 54
ma t/m vr 07.30 - 16.15 uur

Polikliniek Pre-analyse
HMC Westeinde
088 979 25 84
ma t/m vr 07.00 - 16.15 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over orale glucosetolerantietest (OGTT)

Met een orale glucosetolerantietest (OGTT) kunnen we bepalen hoe goed uw lichaam glucose verwerkt. Deze test is nodig om eventueel de diagnose suikerziekte (diabetes) te stellen.

Afspraak

Afspraak maken

Uw arts heeft bij het laboratorium een orale glucosetolerantietest voor u aangevraagd. Voor deze test moet u een afspraak maken met het laboratorium van HMC, via telefoonnummer 088 979 28 54.

U kunt ook een afspraak maken in mijnHMC. Dit is een beveiligde online omgeving waar u onder meer afspraken kunt maken en eventuele gegevens over uw behandeling bij HMC kunt inzien.
Lees hoe mijnHMC werkt

Heeft u zich al aangemeld voor mijnHMC? Dan kunt u als volgt een afspraak voor een OGTT maken:

 • Log in op mijnHMC
 • Klik op Agenda
 • Klik op Afspraak maken
 • Vink KCL (Laboratorium) aan
 • Volg de instructies

Kunt u niet naar een afspraak komen?

Bent u ziek of zwaar verkouden op de dag van het onderzoek? Bel ons dan zo snel mogelijk om een nieuwe afspraak te maken.

Voorbereiding

Op de dag van het onderzoek moet u nuchter te zijn. Dit betekent dat u niets mag eten, drinken en roken vanaf 22.00 uur op de avond voor het onderzoek tót aan het einde van het onderzoek. U mag wel water drinken en medicijnen innemen.

Meenemen

Neem de volgende zaken mee naar het onderzoek:

 • het aanvraagformulier
 • uw patiëntenpas
 • iets waarmee u zich kunt vermaken tijdens het wachten, zoals een boek of tijdschrift

Aanmelden

 • Kom bij voorkeur alleen naar het onderzoek, in verband met de drukte.
 • Meld u op de dag van het onderzoek op het afgesproken tijdstip bij de afdeling Bloedafname op de locatie waar u de afspraak heeft. Dat is in HMC Antoniushove, HMC Bronovo of HMC Westeinde.

Het onderzoek

U gaat naar de afnamekamer. Hier vindt een bloedafname plaats. Wij nemen bloed bij u af met een vingerprik. Een bloedsuikerapparaat meet de bloedsuikerwaardes die u nu heeft (op nuchtere maag). Als deze waardes vallen binnen de referentiewaardes, voeren we de orale glucosetolerantietest uit. We nemen een tweede keer bloed bij u af in de elleboogplooi. Vervolgens drinkt u een erg zoet drankje met 75 gram glucose. Dit drinkt u in ongeveer vijf minuten helemaal op. Hierna gaat u naar de wachtruimte, waar u ongeveer twee uur verblijft. Tijdens het onderzoek mag u niet eten en drinken, behalve een bekertje water. U mag zich lichamelijk niet inspannen. Meld u ten minste vijf minuten voor de afgesproken tijd weer op de afdeling Bloedafname. Hier nemen we opnieuw bloed af – uit uw arm –, zodat we de stijging van de glucose in uw bloed kunnen meten. Het onderzoek duurt ruim twee uur.

De uitslag

Het laboratorium stuurt de uitslag meestal één dag na het onderzoek naar uw behandelend arts. Deze bespreekt de uitslag met u.

Vragen

Heeft u nog vragen? Bel dan met het laboratorium via telefoonnummer 088 979 28 54 of
088 979 79 00. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur.

 

De afdeling Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde is ISO 15189 geaccrediteerd onder nummer M068.

Orale glucosetolerantietest (OGTT)

Waarom HMC?

 • Voor een goede diagnose voor, tijdens en na een behandeling beschikt HMC over een eigen laboratorium: het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium (KCL).