Orale glucose tolerantietest (OGTT) bij zwangere vrouwen

Uw arts of verloskundige heeft bij het laboratorium een Glucose Tolerantietest aangevraagd. Hiermee onderzoeken we of u zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuikerziekte) heeft. Op deze webpagina geven wij u informatie over dit onderzoek.

Afspraak en contact

Polikliniek Pre-analyse
HMC Antoniushove
088 979 28 54
ma t/m vr 07.30 - 16.15 uur

Polikliniek Pre-analyse
HMC Bronovo
088 979 28 54
ma t/m vr 07.30 - 16.15 uur

Polikliniek Pre-analyse
HMC Westeinde
088 979 25 84
ma t/m vr 07.30 - 16.15 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over de orale glucose tolerantietest (OGTT) bij zwangere vrouwen

Uw arts of verloskundige heeft bij het laboratorium een Glucose Tolerantietest aangevraagd. Hiermee onderzoeken we of u zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuikerziekte) heeft. Op deze webpagina geven wij u informatie over dit onderzoek.

Here you can find our information in English about Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) for pregnant women (Orale glucose tolerantietest (OGTT) bij zwangere vrouwen).

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Heeft u zwangerschapsdiabetes? Dan heeft u tijdens uw zwangerschap te veel glucose in uw bloed. Glucose is een soort suiker. Te veel glucose in uw bloed is niet goed voor uw baby. U loopt ook meer risico dat u blijvend diabetes (suikerziekte) krijgt.

Met een Orale Glucose Tolerantietest (OGTT) onderzoeken we of u zwangerschapsdiabetes heeft. Is dat zo? Dan kunt u hier iets aan doen door sommige dingen wel en andere dingen niet te eten. Soms geven we u ook medicijnen tegen zwangerschapsdiabetes.

Maken van een afspraak

De doktersassistent maakt samen met u een afspraak bij het laboratorium voor het onderzoek. Het laboratorium is op de afdeling Bloedafname. Ook maakt de doktersassistent een telefonische afspraak met u voor na het onderzoek. Tijdens deze telefonische afspraak bespreken we de uitslag van het onderzoek met u.

Het onderzoek start om 08.00 uur of 10.30 uur. In HMC Antoniushove is de afdeling Bloedafname op de begane grond, route oranje. In HMC Westeinde is de afdeling Bloedafname op de begane grond, route blauw. U vindt de afdeling Bloedafname in HMC Bronovo als u route 86 volgt. Meldt u alstublieft minstens 5 minuten voor het onderzoek op de afdeling Bloedafname.

Doel van het onderzoek

Met het onderzoek testen we hoe goed uw lichaam glucose verwerkt. Als uw lichaam dat niet zo goed kan, blijft er te veel glucose achter in uw bloed. U heeft dan zwangerschapsdiabetes.

Tijdens het onderzoek drinkt u een zoet drankje. We meten hoeveel glucose er in uw bloed zit voor en na dat u het drankje heeft gedronken.

Voorbereiding

Op de dag van het onderzoek moet u nuchter te zijn. Dit betekent dat u niets meer mag eten, drinken en roken vanaf 22.00 uur op de avond voor het onderzoek. U mag pas weer iets eten en drinken na het onderzoek. U mag wel water drinken en medicijnen innemen.

Hoelang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ruim 2 uur.

Het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de afdeling Bloedafname in het ziekenhuis waar u de afspraak heeft. Hier geeft u uw aanvraagformulier af aan de balie. Ook laat u uw patiëntenpas zien. Druk bij het aanmelden alstublieft de CITO knop in. Na het aanmelden gaat u naar de wachtruimte.

We nemen met een prik in een vinger en een prik in een arm een beetje bloed bij u af. Daarna krijgt u een zoet drankje. U kunt kiezen welk drankje u wilt:

  • een glucosedrank van 200 ml (waarin 75 ml glucose is opgelost)
  • een drankje met een citroen- of sinaasappelsmaak van 200 ml. We serveren dit drankje ijskoud.

Sommige vrouwen voelen zich misselijk na het drinken van het zoete drankje.

We nemen 2 uur na het drinken van het zoete drankje opnieuw bloed bij u af. Deze keer doen we dit uit uw arm.

U mag tijdens het onderzoek niet eten, drinken en roken. Ook mag u zich niet inspannen. U mag alleen water drinken. We raden u aan om een boek of iets anders mee te nemen. Zo heeft u iets te doen tijdens het onderzoek.

Glucose Dag Curve

Heeft u een maagverkleining (gastric bypass operatie) gehad? Dan doen we een ander onderzoek bij u. Door het drinken van het zoete drankje zou u namelijk last kunnen krijgen van klachten als diarree, misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn, zweten, trillen, een slap gevoel, hartkloppingen of flauwvallen. Dit andere onderzoek heet een Glucose Dag Curve. Soms vraagt de arts u ook om een Glucose Dag Curve te doen als u geen maagverkleining heeft gehad. 

We prikken bij dit onderzoek 3 keer bloed:

  • de eerste keer als u een tijd niets heeft gegeten en gedronken om 08.00 uur
  • de tweede keer om 12.00 uur
  • de derde keer om 16.00 uur

U mag tussen deze priktijden gewoon naar huis. 

Wachten tijdens het onderzoek

  • In HMC Bronovo brengt u de tijd tussen de 2 bloedafnames door in de wachtkamer voor de verpleegpost op de poli Gynaecologie. Deze wachtkamer is op de 2e verdieping (route 24). U meldt u 5 minuten voor de afgesproken tijd weer op het laboratorium voor de tweede bloedafname.
  • In HMC Antoniushove en HMC Westeinde brengt u de tijd tussen beide bloedafnames door in een speciale wachtkamer van de afdeling Bloedafname.

De uitslag

We hebben met u afgesproken wanneer we u bellen voor de uitslag. Meestal gebeurt dat binnen 2 werkdagen na het onderzoek.

Afmelden

Heeft u klachten die (kunnen) duiden op een besmetting met het coronavirus? Of bent u ziek op de dag van het onderzoek? Wilt u ons dan zo spoedig mogelijk bellen om een nieuwe afspraak te maken? U kunt hiervoor contact opnemen met de Polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer 088 979 24 22.

Kunt u om een andere reden niet naar de afspraak komen? Dan vragen we u om uw afspraak uiterlijk 24 uur voor het onderzoek te af te zeggen. U bereikt ons hiervoor maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren via telefoonnummer 088 979 24 22. We kunnen in uw plaats dan een andere patiënt helpen. Annuleert u uw afspraak niet op tijd? Dan brengen we het wettelijk geldend wegblijftarief in rekening.

Nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met het laboratorium. U kunt het laboratorium maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur bellen via telefoonnummer 088 979 28 54.

 

De afdeling Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde is ISO 15189 geaccrediteerd onder nummer M068.

Orale glucose tolerantietest (OGTT) bij zwangere vrouwen

Waarom HMC?

  • Voor een goede diagnose voor, tijdens en na een behandeling beschikt HMC over een eigen laboratorium: het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium (KCL).