Operatieve behandeling van spataderen

Binnenkort wordt u behandeld vanwege spataderen (varices). Met deze webpagina informeren wij u over verschillende manieren van behandelen door middel van een operatie. Uw chirurg of physician assistant stemt de medische behandeling af op uw specifieke situatie. De keuze voor een medische behandeling is afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de spataderen.

Afspraak en contact

Poliklinische vaatchirurgie in HMC Bronovo en HMC Westeinde.
Behandelingen van slagaders in HMC Westeinde.

HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 59
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over operatieve behandeling van spataderen

Binnenkort wordt u behandeld vanwege spataderen (varices). Met deze webpagina informeren wij u over verschillende manieren van behandelen door middel van een operatie. Uw chirurg of physician assistant stemt de medische behandeling af op uw specifieke situatie. De keuze voor een medische behandeling is afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de spataderen.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn uitrekkingen en verzakkingen van de onderhuidse aderen in de benen. Zij worden veroorzaakt door verslapping van de aderwand of door een hoge druk in de aderen, die ontstaat als aderkleppen onvoldoende werken. De achterliggende oorzaken van spataderen en de klachten waarmee ze gepaard gaan, verschillen van persoon tot persoon.

Door wie wordt u geopereerd?

U wordt geopereerd door de chirurg die u heeft gezien op de polikliniek, een collega-chirurg of een arts-assistent. Een arts-assistent is een afgestudeerde arts, die we in het HMC opleiden tot specialist of die in ons ziekenhuis ervaring opdoet. Arts-assistenten voeren ook zelfstandig (delen van) operaties uit. De medisch specialist is altijd eindverantwoordelijk voor de operatie. Door verschillende artsen in te zetten, kunnen we de operaties beter plannen. Zo houden we de wachttijden zo kort mogelijk. Wilt u liever dat de arts die u op de polikliniek heeft gezien, de operatie uitvoert? Laat dit dan weten aan de arts of het Opnamebureau.

Soorten behandelingen

1. Strippen

Strippen is het operatief verwijderen van de spatader en al zijn zijtakken in de lies of knieholte.

Deze operatie vindt plaats als er een te hoge druk is in de spataderen in de knie of liesholte omdat aderkleppen onvoldoende werken. We binden via een snee in de huid een draadje om de spataderen en hun zijtakken. Hierdoor valt de te hoge druk in de spataderen weg. Daarna verwijderen we de uitgerekte spataderen onderhuids via enkele kleine sneetjes. Het bloed blijft stromen via diepergelegen, gezonde aderen.

De behandeling vindt plaats onder algehele verdoving (narcose) of plaatselijke verdoving (ruggenprik). Bij jonge, gezonde mensen voeren we de operatie in de regel uit in een dagopname. Na de ingreep blijft u nog 2 tot 4 uur in het ziekenhuis.

Is een klinische ingreep noodzakelijk? Dan moet u één nacht in ons ziekenhuis blijven. U kunt in dit geval normaal gesproken de volgende ochtend naar huis.

Hoe lang duurt de ingreep?

De ingreep duurt ongeveer drie kwartier.

Na de operatie

We leggen aan het einde van de operatie een drukverband aan om uw been. Dit vermindert de kans op bloeduitstortingen. Eén à twee dagen na de operatie wordt het drukverband verwijderd. U krijgt een elastische kous aan. Deze kous moet u in ieder geval dragen tot we de hechtingen op de nacontrole verwijderen. Dit gebeurt ongeveer 7 - 10 dagen na de operatie. U mag de kous ‘s nachts uitdoen. Na de operatie is het been pijnlijk, met name op en rond de plek van de wond(en). U kunt Paracetamol gebruiken als pijnstiller.

Mogelijke complicaties

Mogelijke complicaties zijn een bloeding, een infectie van een van de wonden, of een trombose. Heeft u een zeer pijnlijke kuit, die flink gezwollen is? Dan bestaat de kans dat u een trombose heeft. De kans op complicaties is overigens gering bij deze ingreep.

Heeft u desondanks last van een van deze complicaties? Neem contact op met de Polikliniek Heelkunde via telefoonnummer: 088 979 43 59. ‘s Avonds of in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: 088 979 23 80.

2. Convolutectomie

Convolutectomie is het operatief afzonderlijk verwijderen van één of meerdere spataderen.

We kiezen voor deze operatie als de spataderen niet ontstaan door onvoldoende werking van de aderkleppen, maar er een andere oorzaak is. We verwijderen dan één of meer spataderen via kleine sneetjes. We plakken de wonden vervolgens met hechtpleisters af. Door een plaatselijke verdovingsinjectie, narcose of een ruggenprik voelt u niets van deze ingreep. We combineren deze ingreep soms met strippen (zie nummer 1 hiervoor).

Na de operatie

We leggen na de operatie een drukverband aan. Dit moet één à twee dagen blijven zitten. Dit vermindert de kans op bloeduitstortingen.

Mogelijke complicaties

Het verwijderen van de spatader is een veilige ingreep met weinig kans op complicaties. Ook bij deze ingreep bestaat er een gering risico op trombose, nabloeding en wondinfectie.

Nabehandeling

Bewegen is goed voor het herstel na deze operatie. Zodra u hiertoe in staat bent, mag u daarom al lopen. Probeer alleen niet te lang te staan. Het is verstandig om de eerste weken na de behandeling niet te sporten. Wanneer u zit, adviseren we u om uw been hoog te houden.

3. Perforantectomie

Perforantectomie is het operatief verwijderen van een verbindingsader tussen oppervlakkige en diepgelegen aderen.

We voeren deze operatie uit wanneer een van de verbindingsaderen is verwijd. U gaat voor deze operatie eerst langs het vaatlaboratorium. Hier tekenen we de precieze plek af waar de verbindingsader zich bevindt. Vervolgens voert de vaatchirurg of de physician assistant de ingreep uit. Deze verdooft u eerst lokaal met een injectie. Hierna zet hij of zij een klein sneetje om de verbindingsader op te zoeken. De behandelaar bindt de verbindingsader af met een hechting die niet oplost. Vervolgens hecht hij of zij de wond.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u een elastische kous aan. Deze moet u een week lang overdag dragen. U mag de kous ‘s nachts uitdoen. Zeven tot tien dagen na de ingreep verwijderen we de hechtingen.

Mogelijke complicaties

Het verwijderen van de spatader is een veilige ingreep. Er bestaat weinig kans op complicaties. Ook bij deze ingreep bestaat een gering risico op complicaties als trombose, nabloeding en wondinfectie.

Nabehandeling

Bewegen is goed voor het herstel na deze operatie. Zodra u hiertoe in staat bent, mag u daarom al lopen. Probeer alleen niet te lang te staan. Het is verstandig om de eerste weken na de behandeling niet te sporten. Wanneer u zit, adviseren we u om uw been hoog te houden.

Tot slot

Waarschuw uw arts van tevoren indien u overgevoelig bent voor pleisters, jodium of bepaalde geneesmiddelen!

Aarzel niet om contact op te nemen met de polikliniek Chirurgie/Heelkunde wanneer u nog vragen heeft.

U kunt de polikliniek Chirurgie/Heelkunde bereiken van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur via telefoonnummer: 088 979 43 59.

Bij complicaties ‘s avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer: 088 979 23 80.

Operatieve behandeling van spataderen

Waarom HMC?

  • Gespecialiseerde zorg binnen Universitair Vaatcentrum Leiden | Den Haag
  • Gebruik van de nieuwste technieken
  • Zorg volgens de laatste inzichten
  • Onderzoek naar nieuwe behandelingen
  • Samenwerking met verschillende specialismen in HMC en LUMC