Operatie van een hokkende vinger / trigger finger


U wordt geopereerd omdat u last heeft van een hokkende vinger, ook wel “trigger finger” of Tendovaginitis Stenosans (TVS) genoemd. Op deze webpagina leest u meer over uw aandoening en de behandeling ervan.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over Operatie van een hokkende vinger/ trigger finger

U wordt geopereerd omdat u last heeft van een hokkende vinger, ook wel “trigger finger” of Tendovaginitis Stenosans (TVS) genoemd. Op deze webpagina leest u meer over uw aandoening en de behandeling ervan.

Wat is een hokkende vinger?

Een hokkende vinger is een aandoening van de buigpezen in de hand. Deze aandoening zorgt voor pijn en beklemming wanneer u uw vingers wilt strekken. Een hokkende vinger ontstaat door een plaatselijke zwelling in de pees of een vernauwing van de peesschede. De peesschede is een glad omhulsel van de pezen, dat soepel bewegen van de pezen mogelijk maakt.

Door de zwelling in de pees of de vernauwing van de peesschede kan de pees moeilijk door de peesschede glijden. De pees loopt als het ware vast tijdens het buigen.

Klachten

Een hokkende vinger is een onschuldige, maar lastige aandoening. Het is vaak niet duidelijk waardoor de klachten ontstaan. Soms komt het door overbelasting, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn.

De klachten zijn meestal pijn bij het buigen of strekken van de vinger. Vaak is er uitstralende pijn naar de handpalm en de vinger zelf. Soms loopt de pees helemaal vast, waardoor de vinger of duim niet meer zelfstandig kan buigen of strekken. De vinger moet dan geholpen worden om te strekken of kan “op slot” zitten.

Als de hapering niet al te ernstig is, dan kan de ontsteking tot rust gebracht worden met een verdovende en ontstekingsremmende injectie (met corticosteroïden) in de peesschede. Een operatie is nodig wanneer de hapering ernstiger is of de injectie onvoldoende of slechts tijdelijk resultaat heeft. In uw geval is een operatie noodzakelijk.

Voorbereiding thuis voor de operatie:

  • Regel vervoer naar huis voor na de operatie. U mag niet autorijden tot de controle op de polikliniek (u bent niet verzekerd).
  • Meldt overgevoeligheden, bijvoorbeeld overgevoeligheid voor latex of pleisters.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals Fenprocoumon (Marcoumar), Acenoumarol (Sintrom), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto), Fraxiparine, Clopidrogel (Plavix), Dipyridamol (Persantin), Ticagrelor (Brilique), Prasugrel (Efient), Ascal, APC, Asprobruis, Aspirine, Diclofenac, Naproxen, Brufen of Voltaren? Dan moet u dit melden aan de plastisch chirurg.

De operatie

De operatie vindt poliklinisch plaats en duurt 20-30 minuten. U krijgt een plaatselijke verdoving. Met een kleine snee wordt de huid geopend. De peesschede wordt gekliefd (geopend) en ruimer gemaakt. De wond wordt hierna gehecht en u krijgt een drukverband.

Na de operatie

Houdt uw hand gedurende drie dagen zoveel mogelijk hoog in de mitella. Uw vingers kunt u voorzichtig bewegen. Maak daarbij een beweging alsof u piano speelt.

Na vijf dagen kunt u zelf het drukverband verwijderen. U doet een pleister op de wond. Heeft u een steunkousje (tubigrip) meegekregen? Dan kunt u dit vanaf nu dragen. Het steunkousje helpt om de zwelling van de hand tegen te gaan. Als u pijn heeft na de operatie dan kunt u paracetamol gebruiken.

Controle

U krijgt een afspraak mee voor een controle op de polikliniek Plastische Chirurgie. Deze controle vindt tien tot 14 dagen na de operatie plaats. Bij deze afspraak worden de hechtingen verwijderd en krijgt u verdere adviezen mee.

Complicaties

Over het algemeen is dit een veilige operatie met weinig kans op complicaties.

Voor elke operatie geldt dat risico’s zoals een nabloeding of wondinfecties nooit helemaal kunnen worden uitgesloten.

Hoewel de operatie een zeer goede kans op genezing biedt, kan niet worden uitgesloten dat de aandoening terugkeert.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan zal de plastisch chirurg of de verpleegkundige van de polikliniek ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Operatie van een hokkende vinger / trigger finger

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis