Operatie van een ganglion

U wordt geopereerd omdat u last heeft van een ganglion. Hier leest u meer over uw aandoening en de behandeling ervan.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over operatie van een ganglion

U wordt geopereerd omdat u last heeft van een ganglion. Hier leest u meer over uw aandoening en de behandeling ervan.

Wat is een ganglion?

Een ganglion is een zwelling die uitgaat van een pees of gewricht. In de zwelling zit een geleiachtige vloeistof.

Een ganglion kan bij elk gewricht of pees voorkomen. De zwelling verandert spontaan van grootte en kan soms volledig verdwijnen. De oorzaak van een ganglion is vaak overbelasting. Als een ganglion groeit of irritatie geeft, dan is dit vaak een reden om deze te verwijderen. Dit gebeurt door middel van een operatie.

Voorbereiding op de operatie:

 • De plastisch chirurg bespreekt de operatie met u tijdens uw bezoek aan de polikliniek.
 • Na het consult bij de plastisch chirurg wordt voor u de afspraak gemaakt voor de operatie op de operatiekamers of op de poliklinische operatiekamers. De locatie is afhankelijk van waar op het lichaam de ganglion zich bevindt. U krijgt een afspraak bij de anesthesist als de operatie op de operatiekamers zal plaatsvinden (onder narcose of met verdoving van de gehele arm). Is alleen lokale verdoving voldoende, bijvoorbeeld bij een ganglion van de vinger? Dan hoeft u niet langs de anesthesist.
 • Meldt het de plastisch chirurg wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Bloedverdunnende medicijnen zijn bijvoorbeeld Fenprocoumon (Marcoumar), Acenoumarol (Sintrom), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto), Fraxiparine, Clopidrogel (Plavix), Dipyridamol (Persantin), Ticagrelor (Brilique), Prasugrel (Efient), Ascal, APC, Asprobruis, Aspirine, Diclofenac, Naproxen, Brufen of Voltaren.
 • Meldt overgevoeligheden, bijvoorbeeld overgevoeligheid voor latex of pleisters.
 • Wordt u geopereerd op de operatiekamers? Dan wordt u opgenomen op de dag van operatie. U moet dan nuchter zijn. Voor de operatie krijgt u alle praktische informatie in een brief of telefonisch. Ondergaat u een poliklinische operatie (onder lokale verdoving)? Dan moet u een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig zijn. U hoeft dan niet nuchter te zijn.

Operatie

Tijdens de operatie wordt de ganglion verwijderd, inclusief een stukje van het gewrichtskapsel of de peesschede. De wond wordt gesloten met oplosbare of niet oplosbare hechtingen. Soms wordt een drukverband of gipsspalk voor korte duur aangelegd. Dit gebeurt dan om rust te geven aan het deel van uw lichaam waar de operatie heeft plaatsgevonden.

Na de operatie:

 • U kunt pijn hebben als de verdoving is uitgewerkt. De anesthesist spreekt de pijnstilling na de operatie met u af.
 • Houdt uw hand hoog (hartstreek of hoger). Heeft u een mitella (draagdoek) gekregen? Draag de hand dan hoog in de mitella overdag en gebruik ’s nachts een kussen in bed om uw hand hoog te houden.
 • U mag uw vingers voorzichtig bewegen, maar niet intensief strekken of buigen. Ook moet u zwaar tillen vermijden.
 • U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek. Niet oplosbare hechtingen worden na 12-14 dagen verwijderd.

Complicaties

De kans op infectie of nabloeding is erg klein. Voor elke operatie geldt dat risico’s zoals nabloeding of infectie nooit geheel kunnen worden uitgesloten.

Wordt de plek waar u bent geopereerd rood of heeft u veel last van pijn? Dan moet u meteen contact opnemen met het ziekenhuis. Het is belangrijk om te weten dat een ganglion kan terugkeren!

Tot slot

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie
Telefoon: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de
Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

 

Operatie van een ganglion

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis