Operatie van een aneurysma in de hersenen (clipping)

Een aneurysma in de hersenen is een uitstulping in de wand van een slagader in de hersenen. Om te voorkomen dat deze scheurt, plaatsen we een klemmetje dat de bloedtoevoer naar het aneurysma afsluit.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Polikliniek Neurochirurgie Antoniushove
088 979 70 07
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Polikliniek Neurochirurgie Westeinde
088 979 43 65
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Spoedeisende Hulp (SEH) HMC Westeinde
088 979 23 80
Spoed, buiten kantooruren

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over de operatie van een aneurysma in de hersenen (clipping)

Een aneurysma in de hersenen is een uitstulping in de wand van een slagader in de hersenen. Om te voorkomen dat deze scheurt, plaatsen we een klemmetje dat de bloedtoevoer naar het aneurysma afsluit.

Wat is een aneurysma in de hersenen?

Oorzaak

Een aneurysma is een uitstulping in een slagader. U kunt dit vergelijken met een kapotte buitenband van een fiets. Als er een gat in de buitenband zit, puilt op die plaats de binnenband naar buiten. Als er in de wand van de hersenslagader een dunne plek zit, puilt de wand daar ook uit. Dat komt door de bloeddruk in de slagader. In de loop van enkele jaren kan het aneurysma groter worden. Op den duur kan het barsten, waardoor een hersenbloeding ontstaat.

Klachten

Een aneurysma hoeft geen klachten te veroorzaken. Soms ontdekken we een aneurysma bij toeval. Als u wel klachten heeft, zijn dat meestal hoofdpijn of uitval van lichaamsfuncties. In het ergste geval krijgt u een hersenbloeding.

Behandeling

We kunnen het gevaar van een aneurysma wegnemen, door de toevoer van bloed erheen te stoppen. Dat doen we door een klemmetje te plaatsen op de 'hals' van het aneurysma. Het Engelse woord voor een klemmetje is 'clip'. Vandaar dat we deze ingreep ook wel 'clipping' noemen.

aneurysma hersenen clipping fig 01

Risico’s

Alle operaties hebben een bepaald risico. Dat geldt dus ook voor een clipping van een aneurysma. Het belangrijkste risico van deze operatie is dat uw hersenweefsel beschadigd raakt. Daardoor kunnen uitvalsverschijnselen ontstaan, zoals tijdelijke of blijvende verlamming. Andere risico’s zijn het ontstaan van een bloeding, vochtophoping in de hersenen (hersenoedeem), epilepsie of een infectie. Als een bloeding of hersenoedeem ontstaat, kunt u last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, braken, verwardheid, zenuwaanvallen en toenemende sufheid. Het risico dat u overlijdt door deze operatie, is zeer klein. De neurochirurg bespreekt de risico's met u vóór de operatie.

Voorbereiding

Preoperatief spreekuur

We plannen zo snel mogelijk een afspraak voor het preoperatieve spreekuur (POS). Tijdens deze afspraak, spreekt u met de anesthesioloog. Deze arts zorgt voor de verdoving tijdens de operatie. Soms gaat u meteen na uw gesprek met de neurochirurg door naar het preoperatieve spreekuur.

De anesthesioloog vertelt u over de verschillende manieren die er zijn om u te verdoven. Ook bespreekt de anesthesioloog met u welke medicijnen u (heeft) gebruikt. U krijgt een kort lichamelijk onderzoek. Als het nodig is, krijgt u extra onderzoeken, zoals een bloedonderzoek, een hartfilmpje (ECG) of een röntgenfoto van de borst. Mogelijk verwijzen we u hiervoor door naar een andere arts, bijvoorbeeld een cardioloog of internist.

Kunt u niet naar de afspraak komen?

Heeft u een probleem waardoor u niet op tijd naar een afspraak met HMC kunt komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de polikliniek Neurochirurgie – uiterlijk 24 uur voor de afspraak. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. U kunt zich afmelden van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantooruren. Als u een afspraak niet of te laat afmeldt, moeten we de afspraak helaas in rekening brengen.

Zorg regelen

Maak goede afspraken met mensen die voor u kunnen zorgen als u terugkomt uit ziekenhuis. Maak deze afspraken voordat u naar het ziekenhuis gaat. Denk aan uw familie, buren of vrienden. Zij kunnen na uw operatie een aantal zaken voor u doen, zoals eten koken, schoonmaken en huisdieren verzorgen. In de eerste weken na de operatie kunt ie namelijk nog niet alles doen wat u daarvóór deed.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan bespreekt de neurochirurg met u hoeveel dagen voor de operatie u hiermee moet stoppen. Na de operatie bespreken we met u wanneer u weer met deze medicijnen mag beginnen.

Eten en drinken

Op de dag van de operatie moet u nuchter zijn vanaf 00.00 uur 's nachts. Dit betekent dat u vanaf dat moment niets meer mag eten en drinken. Sommige medicijnen mag u wel innemen. Dit bespreekt de verpleegkundige met u.

Opname

Op de dag dat u naar het ziekenhuis gaat voor de operatie, heeft u een gesprek met de verpleegkundige. Deze bereidt u voor op de operatie. U kunt dan ook vragen stellen. Soms nemen we bloed bij u af, als de arts hierom vraagt. U krijgt een bandje om uw pols met uw naam, geboortedatum en afdeling.

Operatie

Het tijdstip waarop de chirurg u opereert, is niet altijd precies aan te geven. De operatie die plaatsvindt vóór uw operatie kan bijvoorbeeld langer duren dan verwacht. Soms komt er een spoedoperatie tussendoor. Als u aan de beurt bent, brengt de verpleegkundige u naar de operatiekamer.

De anesthesioloog geeft u een volledige verdoving, ofwel narcose. Als u onder narcose bent, zetten we uw hoofd in een speciaal frame, zodat het goed vastligt. Daarna scheren we een deel van uw hoofdhaar af, op de plek waar de neurochirurg gaat opereren. De chirurg maakt vervolgens een snee in de huid, zodat de schedel zichtbaar is. Daarna maakt de chirurg een luikje in de schedel.

De hersenen zijn nu zichtbaar, net als het aneurysma. De chirurg maakt het hersenvlies rondom de hersenen los en plaatst een klemmetje op de ‘hals’ van het aneurysma. Dit klemmetje sluit de bloedtoevoer naar het aneurysma af.
De chirurg sluit het hersenvlies, zodat er geen hersenvocht kan lekken. Vervolgens zet de chirurg het luikje terug in de schedel en maakt het vast met kleine plaatjes en schroefjes. Soms plaatst de chirurg onder de huid een kleine slangetje dat vocht en bloed afvoert uit de wond. Dit noemen we een wonddrain. Daarna hechten we de huid.

Na de operatie

Intensive Care

Na de operatie verblijft u meestal één nacht op de Intensive Care (IC) voor extra bewaking.
Na één dag verwijderen we het drukverband en de wonddrain, als u die heeft.
De verpleegkundige controleert regelmatig uw bloeddruk, hartslag, temperatuur, zuurstofgehalte, ademhaling, kracht, bewustzijn, pupillen en wond.

Verpleegafdeling

Als u de IC verlaat, gaat u naar de verpleegafdeling. Hier mag u na drie dagen uw haar wassen en voorzichtig drogen.
U mag meer gaan bewegen. Hoeveel u beweegt, hangt af van de klachten die u heeft bij het bewegen. Als het nodig is, krijgt u hulp van een fysiotherapeut en verpleegkundige.
Elke dag komt de zaalarts bij u langs. De arts controleert de wond en kijkt hoe het met u gaat. U verblijft in totaal ongeveer vijf dagen in het ziekenhuis. Soms is dit korter. De arts spreekt met u af wanneer u weer naar huis kunt. Als u het ziekenhuis verlaat, geven we u tips mee voor thuis. Ook maken we een afspraak voor een controle in de polikliniek.

Pijn

U kunt na de operatie wond- of hoofdpijn hebben. De verpleegkundige vraagt u daarom regelmatig hoeveel pijn u heeft en past de medicijnen daarop aan.
Vaak voelt u enkele dagen pijn, wanneer u kauwt of uw mond opent. Dat komt doordat de chirurg tijdens de operatie de kauwspier heeft doorgesneden.

Wanneer moet u contact opnemen met HMC?

Bel de poliklliek, als u klachten krijgt zoals:

  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • koorts
  • vocht of pus uit de wond

Controle

Na tien tot veertien dagen kunt u de hechtingen laten verwijderen bij de huisarts. Uw arts bespreekt met u wanneer dit gebeurt. U komt twee maanden na de operatie nog voor controle in de polikliniek. Hebben we nog geen CT-scan gemaakt toen u in het ziekenhuis lag, om de positie van de clip te bepalen? Dan maken we hiervoor een afspraak, voorafgaand aan uw bezoek aan de polikliniek.

Gerelateerde behandeling(en)

Operatie van een aneurysma in de hersenen (clipping)

Waarom HMC?

  • Complexe neurochirurgische operaties zoals hersentumoren
  • Uitgebreide wervelkolomchirurgie
  • Behandeling van rug- en nekhernia’s
  • Behandeling van stenose
  • Letsel aan het hoofd of wervelkolom door een ongeval