Operatie bij kinderen die scheelzien

Uw kind ziet scheel. Met een operatie zet de oogarts de ogen recht. Dit heet ook wel een strabismus operatie. Hier leest u meer over operatie en nazorg.

Afspraak en contact

088 979 23 30
ma t/m vr van 08.30 – 16.30 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over een operatie bij kinderen die scheelzien

Uw kind ziet scheel. Met een operatie zet de oogarts de ogen recht. Dit heet ook wel een strabismus operatie. Hier leest u meer over operatie en nazorg.

U bent met uw kind bij de oogarts en orthoptist geweest. De orthoptist is de deskundige die de samenwerking tussen de ogen meet. Hij weet veel van dubbelzien, scheelzien en luie ogen. De oogarts en de orthoptist hebben in overleg met u besloten dat uw kind wordt geopereerd. Hieronder geven we meer uitleg.

Operatie bij scheelzien

Bij scheelzien kijken de ogen niet dezelfde kant op. Ze kijken naar binnen, buiten, omhoog of omlaag. Mensen noemen scheelzien soms ook loensen. Sommige kinderen zien scheel met één oog, anderen met allebei de ogen. De oogarts opereert meestal allebei de ogen van uw kind. Daardoor komen ze zoveel mogelijk dezelfde kant op te staan. De operatie gebeurt onder narcose (volledige verdoving). Gaat alles goed? Dan kan uw kind dezelfde dag weer naar huis.

Voorbereiding

Voor kinderen kan een bezoek aan de oogarts erg spannend zijn. Daarom besteden wij extra aandacht aan de begeleiding van onze jongste patiënten. We hebben een speciaal kinderspreekuur. Dit is voor kinderen die slecht zien, scheelzien of een lui oog hebben. U en uw kind komen ongeveer een week voor de operatie op het kinderspreekuur. Daar spreekt u de oogarts en de orthoptist. De orthoptist meet tijdens het spreekuur welke oogspieren we bij de operatie moeten verplaatsen of inkorten.

Uw kind krijgt druppels in de ogen. Zo kunnen wij de ogen goed onderzoeken. Hierdoor kan uw kind een tijdje wazig zien. Ook kan het last hebben van licht. Deze klachten kunnen tot de volgende ochtend duren. Neem daarom een zonnebril (liefst met UV-filter) of pet met klep mee naar het spreekuur. Die kan uw kind dan na het onderzoek dragen. De afspraak duurt 1 tot 2 uur. Wij raden u daarom aan iets te eten en te drinken mee te nemen. De druppels kunnen na het inbrengen een beetje prikkelen. Meestal houdt dat snel op.

De opname

Op de dag van de operatie brengt de verpleegkundige u en uw kind naar de kamer. Ze vertelt wat er die dag gaat gebeuren. Meestal nemen we de temperatuur op en wegen we uw kind. Ook krijgt uw kind een naambandje om de pols en een operatiejasje aan.

De operatie

Eén van de ouders of verzorgers mag mee naar de operatiekamer. U mag daar blijven tot uw kind slaapt. U wacht daarna in de wachtkamer. We halen u na de operatie op.

De anesthesioloog (verdovingsarts) brengt uw kind onder narcose. Dit is een soort verdoving. Hierbij lijkt het net alsof uw kind slaapt. Daarna begint de operatie van de oogspieren. De oogspieren liggen aan de buitenkant van de oogbol. De oogarts draait het oog voorzichtig opzij. Daardoor kan hij beter bij de oogspieren komen. Het oog blijft hierbij gewoon in de oogkas zitten. De oogarts maakt de oogspieren tijdens de operatie iets korter of verplaatst ze. Wat de oogarts precies doet, hangt af van de stand van het oog. De oogarts maakt de oogspieren daarna weer vast aan de oogbol. Dit doet hij met hechtingen, die na een tijdje vanzelf verdwijnen. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.
Na de operatie gaat uw kind naar de uitslaapkamer. U hoort het van de verpleegkundige als u naar de uitslaapkamer kunt komen. U bent er dus bij als uw kind wakker wordt. Als uw kind weer wakker is, mag u samen terug naar de verpleegafdeling. De oogarts komt daar bij uw kind langs. Hij bespreekt met u wanneer uw kind naar huis mag. Vaak kan dat al op de dag van de operatie.

Na de operatie

Adviezen voor thuis

 • De ogen van uw kind zijn na de operatie rood. Soms prikken ze. Het kan zijn dat uw kind de ogen moeilijk kan openhouden. Soms doen de ogen ook een beetje pijn. Uw kind mag tegen de pijn paracetamol nemen. Let u erop dat de hoeveelheid paracetamol die uw kind neemt past bij het gewicht en de leeftijd. Heeft uw kind erg veel pijn? Bel dan met de polikliniek Oogheelkunde.
 • U krijgt een recept mee voor oogzalf of oogdruppels. Deze middelen zorgen ervoor dat uw kind geen infectie krijgt.
 • Uw kind kan tijdelijk dubbelzien. Dit gaat meestal vanzelf over. U kunt het dubbelzien tijdens de controle bespreken met de oogarts.
 • Uw kind mag tot 2 weken na de operatie niet zwemmen in chloorwater (zwembad) of in de zee.
 • Komt er groenige of gelige pus uit het oog? Neem dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde. Heel soms kan uw kind een oogontsteking krijgen na de operatie. Die oogontsteking behandelen we dan met medicijnen.

Controle

Binnen 2 weken na de operatie controleren we de stand van de ogen van uw kind. U krijgt hiervoor een afspraak bij de orthoptist en de oogarts.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan met de polikliniek Oogheelkunde. U kunt uw vragen ook stellen tijdens het kinderspreekuur voor de operatie. Wij helpen u graag verder!

Operatie bij kinderen die scheelzien (strabismus operatie)

Waarom HMC?

 • Polikliniek in de buurt
 • Vaak vaste kinderarts
 • Zorg voor kind en ouders
 • Pedagogische zorg op de afdeling
 • Speciale spreekuren
 • Kennismaking vooraf bij opname
 • Mogelijkheid te overnachten
 • Samenwerking met academische ziekenhuizen