Operatie bij hernia-achtige klachten

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove, HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 60
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

Patiënten per jaar:
2.548 hoofdpijn
3.757 beroerte (CVA/TIA)
5.154 hernia (rug en nek)
1.393 carpaal tunnel syndroom (CTS)
1.861 Parkinson
952 multiple sclerose (MS)
1.933 epilepsie

Over operatie bij hernia-achtige klachten

Hernia nuclei pulposi (HNP) operatie

Een hernia nuclei pulposi is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Er zijn meerdere varianten van een hernia, maar de behandeling is in de meeste gevallen hetzelfde namelijk verwijdering van het uitstulpende gedeelte dat op de zenuwwortel drukt. Belangrijk om te realiseren is dat de zenuwwortel hierna wel kan opzwellen, hetgeen kan leiden tot aanhouden, soms zelfs tot toenemen, van de uitstralende pijn in uw been. Daarnaast kunt u rugpijn hebben door de operatie, maar ook doordat de tussenwervelschijf door verwijdering van de uitstulping iets kan inzakken.

Kanaalstenose operatie (interarcuaire kanaalverwijding of laminectomie)

Het wervelkanaal is de ruimte middenin de wervelkolom en deze loopt vanaf de schedel naar de stuit. Hierin bevindt zich het zenuwstelsel wat de prikkelgeleiding verzorgt van de hersenen naar de rest van het lichaam en terug. Bij een kanaalstenose is er sprake van een vernauwing van het wervelkanaal, waardoor zenuwwortels van de cauda equina (staart met zenuwwortels) worden afgekneld. De vernauwing kan meerdere oorzaken hebben (onder andere uitstulping van de tussenwervelschijf, ophoping van een tussenwervelschijf en/of artrose van de facetgewrichten). Door middel van een interarcuaire kanaalverwijding (tussen de wervelbogen door) of laminectomie (verwijderen van een of meer wervelbogen) kan deze vernauwing worden opgeheven. Net als voor de bovenbeschreven hernia- operatie geldt dat klachten tijdelijk kunnen aanhouden of toenemen, doordat de zenuwwortels voor een bepaalde tijd bekneld zijn geweest. Daarnaast kunt u ook in meer of mindere, vergeleken met voor de operatie, rugpijn hebben.

Na de operatie

Voor beide soorten operaties is de nabehandeling hetzelfde.

 • Platliggen:

Tot 3 uur na aankomst op de verkoever moet u plat op uw rug blijven liggen. Daarna gaat de verpleegkundige van de afdeling u uit bed begeleiden, dit op geleide van de pijn. Het mobiliseren zal een paar keer samen met u gedaan worden. Als het mobiliseren onder begeleiding goed gaat mag u dit zelf gaan doen. Wissel het lopen, zitten en liggen regelmatig af. Pas op met veelvuldig en onverwacht buigen van de rug.
Let op: zitten kan de meeste pijn veroorzaken, omdat dit het meest belastend voor de rug is.

 • Drain:

In de wond bevindt zich een drain, die overtollig wondvocht afvoert. De drain wordt de volgende ochtend verwijderd als deze niet veel geproduceerd heeft.

 • Infuus:

Voor de operatie krijgt u via een infuusnaaldje een infuus ingebracht. Via het infuus kan pijnstiller en vocht worden toegediend. ‘s Avonds wordt het infuuszakje verwijderd. Het naaldje blijft zitten en wordt voor uw ontslag verwijderd.

 • Catheter:

Het kan gebeuren dat u moeilijk kunt plassen. Er wordt dan met behulp van een bladderscan een echo van de blaas gemaakt om te kijken hoeveel urine er nog in de blaas aanwezig is. Er kan dan besloten worden om de blaas te legen met behulp van een catheter. Deze catheter wordt direct weer verwijderd.

 • Pijn:

De uitstralende pijn in één of beide benen die u voor de operatie had, zal na de operatie niet meteen geheel verdwenen zijn( zie de beschrijving operaties hierboven).
Deze pijnklachten kunnen in wisselende mate nog enkele weken aanhouden. Dit komt doordat de zenuwwortel bekneld is geweest en kan opzwellen nadat de beknelling is opgeheven. Daarbij kunt u rugklachten ervaren door de operatie. Deze rugklachten kunnen nog enkele weken
aanhouden.

Belangrijk!
Wanneer u erge pijn heeft, aarzelt u dan niet om pijnstillers te vragen.

 • Fysiotherapie:
  • De dag na de operatie komt de fysiotherapeut ‘s morgens bij u langs om oefeningen met u te doen.
  • U krijgt bij ontslag een verwijzing mee voor uw eigen fysiotherapeut.
  • Voor thuis krijgt u een oefenprogramma mee dat u een aantal keren per dag zelfstandig moet uitvoeren.
 • Hechtingen:
  • U mag zelf na een week de huidstrips verwijderen.
  • Als er hechtingen aanwezig zijn mogen deze na een week door de huisarts verwijderd worden. U kunt hiervoor bellen met de praktijk van uw huisarts.

Ontslag

Als de operatie ongecompliceerd is verlopen en het mobiliseren goed gaat, dan mag u de dag na de operatie naar huis. Dit krijgt u in de loop van de dag te horen na overleg met de zaalarts, eventueel de neurochirurg en de fysiotherapeut. Voorwaarde is wel dat u regelmatig uit bed komt en trap kunt lopen. Langere tijd achter elkaar zitten is vaak nog moeilijk. Het is dan verstandig om even rond te lopen of te gaan liggen.

Ongeveer 6 tot 8 weken na ontslag komt u voor controle op het spreekuur van de neurochirurg. Deze afspraak wordt voor u gemaakt en krijgt u mee op een afsprakenkaart.

Gemiddeld gaan patiënten 2 tot 4 weken na de operatie weer aan het werk, natuurlijk afhankelijk van het herstel. De hervatting van werk regelt u zelf in overleg met de bedrijfsarts. De neurochirurg kan slechts advies geven over belasting onderrug. Indien de bedrijfsarts informatie wil hebben over de uitgevoerde operatie en te verwachten herstel kan hij of zij deze gegevens schriftelijk opvragen mits u hiervoor toestemming geeft.

Door de operatie kan de stabiliteit van de rugspieren zijn verminderd. Hierdoor kunt u en vermoeid gevoel hebben in de onderrug na de operatie. Deze klachten zullen in de loop van enkele weken verbeteren. Vanwege bovenstaande adviseren wij wel begeleiding door de fysiotherapeut.
Het duurt ongeveer een halfjaar voordat uw rug weer op
maximale sterkte is.

Complicaties

De kans op complicaties bij een herniaoperatie is zeer klein. Er zijn een aantal complicaties die bij de operatie kunnen optreden:

 • Wondinfectie
 • Lekkage van hersenvocht uit het wervelkanaal
 • Nabloeding
 • Beschadiging van de zenuwwortel. Dit veroorzaakt verminderde spiercontrole of een afname van het gevoel in het gebied van de zenuw.

Mochten een van deze klachten zich voordoen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Neurologie van maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.00 uur en van 14.00 -
16.00 uur via telefoonnummer: 070 – 312 24 48. Buiten deze tijden en in het weekend kunt u bellen met het algemene telefoonnummer van HMC Bronovo: 070 - 312 41 41 en vragen naar de Spoedeisende Hulp.

Leefregels voor thuis

 • U krijgt een folder hernia of stenose van de lage rug mee van de fysiotherapeut.
 • Het is verstandig de oefeningen elke dag 3 keer te doen. Neem in de eerste week contact op met uw fysiotherapeut.
 • Vermijd voor de rug belastende houdingen en bewegingen zoals u dit na de operatie geïnstrueerd heeft gekregen.
 • Vermijd langdurig werk in gebogen houding.
 • Zwemmen, fietsen en andere sporten kunt u hervatten na overleg met uw fysiotherapeut.
 • Lange autoritten regelmatig onderbreken. Het is dan raadzaam om even te lopen.
 • Blijf letten op uw zithouding. Ook in de auto.

Tot slot

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Neurologie. De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 12.00 uur en van 14.00 -
16.00 uur via telefoonnummer: 070 – 312 24 48

Operatie bij hernia-achtige klachten

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis