Operatie bij een buigpeesletsel

U ondergaat een operatie vanwege een buigpeesletsel. Op deze webpagina geven we u informatie over aandoening en behandeling.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over Operatie bij een buigpeesletsel

U ondergaat een operatie vanwege een buigpeesletsel. Op deze webpagina geven we u informatie over aandoening en behandeling.

Wat is een buigpeesletsel?

Een buigpeesletsel is een doorsnijding van de buigpezen van uw hand, ook wel de flexoren genoemd. Per vinger heeft u twee buigpezen: de lange buigpees (m. flexor digitorum profundus, tot aan het topje van de vinger) en de korte buigpees (m. flexor digitorum superficialis, aanhechting vlak boven het middelste vingergewricht).

Aanvullend onderzoek

De arts voert lichamelijk onderzoek uit. Hij controleert daarbij of de buigpezen intact zijn. Als dit onduidelijk is, kan er een echo worden gemaakt. Bij een groter letsel wordt eventueel een röntgenfoto gemaakt om de botstructuren te controleren.

Behandeling

Hechten van de buigpezen

Tijdens de operatie hecht de chirurg de pezen en opereert eventueel omliggende problemen aan uw vinger of hand. Daarna wordt de wond gesloten door middel van hechtingen.

Handtherapie

Na de operatie komt u binnen twee tot vijf dagen bij de handtherapeut. Deze verwijdert het verband, controleert de wond en geeft u een spalk en oefeningen. Afhankelijk van de geopereerde pees, het letsel en eventuele overige klachten zult u de spalk vier tot zes weken dragen. U mag de pees in deze periode niet belasten. Tijdens deze periode krijgt u specifieke oefeningen van uw handtherapeut. Na vier tot zes weken bouwt u de spalk af en bouwt u de belasting van de pees op. Naar verwachting bent u drie tot zes maanden aan het revalideren.

Doel van de operatie

Het doel van de operatie is het hechten van de pezen. Daarna is het doel van de behandeling het voorkomen van het verkleven (het vast gaan zitten) van de geopereerde pees, om zo weer een volledig functionerende hand te krijgen.

Voorbereiding op de operatie:

 • De plastisch chirurg bespreekt de operatie met u tijdens uw bezoek aan de polikliniek.
 • Na het consult bij de plastisch chirurg wordt voor u de afspraak gemaakt voor de operatie op de operatiekamers. U krijgt een afspraak bij de anesthesist en krijgt uitleg over de anesthesie techniek (onder narcose of met verdoving van de gehele arm).
 • Meldt het de plastisch chirurg wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Bloedverdunnende medicijnen zijn bijvoorbeeld Fenprocoumon (Marcoumar), Acenoumarol (Sintrom), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto), Fraxiparine, Clopidrogel (Plavix), Dipyridamol (Persantin), Ticagrelor (Brilique), Prasugrel (Efient), Ascal, APC, Asprobruis, Aspirine, Diclofenac, Naproxen, Brufen of Voltaren.
 • Meldt overgevoeligheden, bijvoorbeeld overgevoeligheid voor latex of pleisters.
 • U wordt opgenomen op de dag van operatie. U moet dan nuchter zijn. Voor de operatie krijgt u alle praktische informatie in een brief of telefonisch.

Hoe verloopt de operatie?

De operatie kan plaatsvinden op twee manieren:

 • onder algehele narcose;
 • onder plaatselijke verdoving of verdoving via een regionaal blok. Bij plaatselijke verdoving krijgt u een injectie in de oksel of de elleboog.

De operatie vindt plaats onder bloedleegte van de arm. Dit betekent dat het bloed uit het operatiegebied wordt weggemasseerd. Met een opgepompte bloeddrukband wordt het gebied vervolgens “bloedleeg” gehouden.

U wordt op de dag van de operatie opgenomen en kunt een aantal uur na de operatie weer naar huis. De operatie duurt ongeveer 60 minuten.

Na de operatie:

 • Na de operatie wordt er een spalk om de arm aangelegd.
 • U mag na de operatie liggen of zitten zoals u wilt. Het is prettig om uw arm op een kussen te leggen.
 • U krijgt een mitella om de arm rust te geven en de hand hoog te hebben, zodat deze niet opzwelt.
 • Als u een operatie onder lokale verdoving heeft gehad, dan zal uw arm gedurende enkele uren zwaar en gevoelloos zijn. Als het gevoel weer terugkomt, mag u de vingers weer bewegen.
 • Het is verstandig de mitella de eerste vijf dagen te dragen. Het is wel belangrijk regelmatig uw schouder en vingers te bewegen!

Nazorg

De wond is gesloten door middel van hechtingen. Wanneer de hechtingen van oplosbaar materiaal zijn, lossen ze na verloop van tijd op.

Als de wond gesloten is met niet-oplosbare hechtingen, dan worden deze na 12-14 dagen verwijderd op de polikliniek Plastische Chirurgie. De handtherapeut neemt de nabehandeling vervolgens verder over. Houdt u er rekening mee dat u niet mag fietsen, autorijden of sporten.

Complicaties

Complicaties kunnen bij elke operatie voorkomen, maar worden niet vaak gezien bij deze operatie. Voornamelijk bij mensen die roken is de kans op complicaties en onvoldoende effect van de operatie groter.

De belangrijkste complicaties zijn wondinfectie of peesruptuur. Als de pees overbelast wordt na de operatie, dan kan deze uitscheuren. In dat geval zullen soms meerdere operaties nodig zijn om de pees te herstellen.

Bij een wondinfectie is de wond rood, gezwollen en pijnlijk. Soms gaat dit gepaard met koorts. Neem bij deze klachten contact op met het ziekenhuis.

Tot slot

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie
Telefoon: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Operatie bij een buigpeesletsel

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis