Operatie aan een wervelfractuur

Een wervelfractuur is een breuk in een nek- of rugwervel. Soms is een operatie nodig om een wervelfractuur te behandelen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Polikliniek Neurochirurgie HMC Antoniushove
en HMC Westeinde 088 979 43 65
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Verpleegafdeling Neurochirurgie HMC Westeinde
088 979 21 67
Spoed, buiten kantooruren

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over de operatie aan een wervelfractuur

Een wervelfractuur is een breuk in een nek- of rugwervel. Soms is een operatie nodig om een wervelfractuur te behandelen.

Wat is een wervelfractuur?

Oorzaak

De wervelkolom bestaat uit zeven halswervels, twaalf borstwervels en vijf lendenwervels. Deze wervels zijn verbonden met gewrichtjes, banden en spieren. Hierdoor is de wervelkolom stabiel en toch beweeglijk.

wervelkolomfractuur fig01

Zijaanzicht van de wervelkolom

Schade aan de wervelkolom bestaat vaak uit een of meer breuken in de wervels. Soms zijn ook de banden en spieren beschadigd. Hierdoor is de wervelkolom minder stabiel.

Klachten

De klachten die horen bij een wervelfractuur, zijn:

 • pijn, vooral bij rechtop staan
 • uitval van de armen en/of benen
 • een doof gevoel in de armen en/of benen

Behandeling

We hebben drie manieren om een wervelfractuur te behandelen:

 • Een harde halskraag is een middel om een breuk aan de nek te genezen.
 • Een korset is een middel om een breuk aan de wervelkolom te genezen.
 • Soms is een operatie nodig aan de rug.

Voorbereiding

Afspraak

De specialist heeft u een verwijzing gegeven om een afspraak te maken. U heeft een afspraak met de verpleegkundig specialist, de specialist, de arts-assistent of de physican assistant (de medisch assistent van de specialist). Deze praat met u over uw klachten en onderzoekt u. Als er meer onderzoek nodig is, dan laten we u dat weten. Soms komt u vanuit een ander ziekenhuis. Dan heeft u meestal al een onderzoek gehad en is deze afspraak niet nodig.

U heeft ook een afspraak met de anesthesioloog. Deze arts zorgt voor de verdoving tijdens de operatie. Voor uw operatie is dat een algehele narcose. Deze verdooft het hele lichaam. U bent dan een tijdje buiten bewustzijn.

We vragen een bloedonderzoek voor u aan. Als het nodig is, laten we een hartfilmpje (ECG) en een röntgenfoto van de longen maken. Soms is er aanvullend onderzoek nodig door een andere arts, bijvoorbeeld een internist, cardioloog of longarts.

Kunt u niet naar de afspraak komen?

Heeft u een probleem waardoor u niet op tijd naar de afspraak kunt komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de polikliniek – uiterlijk 24 uur voor de afspraak. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. U kunt zich afmelden van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantooruren. Als u een afspraak niet of te laat afmeldt, moeten we de afspraak helaas in rekening brengen.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen tegen bloedstolling, bijvoorbeeld medicijnen die uw bloed verdunnen? Overleg dan met uw HMC-arts of u moet stoppen met innemen vóór de operatie. Met sommige medicijnen moet u enkele dagen vóór de operatie stoppen. Overleg hierover met de arts.

Eten en drinken

U moet nuchter zijn vóór de operatie, vanaf 0.00 uur. Dit betekent dat u niets meer mag eten en drinken.

Vervoer

Na de operatie kunt u niet zelf met de auto naar huis rijden. Regel daarom van tevoren vervoer.

Opname

De opname is meestal op de dag van de operatie, op de afdeling Neurochirurgie in HMC Antoniushove of HMC Westeinde.

Operatie

We hebben verschillende manieren om een wervelfractuur te opereren. Meestal maakt de chirurg gebruik van schroeven en staven aan de achterkant van de wervelkolom. Daarmee zet de chirurg de wervels boven en onder de breuk aan elkaar vast. Soms voert de chirurg een operatie uit langs de voorkant. Soms opereert de chirurg zowel aan de voor- als achterkant. 

wervelfractuur

Het tijdstip waarop de chirurg u opereert, is niet altijd precies te zeggen. De operatie die plaatsvindt vóór uw operatie kan bijvoorbeeld langer duren dan verwacht. Soms komt er een spoedoperatie tussendoor.

Na de operatie

Herstel

Na de operatie brengen we u naar de uitslaapkamer, ofwel de verkoever. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling. Daar controleert een verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk, hartslag en temperatuur.

Pijn

Na de operatie voelt u meestal pijn aan de wond. Dit is normaal. Als het nodig is, krijgt u pijnstillende middelen. Hiervoor is in HMC een gespecialiseerd pijnteam aanwezig: de Acute Pijn Service (APS). Vaak duurt het een hele tijd voordat u geen pijn meer voelt in uw rug. Zeker bij bewegingen zoals tillen, voelt u pijn. Een fysiotherapeut adviseert u hoe u het beste beweegt. De rug blijft gevoelig bij normale activiteiten, zoals lopen, zitten of staan. Dat duurt soms nog een jaar lang.

Nabehandeling

Als het nodig is, krijgt u thuiszorg. Soms krijgt u thuis nog fysiotherapie. In uitzonderlijke gevallen vindt de revalidatie ergens anders plaats, bijvoorbeeld in een verpleeghuis in de buurt. De keuzes die we maken, hangen af van uw situatie en uw herstel. Dit gebeurt in overleg met uw arts, de fysiotherapeut en de transferverpleegkundige.

Complicaties

Een complicatie is een extra medisch probleem dat zich voordoet. Bij iedere operatie bestaat de kans op een complicatie, dus ook bij een operatie aan de wervels. Hieronder vindt u een overzicht van mogelijke complicaties:

 • een infectie
 • een nabloeding
 • een scheur in het ruggenmergvlies (dura)
 • een beschadiging van het ruggenmerg, een zenuw of meerdere zenuwen, met uitval tot gevolg – dit kan tijdelijk of blijvend zijn
 • trombose
  Trombose is een bloedpropje in de aderen. Na de operatie kan zo'n propje ontstaan in de aderen in uw onderbeen. Daar kan het gaan vastzitten. Om trombose te voorkomen, krijgt u een medicijn dat uw bloed verdunt. U slikt dit de eerste weken na de operatie. Om trombose tegen te gaan, is het ook belangrijk dat u uw been geregeld beweegt.

Controle

Na twee tot drie maanden gaat u voor controle naar de chirurg. Vóór dit bezoek maken we een röntgenfoto.

Tijdens de controle vragen we u een vragenlijst in te vullen. Uw antwoorden gebruiken we om het resultaat van de operatie te beoordelen.

Dagelijks leven

Medicijnen

Als u pijn heeft, kunt u een paracetamol slikken. Neem maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 mg.

Dagelijkse handelingen

Bouw uw dagelijkse activiteiten langzaam weer op.

Wanneer moet u meteen contact opnemen met HMC?

Neem meteen contact op met het ziekenhuis in deze situaties:

 • er komt opnieuw wondvocht uit de wond
 • u heeft koorts boven 38,5˚C
 • u heeft langer dan 24 uur 38,0˚C koorts
 • de huid rond de wond wordt rood of dik
 • u heeft toenemende, hevige pijn die niet verdwijnt na het innemen van medicijnen tegen de pijn
 • u heeft tintelingen
 • u heeft krachtsverlies in uw nek, schouders, armen en handen

 

Operatie aan een wervelfractuur

Waarom HMC?

 • Ervaren team
 • Nieuwste operatietechnieken
 • Wervelvervangende operaties

 

Het team

foto van dr. M.P. Arts

dr. M.P. Arts

Neurochirurg

foto van prof. dr. W.C. Peul

prof. dr. W.C. Peul

Neurochirurg

foto van dr. G.C.W. de Ruiter

dr. G.C.W. de Ruiter

Neurochirurg

foto van J.F.C. Wolfs

J.F.C. Wolfs

Neurochirurg