Over een ooglidcorrectie
Door een teveel aan huid of slapte van de huid van de oogleden kan er een probleem ontstaan met het openen van de bovenoogleden. Hiervoor kan een ooglidcorrectie nodig zijn. Deze webpagina geeft u informatie over deze ingreep.
Voorbereiding op de operatie
- De plastisch chirurg bespreekt de operatie met u tijdens uw bezoek aan de polikliniek.
- De operatie voor een ooglidcorrectie moet eerst bij uw zorgverzekeraar worden aangevraagd. De arts vraagt dit aan. U ontvangt zelf van de zorgverzekeraar bericht of de ingreep wel of niet wordt goedgekeurd. Als de ingreep niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar kunt u een offerte voor eigen rekening opvragen bij de arts of verpleegkundige.
- Meldt het de plastisch chirurg wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Bloedverdunnende medicijnen zijn bijvoorbeeld Fenprocoumon (Marcoumar), Acenoumarol (Sintrom), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto), Fraxiparine, Clopidrogel (Plavix), Dipyridamol (Persantin), Ticagrelor (Brilique), Prasugrel (Efient), Ascal, APC, Asprobruis, Aspirine, Diclofenac, Naproxen, Brufen of Voltaren.
- Meldt overgevoeligheden, bijvoorbeeld overgevoeligheid voor latex of pleisters.
- Gebruik op de dag van de operatie geen make-up of crème op de oogleden.
Operatie
De operatie vindt plaats onder lokale verdoving op de poliklinische operatiekamers. De plastisch chirurg zal eerst bij u in zittende houding het deel van de huid aftekenen dat moet worden weggenomen. Vervolgens gaat u liggen en wordt een kleine hoeveelheid verdoving geïnjecteerd. Dan wordt het teveel aan huid verwijderd. Hetzelfde gebeurt eventueel met het teveel aan spier en vet. De huid wordt gesloten met een niet-oplosbare hechting. Deze hechting wordt na ongeveer een week verwijderd op de polikliniek.
Bovenoogleden
a. het hangende ooglid
b. het huidgebied dat verwijderd moet worden
c. het verwijderen van onderhuids vet
d. de overtollige huid wordt weggesneden
e. hechtingen worden onder de huid ingevoegd
f. het resultaat na ongeveer twee weken
Onderoogleden
a. situatie voor de operatie
b. incisie precies onder het ooglid
c. verwijderen van vet
d. de overtollige huid wordt weggesneden
e. de hechtingen
Na de ingreep
Omdat er soms nog een beetje bloedverlies optreedt, krijgt u een gaasje mee. Daarmee kunt u dan zachtjes op de wond drukken. Wij adviseren de eerste drie dagen na de ingreep geen stressverhogende activiteiten uit te voeren. Er kan dan namelijk een zwelling ontstaan. We raden u ook af om te sporten totdat de hechtingen er na ongeveer een week worden uitgehaald.
Koelen
Het kan prettig zijn om de ogen te koelen na de ingreep. Het is wel belangrijk dat daarbij de ogen niet nat worden en dat er geen direct contact is met ijs. Zorg er daarom altijd voor dat er een schone doek zit tussen ogen en ijs.
Pijn na de ingreep
Waarschijnlijk heeft u na de operatie niet veel pijn. Als dat nodig is, kunt u maximaal driemaal per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg innemen.
Alcohol
Zorg dat u op de dag van de ingreep geen alcohol drinkt. Dit verdunt het bloed. U mag bovendien geen alcoholhoudende dranken gebruiken tot ongeveer 48 uur na de operatie.
Complicaties
Neem direct contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie of buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp (SEH) als:
- u veel pijn heeft na de operatie;
- de wond blijft bloeden;
- de wond dik of rood wordt;
- u wazig gaat zien.
Kosten
Een bovenooglidcorrectie wordt niet altijd door uw zorgverzekering vergoed. De zorgverzekeraar kan altijd (ook na de ingreep) controleren of vergoeding in uw geval gerechtvaardigd is en hiervoor ook de foto’s opvragen die voorafgaand aan de operatie zijn gemaakt. U kunt navraag doen bij uw verzekering over eventuele vergoeding en wat hier de voorwaarden voor zijn. Neemt u voor actuele prijsinformatie contact op met de Centrale Kas van HMC.
Tot slot
Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie
Telefoon: 088 979 44 99.
Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.