Ooglidcorrectie

Door een teveel aan huid of slapte van de huid van de oogleden kan er een probleem ontstaan met het openen van de bovenoogleden. Hiervoor kan een ooglidcorrectie nodig zijn. Deze folder geeft u informatie over deze ingreep.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over een ooglidcorrectie

Door een teveel aan huid of slapte van de huid van de oogleden kan er een probleem ontstaan met het openen van de bovenoogleden. Hiervoor kan een ooglidcorrectie nodig zijn. Deze webpagina geeft u informatie over deze ingreep.

Voorbereiding op de operatie

 • De plastisch chirurg bespreekt de operatie met u tijdens uw bezoek aan de polikliniek.
 • De operatie voor een ooglidcorrectie moet eerst bij uw zorgverzekeraar worden aangevraagd. De arts vraagt dit aan. U ontvangt zelf van de zorgverzekeraar bericht of de ingreep wel of niet wordt goedgekeurd. Als de ingreep niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar kunt u een offerte voor eigen rekening opvragen bij de arts of verpleegkundige.
 • Meldt het de plastisch chirurg wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Bloedverdunnende medicijnen zijn bijvoorbeeld Fenprocoumon (Marcoumar), Acenoumarol (Sintrom), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto), Fraxiparine, Clopidrogel (Plavix), Dipyridamol (Persantin), Ticagrelor (Brilique), Prasugrel (Efient), Ascal, APC, Asprobruis, Aspirine, Diclofenac, Naproxen, Brufen of Voltaren.
 • Meldt overgevoeligheden, bijvoorbeeld overgevoeligheid voor latex of pleisters.
 • Gebruik op de dag van de operatie geen make-up of crème op de oogleden.

Operatie

De operatie vindt plaats onder lokale verdoving op de poliklinische operatiekamers. De plastisch chirurg zal eerst bij u in zittende houding het deel van de huid aftekenen dat moet worden weggenomen. Vervolgens gaat u liggen en wordt een kleine hoeveelheid verdoving geïnjecteerd. Dan wordt het teveel aan huid verwijderd. Hetzelfde gebeurt eventueel met het teveel aan spier en vet. De huid wordt gesloten met een niet-oplosbare hechting. Deze hechting wordt na ongeveer een week verwijderd op de polikliniek.

Bovenoogleden

ogen1.jpg

a. het hangende ooglid
b. het huidgebied dat verwijderd moet worden
c. het verwijderen van onderhuids vet
d. de overtollige huid wordt weggesneden
e. hechtingen worden onder de huid ingevoegd
f. het resultaat na ongeveer twee weken

Onderoogleden

ogen2.jpg

a. situatie voor de operatie
b. incisie precies onder het ooglid
c. verwijderen van vet
d. de overtollige huid wordt weggesneden
e. de hechtingen

Na de ingreep

Omdat er soms nog een beetje bloedverlies optreedt, krijgt u een gaasje mee. Daarmee kunt u dan zachtjes op de wond drukken. Wij adviseren de eerste drie dagen na de ingreep geen stressverhogende activiteiten uit te voeren. Er kan dan namelijk een zwelling ontstaan. We raden u ook af om te sporten totdat de hechtingen er na ongeveer een week worden uitgehaald.

Koelen

Het kan prettig zijn om de ogen te koelen na de ingreep. Het is wel belangrijk dat daarbij de ogen niet nat worden en dat er geen direct contact is met ijs. Zorg er daarom altijd voor dat er een schone doek zit tussen ogen en ijs.

Pijn na de ingreep

Waarschijnlijk heeft u na de operatie niet veel pijn. Als dat nodig is, kunt u maximaal driemaal per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg innemen.

Alcohol

Zorg dat u op de dag van de ingreep geen alcohol drinkt. Dit verdunt het bloed. U mag bovendien geen alcoholhoudende dranken gebruiken tot ongeveer 48 uur na de operatie.

Complicaties

Neem direct contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie of buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp (SEH) als:

 • u veel pijn heeft na de operatie;
 • de wond blijft bloeden;
 • de wond dik of rood wordt;
 • u wazig gaat zien.

Kosten

Een bovenooglidcorrectie wordt niet altijd door uw zorgverzekering vergoed. De zorgverzekeraar kan altijd (ook na de ingreep) controleren of vergoeding in uw geval gerechtvaardigd is en hiervoor ook de foto’s opvragen die voorafgaand aan de operatie zijn gemaakt. U kunt navraag doen bij uw verzekering over eventuele vergoeding en wat hier de voorwaarden voor zijn. Neemt u voor actuele prijsinformatie contact op met de Centrale Kas van HMC.

Tot slot

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie
Telefoon: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Ooglidcorrectie

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis