Ontslaginstructie Neurospine

HMC Antoniushove, afdeling Oranje 1

U bent opgenomen geweest op de afdeling Neurospine. Nu u naar huis gaat, is er nog een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Op deze webpagina zetten we ze voor u op een rijtje.

Specialismen en team

Contact en afspraak

Polikliniek Neurospine
Bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.
Telefoonnummer: 088 979 70 07.

Verpleegafdeling 1 Oranje
24 uur per dag bereikbaar. Telefoonnummer: 088 979 44 25.

Cijfers

HMC is sinds 2015 landelijk expertisecentrum voor gliomen

Over ontslaginstructie Neurospine

U bent opgenomen geweest op de afdeling Neurospine. Nu u naar huis gaat, is er nog een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Op deze webpagina zetten we ze voor u op een rijtje.

Ontslagonderwerpen

Hieronder vindt u het overzicht van de onderwerpen die tijdens het ontslaggesprek aan de orde kunnen komen. Let op: het kan zijn dat niet alle onderwerpen op u van toepassing zijn. De inhoud van het ontslaggesprek is wat dat betreft leidend.

Bloedverdunners

U mag op de derde dag na de operatie weer starten met bloedverdunners als u die voor de operatie ook gebruikte.

Poliklinische afspraak

Heeft u een spondylodese (vastzetten van wervels) of een ACDF (bij een nekhernia) gehad als operatie? Dan zit er indien nodig op de poli-afspraak een sticker met een verwijzing naar de röntgenafdeling. U moet zich in dit geval 30 minuten voor de poli-afspraak melden op de röntgenafdeling om daar een controlefoto te laten maken.
Uitzonderingen daargelaten is de poliafspraak ongeveer zes tot twaalf weken na de operatie. Dit komt omdat er pas na deze periode iets gezegd kan worden over het resultaat van de operatie.

Fysiotherapie

In principe hoeft u thuis geen fysiotherapie te volgen. Wanneer de neurochirurg en/of de fysiotherapeut het wel nodig vinden, krijgt u een verwijzing mee voor fysiotherapie. U kunt hiermee twee weken na de operatie naar de fysiotherapeut.
U heeft van de fysiotherapeut de leefregels voor thuis meegekregen.

Medicatie
In het ziekenhuis kreeg u van de verpleegkundige op vaste tijden uw pijnmedicatie. U zult deze medicatie tot minimaal één week na de ingreep moeten gebruiken. Dit betekent dat u ook thuis nog pijnmedicatie moet slikken. Als u helemaal geen pijn (meer) heeft, is dit niet nodig.

In het schema op de volgende bladzijde kunt u zien welke pijnstilling u moet gebruiken en wanneer u deze moet innemen. Het is voor de werking van de pijnstilling belangrijk dat u zich aan deze tijden houdt.
Meestal merkt u na een paar dagen dat de pijn minder wordt en dat u de medicatie kunt afbouwen. Stop dan niet direct met alle medicijnen, maar begin in de juiste volgorde met het afbouwen. Het afbouwen van medicatie gaat op volgorde van sterkte.

Hieronder ziet u de volgorde van het afbouwen van de medicatie. U start bij nummer 1 en bouwt de medicatie vervolgens geleidelijk af t/m
nummer 4. Gebruikt u nummer 1 niet, maar bijvoorbeeld wel nummer 2? Dan start u met nummer 2 en bouwt de medicatie vervolgens geleidelijk af t/m nummer 4.

 1. Opiaten
 2. Tramadol
 3. Celecoxib (celebrex®)
 4. Paracetamol

Mocht de pijn aanhouden, juist erger worden of veranderen van aard? Neem dan contact op met uw huisarts. Wij adviseren de eerste week na thuiskomst de medicatie volgens schema in te nemen.
Het gebeurt trouwens regelmatig dat de pijnklachten de eerste twee weken na de operatie juist erger worden. U hoeft hier dus niet meteen van te schrikken.
De arts schrijft voor u een recept voor de pijnmedicatie. Voor Paracetamol krijgt u geen recept, omdat deze pijnstiller vrij verkrijgbaar is bij de drogist of apotheek.

medicatieschema

Medicatieschema

Gebruikt u opiaten? Dan zijn er twee opties voor het afbouwen van de dosering. Het kan zijn dat u bij het ontslag uit het ziekenhuis afbouwrecepten mee heeft gekregen. Deze recepten zijn tijdens het ontslaggesprek uitgelegd door de verpleegkundige. Gebruikt u het medicijn al langer dan een maand? In dit geval gaat het afbouwen via de huisarts.

Uitleg medicatie en afbouwprocedure (indien voor u van toepassing)

Onderstaande vervangt niet de bij de medicatie verstrekte bijsluiter. Lees deze altijd goed. Ook over bijwerkingen leest u in de verstrekte bijsluiter.

Oxycodon
Oxycodon is een sterk werkend opiaat. Dit middel werkt via de opiaat receptoren in het centrale zenuwstelsel. Oxycodon heeft een sterk pijnstillend effect. U krijgt twee soorten medicatie mee: een langwerkende variant (Oxycontin®) en een kortwerkende variant (Oxynorm®).

 • Oxycontin® neemt u twee keer per dag in. Dit medicijn werkt 10-12 uur en het duurt 1,5 uur voor het is ingewerkt.
 • Oxynorm® neemt u waar nodig in bij acute pijn of te verwachten pijn. Dit medicijn werkt 1,5 tot twee uur en is werkzaam na ongeveer tien minuten. Als u merkt dat u regelmatig zes keer per dag Oxynorm® nodig heeft, moet u contact opnemen met uw huisarts. Het kan zijn dat de dosering van de medicijnen dan niet voldoende is.

Afbouwen Oxycontin® en Oxynorm®
De Oxycontin® is de onderhoudsdosering en de Oxynorm® is de “escape”. U gebruikt de Oxynorm® zoals gezegd wanneer u last heeft van acute pijn of wanneer u extra pijn verwacht: bijvoorbeeld omdat u gaat lopen. De Oxynorm® is dan ook de medicatie die u als eerste afbouwt wanneer u minder pijn heeft. U kunt proberen om de Oxynorm® niet meer in te nemen op momenten dat de pijn acceptabel is en u geen extra pijn verwacht.
Heeft u de Oxynorm® helemaal of bijna niet meer nodig? Dan kunt u ook beginnen met het afbouwen van de Oxycontin®. U neemt de Oxycontin® normaal gesproken twee keer per dag in. U kunt dit medicijn niet zomaar naar één keer per dag afbouwen. U mist dan namelijk in één keer 12 uur Oxycontin® in het lichaam. Het is daarom beter om bij het afbouwen geleidelijk de dosering te verlagen van de Oxycontin®. Zie hiervoor het afbouwschema van het recept dat tijdens het ontslaggesprek aan u is meegegeven en met u is besproken.

Tramadol
Tramadol is een zwak werkend opiaat. We schrijven Tramadol voor bij matige pijnklachten. Het medicijn werkt via de opiaat receptoren in het centrale zenuwstelsel. Tramadol heeft maximaal effect na één uur, de werkingsduur is vier tot acht uur.

Afbouwen Tramadol
Wanneer u weinig pijn ervaart, kunt u het beste een dosis minder nemen. Doe dit in het dagdeel waarop u het minste pijn ervaart. In principe mag u ook in één keer stoppen met Tramadol. Dit moet u echter niet doen als u het middel voor de operatie al langdurig heeft gebruikt. U moet Tramadol dan in samenspraak met de huisarts afbouwen. Zo kunt u ontwenningsverschijnselen zoveel mogelijk voorkomen.

Celecoxib (celebrex)
Celecoxib (celebrex®) is basismedicatie, die lokaal werkt, op de plek van de wond. Dit medicijn heeft een goed pijnstillend/ontstekingsremmend effect in combinatie met Paracetamol.
Bekende bijwerkingen van deze groep medicijnen zijn maagklachten. Krijgt u last van uw maag? Geef dit dan aan bij de uw huisarts. De huisarts kan een maagbeschermer voorschrijven.

Afbouwen Celecoxib
Wanneer u weinig pijn ervaart, kunt u Celecoxib afbouwen. U zult dan zelf ervaren hoe het is om één keer over te slaan en of dit acceptabel is. We raden u wel aan om de medicatie bij het begin van het afbouwen in te blijven nemen op het dagdeel waarop u last heeft van pijn.
U kunt op eigen inzicht op ieder moment stoppen met de Celecoxib. Een uitzondering is wanneer u Celecoxib gebruikt in combinatie met opiaten. Dan moet u eerst de opiaten afbouwen voordat u stopt met Celecoxib.

Paracetamol
Paracetamol is basismedicatie, die lokaal op de plek van de wond werkt. Het is een pijnstiller met weinig bijwerkingen. Het is wel zo dat u Paracetamol niet onbeperkt mag innemen. Houdt u daarom aan de voorschriften van de arts bij het gebruik van Paracetamol.

Afbouwen van Paracetamol
We raden u aan om vier keer daags 1000 mg Paracetamol in te nemen in de eerste week na de operatie. Dit in verband met de wondpijn.
U kunt direct stoppen met Paracetamol zodra de pijn acceptabel is. U kunt er ook voor kiezen om dit medicijn alleen in te nemen wanneer u pijn verwacht. Zoals we aan het begin van deze webpagina hebben beschreven, is Paracetamol wel het laatste medicijn waarmee u stopt. Dit betekent dat u eerst moet ophouden met het slikken van Opiaten, Tramadol en Celecoxib (celebrex®), voordat u kunt stoppen met Paracetamol.

Wondzorg na een operatie

Is er bij u een drain verwijderd na de operatie? Dan zal de verpleegkundige de wond na het verwijderen van drain afdekken met verband. Dit verband mag u er de volgende dag af halen. Als er geen drain is verwijderd en de wond niet lekt, zullen we geen verband aanbrengen.
Wel treft u nog hechtstrips (zwaluwstaartjes) aan. Deze mag u er zeven dagen na de operatie af halen. Bij een operatie aan de (voorzijde van de) nek kunnen er hechtingen uitsteken. Deze lossen normaal gesproken vanzelf op. Na tien dagen kunt u de lusjes ook zelf afknippen.

Let op!

U moet contact opnemen met de polikliniek van uw behandelend arts:

 • Als er rondom de wond roodheid, een forse zwelling of pusvorming optreedt;
 • Als u koorts krijgt.

Tot slot

Met vragen over uw medicatie kunt u altijd contact opnemen met uw huisarts. Bij spoed belt u 112 of meldt u zich op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.
Met andere vragen kunt u bellen naar het volgende nummers:

Polikliniek Neurospine
Bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.
Telefoonnummer: 088 979 70 07.

Verpleegafdeling 1 Oranje
24 uur per dag bereikbaar. Telefoonnummer: 088 979 44 25.

Ontslaginstructie Neurospine

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis