Onderzoek naar maagontlediging

Uw arts heeft een onderzoek naar maagontlediging bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. Op deze webpagina leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn.

Specialismen en team

Afspraak en contact

afdeling Nucleaire geneeskunde HMC Westeinde

088 979 22 43
ma t/m vr van 08.00 -17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over onderzoek naar maagontlediging

Uw arts heeft een onderzoek naar maagontlediging bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. Op deze webpagina leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn.

Datum onderzoek:    

Tijd onderzoek:    

Afdeling:

HMC Westeinde
Nucleaire Geneeskunde (Blauw 2)
Lifthal Blauw
De afdeling Nucleaire Geneeskunde is op de 2e etage
Telefoonnummer 088 979 22 43

Wij vragen u op tijd aanwezig te zijn.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 979 22 43. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht. De materialen die bij het onderzoek worden gebruikt zijn duur. Als het onderzoek niet doorgaat, gaan deze materialen verloren.

Doel van het onderzoek

Met dit onderzoek wordt gekeken hoelang uw maag nodig heeft om voedsel te verwerken. Het geeft een beeld van de snelheid waarmee de maag voedsel transporteert naar de darmen. U krijgt tijdens het onderzoek iets te eten waar een kleine hoeveelheid radioactieve stof in zit (een pannenkoek). De pannenkoek is hierdoor goed te volgen op de foto’s die met een gammacamera worden gemaakt.
Voor algemene informatie over radioactieve straling en de afdeling Nucleaire Geneeskunde verwijzen wij u naar de webpagina ‘Nucleaire Geneeskunde’. U kunt deze webpagina vinden op de website van het HMC.

Voorbereidingen

  • Drie dagen vóór het onderzoek moet u tijdelijk stoppen met medicijnen die de maag en darmen beïnvloeden. Uw arts zal u daarover informeren.
  • Op de dag van het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niets meer mag eten en drinken.
  • Als u diabetes heeft, is het belangrijk dat u dit ruim van tevoren meldt bij uw behandelend arts. Hij of zij kan bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde informatie krijgen over aanpassing van uw medicatie.
  • Wanneer de mogelijkheid bestaat dat u zwanger bent of als u borstvoeding geeft, moet u voor het onderzoek contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Het kan zijn dat het onderzoek dan niet door kan gaan.
  • Wilt u een lijstje meenemen met daarop de namen van de medicijnen die u gebruikt.

Het onderzoek

U meldt zich bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De laborant brengt u naar de onderzoekkamer. U neemt plaats in een stoel. De camera komt voor uw buik te hangen. U krijgt een warme pannenkoek met wat suiker te eten. Gedurende twee uur worden er doorlopend foto’s van uw buik gemaakt. U moet daarvoor stil in de stoel zitten. U kunt een iPod of MP3-speler meenemen om tijdens het onderzoek naar te luisteren.

Na het onderzoek

U kunt na afloop van het onderzoek weer naar huis, naar uw werk of, als u opgenomen bent, naar de verpleegafdeling. Het onderzoek heeft geen invloed op uw rijvaardigheid. Binnen 24 uur is de radioactieve stof weer uit uw lichaam verdwenen.

De uitslag

De foto’s worden na het onderzoek bewerkt en beoordeeld. Daarom krijgt u de uitslag niet direct. Uw behandelend arts zal u de uitslag meedelen bij uw eerstvolgende afspraak.

Contact

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde bellen. Het secretariaat is bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 979 22 43.

Onderzoek naar maagontlediging

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis